• O vydavateli
  • Reference
  • Ceník
  • Archiv
  • Články
  • TECH EDU
  • Soutěž
  • Kontakt
  • Za přírodou, uměním, řemesly i historií do Orlických hor

    Text: Martina Pajerová

    Foto: archiv Muzea a galerie Orlických hor

    AGE 2 - 3 / 2018

    Orlické hory a Podorlicko lákají svou nádhernou a divokou krajinou k výletům a turistice. Co když však nohy bolí z mnoha ušlých kilometrů nebo zrovna není počasí či nálada? Potom vyrazte do muzea. A ne ledajakého. To naše je totiž rozeseto po celém regionu: v Rychnově nad Kněžnou, Vamberku a Rokytnici v Orlických horách. A určitě má co nabídnout.

    Za historií i ptačím světem do Rychnova nad Kněžnou

    Orlické hory a Podorlicko mají velice zajímavou a bohatou minulost. A to právě reflektují jednotlivé pobočky Muzea a galerie Orlických hor v Rychnově nad Kněžnou. Hlavní budova muzea v objektu bývalých rychnovských kasáren v sobě ukrývá nejenom jednotlivá odborná pracoviště, ale také dvě stálé expozice.

    Památník Karla Plachetky vám představí svět ptáků. V prostoru stálé expozice je možné zhlédnout skoro 700 exemplářů. Sbírka je výsledkem celoživotního úsilí rodáka z Orlických hor Karla Plachetky (1877–1961), který byl spoluzakladatelem a činovníkem Československé ornitologické společnosti. I když mu byly za sbírku nabízeny nemalé peníze, rozhodl se ji v roce 1939 věnovat Rychnovu nad Kněžnou.

    O šedesát let později byla sbírka slavnostně představena veřejnosti. Popisky jednotlivých exponátů jsou pečlivě lokalizovány a datovány. Uvidíte nejen místní druhy, ale také ty z východní či jižní Evropy. Součástí expozice je výstava ptačích vajíček vytvořená žákem Karla Plachetky, Zdeňkem Kádou. Mnohé z vás určitě překvapí, jak hezky modrozelené je například vajíčko kosa černého či jakých rozměrů dosahuje to výra velkého.

    V rámci hlavní budovy rychnovského muzea si můžete prohlédnout sbírku starých fotografií Rychnova nad Kněžnou. Na celkem 229 fotografiích je zachycen vývoj města a jeho důležité události od 19. století po druhou světovou válku.

    Za uměním do Orlické galerie

    Rychnov nad Kněžnou v sobě neskrývá pouze hlavní budovu muzea, ale také dvě jeho pobočky, které se nachází v krásných prostorách druhého patra Kolowratského zámku. Jedna z nich ‒ Orlická galerie ‒ má dlouhou tradici a její stálá expozice dokumentuje výtvarné umění od přelomu 19. a 20. století po současnost. Krajina Orlických hor a Podorlicka totiž byla častou inspirací pro české malíře, jak dokládá i dlouhodobá výstava Malíři v Říčkách, která doplňuje stálou expozici galerie Malíři Orlických hor. Od dubna 2015 je také zpřístupněna část sochařské pozůstalosti zasloužilého umělce Karla Hladíka, k jehož významným dílům patří především reliéfy pro Národní divadlo.

    Stálou expozici doplňují krátkodobé výstavy. Toto jaro a léto představujeme výběr z díla bytostného impresionisty Karla Langera a méně známou grafickou i fotografickou práci Věry Jičínské.

    V rámci grantu Ministerstva kultury na podporu projektů výchovně vzdělávacích aktivit v muzejnictví, který letos naše muzeum získalo, máme pro děti připravený edukační program Umění není mučení. Ten představuje jednotlivá odvětví výtvarného umění z netradičního pohledu, a především jim umožní vyzkoušet si některé z technik, jako například linoryt či suchou jehlu, na vlastní kůži.

    V druhém patře Kolowratského zámku, v Hlavních výstavních prostorách Muzea, je ve dvou místnostech představeno Rychnovsko v době konce rakousko-uherské monarchie, první světové války, ale také v čase vzniku samostatného státu a 20. let 20. století. Třetí místnost výstavy je pak věnovaná především dětem a je pojatá jako herna plná bludišť, skládaček a her odkazujících právě na dobu před a po vzniku Československa. Rychnovské muzeum se tak přidává, podobně jako mnoho dalších organizací, k oslavám stého výročí naší republiky.

