• O vydavateli
  • Reference
  • Ceník
  • Archiv
  • Články
  • TECH EDU
  • Soutěž
  • Kontakt
  • Divadelní legenda Studio Ypsilon je již druhým rokem patronem soutěže Srdce s láskou darované

    Text: Aneta Filipová

    Foto: Archiv Studia Ypsilon

    AGE 5 - 6 / 2015

    Studio Ypsilon Praha (familiérně Ypsilonka) vzniklo v šedesátých letech původně v Liberci a dnes je jedním z předních českých divadel, které je díky svému originálnímu stylu jedinečné. Toto divadlo je natolik charakteristické svým osobitým rukopisem, komunikativností, autenticitou a otevřeností ke všemu tomu, co žijeme (i ke své vlastní seberealizaci), že v tomto nastavení lze hovořit i po padesáti letech o určitém nestárnutí. Ypsilonka a Srdce s láskou darované mají navíc několik společných myšlenek, a protože je soutěž určená pro školní kolektivy, chceme vám představit především Ypsilonku hravou a třeba napovědět těm, kteří ji ještě neměli možnost poznat a na vlastní oči vidět některé z kultovních představení, že setkání s ní bývá inspirativní a plné zábavy.

    Autorskou, koncepční a tvůrčí silou Ypsilonky zůstává osobnost Jana Schmida (zakladatele, režiséra, autora), pro jehož vidění je charakteristické vědomí nedefinitivnosti věcí, rozporuplnosti světa, které se vždy znovu nalézá ve stadiu zrodu. „Založil jsem ho sice, ale ono vzniklo jakoby samo, jakoby z nějaké náhody, dokonce možná z chyb dějin. Marasmus doby, tupost, stojaté vody a neschopnost čehokoli byly asi tou první motivací a okolností, že vznikla Ypsilonka, a jevilo se mi, že má divadlo jak společensky, tak umělecky nějakou novou šanci. Stalo se to zřejmě v té pravé chvíli, v pravém čase a právě na tomto místě. Prostředí kolem mě bylo jako zahrada a stačilo jen zalévat, zbavovat se plevele a okopávat a kypřit půdu.“

    Tvůrčí metoda tohoto divadla bývá označovaná jako kolektivní improvizace. Improvizace jako otevřený způsob vnímání světa. Jde o autorské doplňování se často různorodých nápadů všech členů souboru ve všech fázích zrodu díla a s tím spojenou nutnost učit se poslouchat jeden druhého, být pohyblivou součástí celku. Představení vždy vzniká v aktivní tvůrčí souhře, a proto když byl v loňském roce vyhlášen první ročník soutěže Srdce s láskou darované, Jan Schmid nadnesl návrh, aby nebyla pro jednotlivce, ale pro celé kolektivy: „Je pro mě zajímavé to, že nejde o záležitost jednotlivce, ale že chceme něco vytvořit společně, v týmu, což vyžaduje shodu všech a dobrý nápad, na němž bude mít každý svým způsobem podíl. Čili předpoklad je umět se domlouvat na vzájemnosti. Bylo by ideální, kdyby zkušenost, kterou mladí účastnící soutěže získají ze vzájemného respektu, měla smysl i do jejich dalšího života. Vždyť člověčenské kvality jsou mnohdy důležitější než talent, který se samozřejmě předpokládá. Rovnou, když začneme pracovat, je však vždy třeba tvořivě ‚zaměstnávat‘ celého člověka, celé jeho tělo i ducha. Pěstovat vstřícné pocity dřív než to, na co stačí náš rozum.“

    Nejen s vědomím těchto myšlenek vznikají více než padesát let na půdě Ypsilonky, sídlící dnes v samém centru Prahy ve Spálené ulici, všechny mnohovrstevnaté inscenace (namátkou Praha stověžatá, Škaredá středa, Muž na větvi, T. G. M. aneb Masaryk v kostce, Sežeňte Mozarta!, Drama v kostce 2 nebo chystaný Swing se vrací neboli o štěstí a další), v nichž si každý najde „to své“. K typické rodinné příjemné atmosféře malého studiového divadla, kterou v něm při návštěvě představení zažijete, patří i setkávání s herci. A koho můžete v Ypsilonu potkat? Jiřího Lábuse, Martina Dejdara, Janu Synkovou, Jana Jiráně, Oldřicha Navrátila, Jiřího Korna, Marka Ebena, Jaroslavu Kretschmerovou, Petra Vacka, Petra Vrška a řadu dalších.


    Vánoční soutěž o volné vstupenky do Ypsilonky

    Jako patron soutěže Srdce s láskou darované se Ypsilonka rozhodla obdarovat čtenáře AGE divadelním zážitkem, tedy deseti volnými vstupenkami na představení do konce sezony 2015/2016.

    Soutěžní otázka: Která adaptace opery NENÍ v současné době na repertoáru Ypsilonky?

    a) Prodaná nevěsta

    b) Figarova svatba

    c) Rusalka

    Soutěžní otázku lze zodpovědět do 31. 12. 2015 na homepage webu www.age-management.cz. Výherce budeme informovat do 15. 1. 2016 a jejich jména uveřejníme i v prvním AGE 2016. Vstupenky zašleme výhercům poštou nebo bude možné si je po dohodě a potvrzení výhry vyzvednout od 31. 1. 2016 na odpolední pokladně divadla. Více informací o divadle na www.ypsilonka.cz.

    Pozn.: Vstupenky dodá Studio Ypsilon po dohodě pouze na vybraná představení.

    Celý článek si přečtěte v tištěné verzi AGE 5 - 6 / 2015 na straně 34—35.