• O vydavateli
  • Reference
  • Ceník
  • Archiv
  • Články
  • TECH EDU
  • Soutěž
  • Kontakt
  • Radek Vondráček: „Mám z vás radost – nejen jako politik, ale i jako dvojnásobný táta“

    Foto: archiv PS PČR

    AGE 2 - 3 / 2018

    Je mi potěšením přivítat vás zde v jednacím sále dolní komory Parlamentu, v prostorách, kde se rodí nové zákony a, dá se říct, píše historie. A připusťme si – většinou tu vítězí rozum nad srdcem. Zítra je to přesně půl roku, co jsem předsedou Poslanecké sněmovny, na tomto místě jsem zažil už mnoho dobrého i zlého. Při názorových střetech tady nezřídka panuje negativní energie, která zůstává nasáklá ve zdech a na mě pokaždé velmi silně doléhá. Dneska díky vám rozhodně nemusím být skleslý, naopak! Vnímám naše setkání symbolicky a doufám, že atmosféra ryzí dětské srdečnosti, upřímné lidskosti, vzájemné podpory a empatie, která je spojená se soutěží Srdce s láskou darované, ve sněmovně přetrvá co možná nejdéle a my politici na sebe budeme aspoň trochu vlídnější…

    Dnešní doba je uspěchaná, konzumní a mnohdy nemilosrdná. Každý se stará především sám o sebe. I já musím sebekriticky uznat, že tomuto trendu někdy podléhám. Je proto důležité náležitě ocenit každou snahu vyzdvihnout morální hodnoty a vdechnout jim život. Není to klišé, je to reálná potřeba, ba dokonce podmínka naší svobody, demokracie i osobního a rodinného štěstí každého z nás. Smekám před dětmi, které se soutěže zúčastnily a svůj čas věnovaly právě pomoci druhým. Přitom nemusely, nikdo je nenutil, jde o jejich rozhodnutí darovat kousek sebe.

    Především prostřednictvím masových médií jsme svědky spousty utrpení, spousty nepravostí, násilí vůči slabším, bezbranným. To, že se do projektu Srdce s láskou darované jen letos zapojilo přes čtyři tisíce dětí z více než sto padesáti mateřských, základních, speciálních a uměleckých škol i z dětských domovů po celé republice, je však jasným důkazem, že na tom jako národ nejsme zdaleka tak špatně. Do letošního 4. ročníku se dokonce přihlásilo víc týmů než loni, včetně několika českých škol v zahraničí. Mám z vás radost – nejen jako politik, ale i jako dvojnásobný táta. 

    Děkuji organizátorům, pedagogům, sponzorům, porotcům a hlavně dětem. Udělali jste všichni kus práce a já si toho vážím. O naši budoucnost se nemusíme bát – pokud ji do svých rukou jednou vezmete vy, představitelé nejmladší generace, kterým není lhostejný osud bližních a kteří dokážete myslet srdcem.

    Váš Radek Vondráček, předseda Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky

    (Záznam projevu ze slavnostního setkání vítězů 4. ročníku projektu Srdce s láskou darované)

    Foto: archiv PS PČR

    Celý článek si přečtěte v tištěné verzi AGE 2 - 3 / 2018 na straně 14.