    Muzeum a galerie Orlických hor podporuje Srdce s láskou darované

    Jako organizace se rádi zapojujeme i do podpory různých projektů. Jedním z nich, který nás velice těší, je projekt Srdce s láskou darované. Muzeum krajky Vamberk jej podporuje již řadu let formou originálních krajkových dárků pro vedoucí vítězných týmů – a letos jsme se navíc rozhodli odměnit vítěze volnými vstupenkami do všech našich poboček.

    Vaše Muzeum a galerie Orlických hor

    www.moh.cz

    Za krajkou do Vamberku

    Jen o několik kilometrů dál, ve Vamberku, můžete zavítat do našeho Muzea krajky nacházejícího se v krásné prvorepublikové Bednářově vile. Expozice představují vývoj české krajky od 18. století po současnost a jsou doslova jedinečné. Seznámit se v nich můžete se starou lidovou krajkou či vývojem krajkářství pod vlivem odborného školství na konci 19. století. Zastoupena je ale i tvorba zakladatelských osobností české moderní krajky a práce jejich žákyň, především v souborech krajkových děl, která reprezentovala stát na světových výstavách Expo Brusel 1958 a Expo Montreal 1967. Samostatnou část tvoří soubor unikátních děl českých umělců současné doby.

    Hlavně dětem je věnovaná interaktivní dílna, kde si mohou vyzkoušet základní techniky paličkování na paličkovacích trenažérech s velkými paličkami opatřenými popisem ve třech jazycích. Na interaktivní tabuli si můžete sestavit vzor nebo puzzle a pro ty nejmenší jsou pak určeny velké dřevěné kostky se vzory krajek. V budově muzea je také prodejna Martina, kde je možné zakoupit paličkované krajky a veškeré potřeby pro krajkářky – podvinky, podušky, paličky, špendlíky atd. A komu by zbývalo ještě hodně sil, může si vyzkoušet zatočit mechanickým paličkovacím strojem v průchodu vily, a vytvořit si tak kus vlastní krajky.

    Za řemesly do Rokytnice

    Hodně do kopce budeme muset pomyslně vystoupat při naší závěrečné cestě do poslední a nejmladší z poboček našeho muzea, a to do Rokytnice v Orlických horách. Zde v objektu bývalé sýpky z 19. století vznikla unikátní interaktivní expozice věnovaná přírodě a zaniklým i živým řemeslům.

    Hned u vstupu upoutá ohromná prosklená voliéra, která je vysoká devět metrů a prochází všemi třemi patry budovy. Uvnitř se nachází strom s více než padesáti exponáty zvířat žijících v Orlických horách a v kinosále můžete například zhlédnout film Tajemství jelena lesního.

    Další části expozice jsou věnované propojení přírody a řemesel. Zajímavým interaktivním prvkem je naše „oživená podlaha“. Při chůzi po ní máte najednou pocit, že se procházíte řekou nebo listím, a to i s reálnými zvuky. V třetím patře budovy pak najdete, kromě dalších informací o řemeslech Orlických hor, také interaktivní dílny. Vyzkoušet si tu můžete podmalbu na skle, výrobu perličkových vánočních ozdob, tkalcovství či tvorbu lubových krabiček. Každá dílnička má svůj stůl a vitrínu se znázorněným postupem včetně monitoru s instruktážním filmem, který názorně komentuje rozfázovaný postup řemeslné práce. Kromě krásného zážitku a vědomostí si tak ze Sýpky – muzea Orlických hor odnesete i vlastní výrobek.

    Sýpka byla naší poslední zastávkou. Jak vidíte, Muzeum a galerie Orlických hor v Rychnově nad Kněžnou je opravdu rozeseté po celých Orlických horách a má co nabídnout. Těšíme se na vaši návštěvu!

    Pípáci a Tajní agenti Letos byla expozice Památníku Karla Plachetky obohacena o stálý program pro mateřské školy a první stupeň základních škol: pro mladší žáky se jmenuje Pípáci a pro ty starší Tajní agenti. Děti díky nim hravým způsobem objevují ptačí říši. No řekněte, kdo z nás z hlavy ví, jakou rychlostí dokáže běžet pštros dvouprstý nebo který z ptáků staví největší hnízdo?

    Text: Martina Pajerová

    Foto: archiv Muzea a galerie Orlických hor

    Celý článek si přečtěte v tištěné verzi AGE 2 - 3 / 2018 na straně 66-67.