• O vydavateli
  • Reference
  • Ceník
  • Archiv
  • Články
  • TECH EDU
  • Soutěž
  • Kontakt
  • Speciální olympiády jsou o jednotě

    Text: Hana Pavlištová a Jana Jenšíková

    Foto: ČHSO

    AGE 4 / 2015

    „Světové hry odrážejí tuto jednotu i skutečnost, že jsme v tom všichni společně. Vzájemně v sobě povzbuzujeme to nejlepší. Manžel i já jsme na vás velmi hrdí a nemůžeme se dočkat, čeho všeho dosáhnete v nadcházejících dnech i v celém svém životě,“ odstartovala 25. července první dáma Michelle Obamová v historickém Memorial Coliseu v Los Angeles Světové letní hry speciálních olympiád 2015.

    Memorial Coliseum v Los Angeles byl dvakrát dějištěm olympijských her, a to v letech 1932 a 1984. Na slavnostním zahájení letošních 14. světových letních her speciálních olympiád podpořilo reprezentanty nejen nevídané množství diváků včetně představitelů mnoha států, členů královských rodin, známých osobností… O zábavu se postarali Stevie Wonder, Avril Lavigne, Cody Simpson, Greg Louganis a další. Avril Lavigne složila pro tuto příležitost píseň FLY, kterou společně s ní zpíval celý stadion. Letošní hry přivítaly 7000 sportovců a 3000 trenérů ze 177 zemí. Na organizaci soutěží se podílelo 30 tisíc dobrovolníků a včetně slavnostního zahájení je navštívilo okolo půl milionu diváků. Olympijský duch provázel všech 25 disciplín.

    Češi slavili čtvrt století

    České hnutí speciálních olympiád (ČHSO) slavilo v USA symbolicky 25 let od svého založení. Celou dobu je jeho čestným předsedou známý herec, tanečník, choreograf a pedagog Vlastimil Harapes, který po návratu z Los Angeles uvedl: „Je úžasné sledovat ten velký entuziasmus, který provází veškeré sportovní soutěže a světové olympiády, ať už letní nebo zimní. Vždy cítím okolo sebe velkou radost nejen sportovců a jejich rodinných příslušníků, ale všech přítomných podporovatelů a fanoušků. Se zájmem pozoruji, jak se naši reprezentanti vždy poctivě připravují.

    Obdivuji je naprosto všechny. V Los Angeles jsem fandil na mnoha sportovištích a jen těžko se mi vybírají nejlepší výkony, všichni jsou prostě skvělí. Ale vzhledem k právě probíhající vlně veder v Čechách musím zmínit výkon našeho mužstva ve sjednocené kopané. Naši fotbalisté v největším vedru v pravé poledne bojovali o medaile. I pro nás diváky to bylo náročné, a to jsme pohodlně seděli.“

    A to to vypadalo, že letos Češi do Ameriky neodjedou. Ačkoli se zúčastnili všech speciálních letních i zimních olympiád od roku 1991, zajistit organizačně, ale především finančně účast na světových hrách v USA nebylo vůbec jednoduché.

    „Sportovci speciálních olympiád jsou významnou součástí svých společenství. Tam, kde lidé vidí omezení, hnutí speciálních olympiád vnímá příležitost.“ Barack Obama, prezident USA

     „Účast naší reprezentace v Los Angeles byla dlouho velmi nejistá, jednak vzhledem ke změnám grantového systému MŠMT ve financování sportu a určitým problémům s tím spojeným, ale především kvůli vysokým finančním nákladům za dopravu, které činily 2,6 milionu korun,“ prozradila nám vedoucí letošní delegace, národní ředitelka ČHSO Martina Středová. „Nakonec vše dobře dopadlo. Díky podpoře z MŠMT i některých krajských samospráv a také díky soukromým sponzorům mohla do Spojených států odletět celá naše 67členná delegace.“ Když jsme se jí zeptali, co bylo během olympiády nejnáročnější, jednoznačně odpověděla: „Účast je pro všechny – sportovce, trenéry i doprovod velmi silným zážitkem, ale také velkou zátěží. Zejména trenéři mají své sportovce na starosti 24 hodin denně, kromě sportovní přípravy jim pomáhají orientovat se v neznámém prostředí, se sebeobsluhou. Denně to znamenalo spoustu nových situací, které museli řešit, a vydechli si až při návratu v Praze na Ruzyni. Za to jim patří obrovský dík.“

