• O vydavateli
  • Reference
  • Ceník
  • Archiv
  • Články
  • TECH EDU
  • Soutěž
  • Kontakt
  • Nestěžuj si, změň to!

    Text: Jana Jenšíková

    Foto: archiv Synergie

    AGE 1 / 2018

    Ruku na srdce, kdo z nás si párkrát za den nepostěžuje, nezanadává, nezabrble, nezakritizuje… Průměrný člověk si prý stěžuje asi patnáctkrát až třicetkrát denně, takže jen v naší republice to je okolo šesti miliard stížností měsíčně! A teď si představte, kolik stížností projde ústy všech obyvatel naší planety za jeden jediný den! Přitom stěžováním si nepomůžeme, jen otrávíme život sobě i našemu okolí. Takže – pojďme si nestěžovat! Jakmile si přestanete stěžovat, přitáhnete si do svého života pozitivní věci a budete šťastnější. Má to tu výhodu, že každý můžeme začít sám u sebe a vlastně k tomu nic nepotřebujeme. Ovšem jsou tu i pomocníci, kteří nás mohou nasměrovat.

    Kniha Willa Bowena a fialové náramky

    Program světa bez stížností začal už před téměř dvanácti lety, kdy Will Bowen, autor bestselleru Svět bez stížností, rozdal prvních 250 fialových náramků, aby lidi motivoval k pozitivnějšímu myšlení.

    Jeho metoda je jednoduchá: navléct si fialový gumový náramek na jedno zápěstí a při každé stížnosti si ho přendat na zápěstí druhé. Podle vědců trvá vytvoření návyku 21 dní. Ten, kdo zvládne si po tu dobu nestěžovat, nekritizovat, nepomlouvat, si prý vytvoří nový návyk – jeho svět se stanem světem bez stížností.

    Ovšem počítejte s tím, že těch 21 dnů to trvat nebude. Většině lidí trvá i půl roku a víc, než zvládnou nestěžovat si tři týdny v jednom kuse. Takže se nevzdávejte a vytrvejte. A pamatujte si: přendat si náramek na druhou ruku není žádná ostuda!

    Ve dvou se to lépe táhne a v týmu ještě snadněji

    Mezi lidmi už je přes 11 milionů nestěžovacích fialových náramků ve více než stovce zemí. K programu se můžete přihlásit sami, s rodinou, přáteli nebo celá školní třída, škola, pracovní kolektiv, firma. To už záleží na vás. Informace včetně programu Škola bez stížností a nejrůznějších balíčků pro učitele najdete na www.nestezujsi.cz.

    Mimochodem, knížku u nás vydalo nakladatelství Synergie Publishing SE. Jeho majiteli Robertu Gajdošovi se náš projekt Srdce s láskou darované líbí natolik, že máme pro letošní vítěze překvapení: školní týmy obdrží od Roberta balíček Škola bez stížností, tedy knížku a fialové náramky pro všechny členy kolektivu.

    A zákaz stěžování jsme vyhlásili i v redakci AGE a celém našem vydavatelství.

    Často kladené otázky

    Není zdravé si občas trochu postěžovat a zanadávat, a tak „upustit páru“?

    Není. Vědecké studie ukázaly, že „vypouštění páry“ ve výsledku jen ještě víc rozruší stěžovatele, a navíc vyvede z míry všechny ty, kdo mají tu smůlu, že jsou zrovna u toho.

    Jak můžu přimět někoho druhého, aby si přestal stěžovat?

    Benjamin Franklin řekl: „Tím nejlepším kázáním je dobrý příklad.“ Až si vy sami přestanete stěžovat a díky tomu se vám začne měnit váš život k lepšímu, bude to inspirovat všechny kolem vás, aby udělali totéž.

    Když si postěžuju v duchu, ale neřeknu to nahlas, musím si také přendat náramek?

    Nemusíte. Náramek se přendavá na druhé zápěstí jen tehdy, když si postěžujete nahlas.

    Celý článek si přečtěte v tištěné verzi AGE 1 / 2018 na straně 8-9.