• O vydavateli
  • Reference
  • Ceník
  • Archiv
  • Články
  • TECH EDU
  • Soutěž
  • Kontakt
  • Tři začátky roku 2018

    Text: Květa Kolouchová

    AGE 1 / 2018

    Pokud si myslíte, že každý rok má jen jeden start, jste na omylu. I ten letošní v sobě ukrývá hned tři začátky. Poprvé jako Rok Venuše, podruhé jako čínský rok zemského Psa a potřetí v souvislosti s jarní rovnodenností s akcentem v Beranu.

    Tradičně považujeme za začátek roku silvestrovskou půlnoc a 1. leden. Ano, tak začal Rok Venuše. Rok, který přinese osvobození a změnu v našich životních hodnotách, ve vztahu k penězům, tělu, hmotě, přírodě. Co je skryté, utajené, potlačené, bude vyneseno na povrch (například rodinná tajemství nebo naše stíny, máme-li v sobě ještě nějaké nepřijaté části).

    Nemalý význam na kvalitu času má ale též čínský nový rok, který letos připadl na 16. únor. Přecházíme z ohnivého Kohouta do zemského Psa, který slibuje přinést spravedlnost a vědění, štědrost a oddanost do vztahů.

    Třetím počátkem a startem v roce je bezesporu jarní rovnodennost, vstup Slunce do znamení Berana, tedy počátek jara, který letos připadne na 20. březen. Beraní impulz přináší sílu k sebeprosazení, realizaci a chuť začít něco nově a jinak.

    Kvality a výzvy podle kalendária

    Ryby (18. 2.–20. 3.)

    V tomto období ukončujeme zodiakální rok, noříme se do svého nitra a učíme se lásce, bezpodmínečnému přijímání. Správná chvíle pro meditaci a nalezení vnitřního klidu, umění nechat věci plynout a odevzdat se životu, osudu. Učíme se říct ano všemu, co nás potkává. Kvality ke zpracování: Vnímání celku, všeobjímající láska a soucit, meditace, pohroužení se do srdce, citlivost, splynutí, sny a fantazie, konec a naplnění.

    Beran (21. 3.–20. 4.)

    Toto je čas nových začátků. Ať už odkládáte cokoliv, začněte nyní. Základem jakéhokoliv tvoření je objevit své jedinečné dary. Je to vždycky něco, co vám přináší radost a nadšení. Vytvořte si vizi svého tvoření na celý rok a začněte konat. Kvality ke zpracování: Nadšení, začátek něčeho nového, najít svůj jedinečný dar, radost, akce, chuť jít vpřed, rozhodnost, sebeprosazení a seberealizace.

    Býk (21. 4.–21. 5.)

    V tomto čase je vhodné se zaměřit na nalezení zdravého vztahu ke hmotě, penězům a požitkům z hmotných věcí, jako je jídlo, sexualita a pohodlí domova. Dovolit si tento svět vychutnávat a užívat, ale také schopnost nalézt správnou míru, zklidnit se a odpočívat. Spočinout v lásce. Kvality ke zpracování: Klid, zakořeněnost, domov, místo, kde se cítím dobře, hojnost, zem, půda, hmota, zodpovědnost, sebeocenění, umět si užívat, schopnost říct životu ano.

    Blíženci (22. 5.‒21. 6.)

    V období Blíženců se učíme žít svůj život s lehkostí a hravostí. Uvědomujeme si, že všichni jsme žáci ve škole života a že máme právo dělat chyby. Je vhodné se zaměřit na správné používání své mysli a své řeči. Tak co, umíte si už vytvářet své vlastní afirmace? Kvality ke zpracování: Humor, lehkost, hravost, schopnost nebrat vše tak vážně, komunikace, informace, umění se učit, logika, praktičnost, přizpůsobivost.

    Rak (22. 6.‒22. 7.)

    V bezpečném prostředí můžeme projevit hloubku svých emocí. Naším úkolem v tomto období je vytvořit si vhodné podmínky, chráněné místo a zázemí. Cítíme-li se v bezpečí, můžeme se osvobodit od negativních emočních vzorců a začít nově tvořit. Kvality ke zpracování: Pocit bezpečí, hloubka emocí, citlivost, zázemí, klid, blízkost, rodina, domov, schopnost vytvořit si pro sebe útulné místo.

    Lev (23. 7.‒22. 8.)

    V čase Lva se můžeme hlouběji podívat na oblast své vlastní tvořivosti. Uvědomit si svou jedinečnost a neopakovatelnost. Objevit své dary a oslavit je tvorbou. Uvidět oslavu ve všem. Dosáhnout hluboké sebelásky a ještě více zářit vůči komukoliv z našeho okolí. Kvality ke zpracování: Tvořivost, talenty, oslava, jedinečnost, úspěch, individualita, hravost, sebevědomí, humor, velkorysost, radost, vitalita, umění vládnout.

    Text a ilustrace: Květa Kolouchová

    www.kalendarsily.cz

    Celý článek si přečtěte v tištěné verzi AGE 1 / 2018 na straně 42-43.