• O vydavateli
  • Reference
  • Ceník
  • Archiv
  • Články
  • TECH EDU
  • Soutěž
  • Kontakt
  • Jiří Lábus: Svůj dětský sen jsem si splnil: hraju divadlo

    Text: Jana Jenšíková

    Foto: P. Hrubeš, archiv divadla

    AGE 5 - 6 / 2014

    S Jiřím Lábusem jsme hovořili v letu v jeho domovské Ypsilonce před představením Vratká prkna, kde exceluje vedle Jaroslavy Kretschmerové. Dramatik Arnošt Goldflam, který hru zároveň ve Studiu Ypsilon režíroval, ji napsal těm dvěma na míru. S láskyplnou ironií v ní nahlíží do světa divadla i do hereckých duší. V duchu této ironie se tak trochu nesly i odpovědi. Lábusovsky stručné, malinko rýpavé, ale i tak milé a hřejivé.

    Vždycky jste chtěl být herec?

    Rozhodoval jsem se mezi malířstvím a herectvím. Hercem jsem chtěl být od šesti – a to se mi splnilo, takže mohu být spokojený.

    Na jaké nejsilnější zážitky z dětství si vzpomínáte?

    Jedním z nejsilnějších zážitků bylo, když jsem jako desetiletý chlapec o prázdninách rozjezdil vosí hnízdo. Vosy mi vlétly do trenýrek a dostal jsem asi dvacet žihadel. Teprve před třemi týdny mi to splasklo. Tento zážitek všechny ostatní předčil.

    Měl jste štěstí na učitele?

    Od první do třetí třídy ano, pak už to bylo horší.

    Na kterého učitele nejraději vzpomínáte?

    Na učitele češtiny z devítiletky. Naučil mě nejen dobře česky, ale také mít rád knížky a divadlo. Pak jej z politických důvodů vyhodili a jezdil s ještěrkou na Hlavním nádraží.

    Netajíte se tím, že Ypsilonku berete jako svou rodinu. Hrajete v ní už čtyřicet let. Čeho si na ní nejvíc ceníte?

    Nejvíc si vážím toho, že o sobě všichni všechno víme, takže si nemusíme nic předstírat a nemusíme si lhát.

    Do naší soutěže jste se zapojil bez váhání. Čím to je, že vám není líto obětovat cizím dětem volný čas?

    Je to možná tím, že vlastní děti nemám a děti mi často připadají upřímnější, bezelstnější a pravdomluvnější než dospělí. Soutěž Srdce s láskou to potvrdila.

    Co na vás nejvíc zapůsobilo?

    V prvé řadě nápad celé soutěže. Krásná myšlenka, navíc spojená s týmovou prací, na které je postaveno i naše divadlo. A pak mě dostala obrovská účast, deset tisíc dětí, to už je opravdu hodně. A hlavně jejich otevřenost. Porota bude mít opravdu hodně těžkou práci vybrat ty nejlepší, protože podle mne zvítězili všichni.

    Komu vy byste daroval srdce a proč?

    Někomu, komu už dotlouklo, mám hodně kandidátů.

    Za rozhovor děkuje a hodně hezkých chvil se soutěží Srdce s láskou darované přeje Jana Jenšíková

    Jiří Lábus (*1950) Jeden z nejvýraznějších českých herců, který vyniká obrovskou profesionalitou. Po studiu herectví na pražské DAMU nastoupil v roce 1973 ke svému prvnímu divadelnímu angažmá do divadla Studio Ypsilon, kterému zůstal věrný dodnes. Vedle bezpočtu divadelních a filmových rolí ho můžeme slyšet často v rozhlase. Děti znají jeho hlas z kreslených filmů, ať už jako Obelixe z filmů o Obelixovi a Asterixovi, Sida z Doby ledové nebo Marge ze Simpsonových. Z posledních filmů exceloval v Klaunech nebo v pohádce Tři bratři.

    Celý článek si přečtěte v tištěné verzi AGE 5 - 6 / 2014 na straně 24—25.