    Letošní letní hry jsou u konce. „Osobně nemám rád žádné loučení, ale na speciálních olympiádách je to něco jiného,“ svěřuje se Vlastimil Harapes. „Je provázeno velkou radostí, sportovci si navzájem vyměňují dárky a odznaky, aniž by si rozuměli slovy. Dalo by se říct, že to je obří burza mezi reprezentanty z celého světa. Ta velmi optimistická atmosféra vás úplně pohltí. Každé toto olympijské loučení je spojeno s pozváním na další speciální olympiádu: byli jsme pozváni na Světové zimní hry speciálních olympiád, které se budou konat v roce 2017 v rakouském Schladmingu. Za zmínku stojí, že čestným předsedou organizačního výboru bude Arnold Schwarzenegger.“

    AGE bude zase držet palce!

    Fotbalisté stříbrní

    Již byla řeč o fotbalistech a jejich posledním zápase v pravé poledne v obrovském vedru. Náš tým odjel bojovat o medaile v kategorii „unified football“, což je fotbal v rozestavení 6+1 na hřišti 40 x 20 metrů, při kterém jsou na hrací ploše vždy tři fotbalisté s určitým typem postižení a spolu s nimi hrají tři zdraví sportovci, tzv. partneři. Celého turnaje se zúčastnily tři desítky týmů, které byly v úvodní fázi turnaje rozřazeny do šesti výkonnostních skupin. Ty zajistily, že se spolu potkávaly týmy podobné výkonnosti, která může být vzhledem k různým stupňům postižení sportovců rozdílná. Všechny týmy tak měly reálnou šanci bojovat ve své skupině o olympijské medaile.

    Český tým byl v rozřazovací fázi umístěn do výkonnostní skupiny, v níž se postupně utkal s týmy USA, které měly po celý turnaj velmi výraznou diváckou podporu, dále pak s Čínou, Lucemburskem a Lichtenštejnskem. Hráči českého výběru prokázali během základní skupiny nejen velmi silné fair play cítění, ale i týmového ducha, protože hned ve třech utkáních otáčeli nepříznivý stav, z čehož nakonec vyplynuly tři výhry, jedna remíza a zasloužený postup do finálového utkání. Tam však i přes heroický výkon v druhém poločase, srovnání stavu z 1:4 na 4:4, nakonec podlehli velmi silnému týmu Lichtenštejnska o jedinou branku 4:5. A tak jsme nakonec slavili skvělé druhé místo.

    ,,Zisk stříbrné medaile je v těžké konkurenci velký úspěch. Důležité ale také bylo, že se nám podařilo táhnout za jeden provaz a hrát fair play – a to je smyslem speciálních olympiád. Celý turnaj byl uspořádán velmi dobře v duchu všech pravidel. Náročné podmínky, pramenící hlavně z vysokých teplot i vlhkosti, se nám podařilo překonat a zisk cenného kovu je velkou odměnou. Chtěl bych poděkovat sportovcům, jejich partnerům i celému realizačnímu týmu za příkladnou reprezentaci,“ okomentoval účinkování na olympiádě šéftrenér týmu David Bělůnek.

    ,,Jsem hrdá nejen na sportovní výkony hráčů, ale obdivuji zejména silné mezilidské vztahy mezi postiženými hráči a jejich partnery,“ uvedla europoslankyně Martina Dlabajová, která si na předávání medailí dokonce oblékla svůj valašský kroj.

    ,,Celá akce na mě udělala obrovsky silný dojem, od obřích ceremoniálů plných známých osobností, ale především sportovními výkony, zaujetím, radostí a vděčností sportovců s mentálním postižením. Vidět poté i spojení výkonů těchto sportovců s jejich zdravými partnery přímo na hřišti a častá gesta fair play, jak tomu bylo například u fotbalu, je opravdu něco, co v člověku zanechá hlubokou stopu, co všechno sport dokáže, a je to důkaz, že jeho podpora i v této sféře má své velké opodstatnění,“ zhodnotil akci Michal Blažej, Grassroots manažer Fotbalové asociace České republiky, který se her také zúčastnil.

    Celý článek si přečtěte v tištěné verzi AGE 4 / 2015 na straně 34—37.