• O vydavateli
  • Reference
  • Ceník
  • Archiv
  • Články
  • TECH EDU
  • Soutěž
  • Kontakt
  • Technologie pohledem generací

    Text: Ondřej Luštinec

    Foto: Shutterstock

    AGE 6 / 2018

    Mobilní telefon je dnes pro dítě hlavní branou k internetu, rodiče však od ní ztrácejí klíč

    Až 97 procent českých dětí používá mobilní telefon k připojení na internet, přitom v roce 2010 šlo pouze o 37 procent. Vyplývá to ze studie Děti v Evropské unii online – ČR 2018 (EU Kids Online – the Czech Republic 2018), do které se zapojilo více než 2600 dětí ve věku devět až šestnáct let.

    Rodiče kontrolují dětem mobily méně než dřív

    „Došlo k velkým posunům v tom, jakým způsobem se děti připojují k internetu. Dnes používají hlavně mobilní telefony. Zdá se však, že rodiče kontrolují tyto telefony jen minimálně. Podíl rodičů, kteří používají software ke kontrole obsahu konzumovaného on-line, za posledních osm let dokonce poklesl,“ říká profesor David Šmahel z Masarykovy univerzity, vedoucí uvedeného projektu.

    Pro rodiče je podle něj snadnější kontrolovat to, co dítě dělá na domácím stolním počítači než ovlivnit aktivitu na přenosném telefonu mimo domov. Dítě se samozřejmě nemusí připojovat na internet jen z vlastního telefonu, může si půjčit přístroj od někoho z rodiny nebo od kamarádů. Každý den však používá mobil pro připojení na internet více než 85 procent dětí, počítač necelá polovina dětí.

    Zákazy nic neřeší

    „Z našich výzkumů vyplývá, že zejména maminky trápí čím dál větší obavy ohledně toho, co děti na internetu dělají a kde se pohybují. Proto jsme připravili bezpečnostní aplikaci Vodafone FamilySecurity, která rodičům umožní lépe kontrolovat, jaké stránky děti navštěvují.

    Rodiče mohou získat také informaci o aktuální fyzické poloze dětí nebo notifikaci, kdy potomek přišel domů nebo do školy,“ říká David Novák, marketingový ředitel Vodafonu. Přitom zdůrazňuje, že internet jako každý mocný nástroj přináší rizika, ale může být především velkým přínosem, a to i pro děti. „Na internetu jsou dnes dostupné přednášky nejlepších profesorů světa i nejkvalitnější knihy na světě. A děti by neměly mít k těmto informacím zakázaný přístup,“ dodává.

    Uvedená aplikace vznikla ve spolupráci se společností Avast a je možné ji použít v zařízeních s operačním systémem Android nebo iOS. Službu lze využít až na šesti zařízeních a Vodafone nepožaduje, aby v každém z nich byla SIM karta, stačí jen v jednom. Tento nástroj nabízí kromě filtrování stránek, aplikací nebo jejich skupin (nevhodné hry, erotický obsah apod.) i doporučené filtry pro věkové skupiny dětí. Rovněž umí pozastavit přístup na internet.

    Základem úspěchu je důvěra a komunikace

    „Aplikace je však jenom pomocník. Základ vztahu mezi rodičem a dítětem spočívá v důvěře a komunikaci. Primárně je důležité pochopit, že internetový svět ‒ a digitální prostředí vůbec ‒ je pro děti přirozené a že data konzumují už od útlého věku. Doporučujeme tři zásady: nezakazovat, nezanedbávat, nezaostávat,“ uvádí Pavel Košek, který má ve Vodafonu na starost oblast digitálního rodičovství.

    Děti si se zákazy mnohdy poradí a obejdou je, proto je podle něj lepší s nimi mluvit a důvěřovat jim. Vyplatí se nechat si od dcery nebo syna ukázat, co na internetu dělá. A rodiče by se měli snažit o to, aby v oblasti moderních technologií drželi s dětmi alespoň částečně krok.

    Podle závěrů projektu Děti online zhruba 80 procent dětí uvedlo, že dokážou změnit nastavení soukromí na sociálních sítích. Nicméně jen zhruba polovina odpověděla, že ví, jak si ověřit pravdivost informací z internetu. I v tom je role rodičů klíčová. Navíc zhruba čtvrtina dívek a chlapců tráví na internetu více než čtyři hodiny denně. Děti se přitom věnují především hraní her a sledování videa.

    „Doporučujeme tři zásady:

    nezakazovat, nezanedbávat, nezaostávat,“ uvádí Pavel Košek, který má ve společnosti Vodafone na starost oblast digitálního rodičovství.

    Text: Ondřej Luštinec

    Foto: Shutterstock

    Celý článek si přečtěte v tištěné verzi AGE 6 / 2018 na straně 38-39.