• O vydavateli
  • Reference
  • Ceník
  • Archiv
  • Články
  • TECH EDU
  • Soutěž
  • Kontakt
  • O srdcích z krajky

    Text: Katka Jelínková a Jana Jenšíková

    Foto: Monika Severyn Faltylová a Marek Jenšík

    AGE 2 - 3 / 2017

    Zajímá vás, jak souvisí vamberecká krajka a soutěž Srdce s láskou darované? Když se v Muzeu krajky Vamberk před dvěma roky o naší soutěži pro děti dozvěděli, natolik je to nadchlo, že se rozhodli tuto myšlenku podpořit ruku v ruce i s městem Vamberk. A tak už v loňském ročníku darovali vítězům ručně paličkovaná srdce. Chtěli jsme na vlastní oči vidět, jak taková krajková srdíčka pro vítězné týmy vznikají, a tak jsme se do Vamberka na jaře vypravili.

    Tradice dlouhá čtyři stovky let

    Některé věci v životě získáváme časem, některé dostaneme do vínku a pro některé jsme předurčeni už tím, kde se narodíme. Nevěříte? Pojďte se tedy ponořit spolu s námi do vyprávění Martiny Rejzlové, vamberecké rodačky a etnoložky Muzea a galerie Orlických hor, pod které vamberecké Muzeum krajky spadá. Umění ručně paličkované krajky bylo v jejich rodině předáváno z generace na generaci a nebude tomu jinak. „Naší Kačence zatím není ani rok, ale i na ni za pár let malá herdulka čeká,“ usmívá se s dcerkou v náručí a přitom nám ukazuje krajková srdíčka, která pro letošní vítěze naší soutěže navrhla. Paličkovaly je Václava Suchomelová a Šárka Ležáková.

    Tradice paličkované krajky na Podorlicku nepřetržitě žije již čtyři sta let. Kdysi se tady tomuto uměleckému řemeslu věnovali téměř všichni, nejen ženy, ale i muži a děti. Přibližuje nám to spousta nádherných exponátů muzea, ale hlavně povídání Martiny Rejzlové: „Pocházím z rodiny, kde se paličkuje jak z matčiny, tak z otcovy strany. Od roku 1926 žije naše rodina zde ve Vamberku v části Merklovice. Z maminčiny strany kromě ní paličkovala prababička a všechny její děti, také syn Rudolf, maminčin dědeček a ještě další generace před nimi. Praděda Rudolf byl vyučený tkadlec, takže buď tkal, nebo paličkoval.“

    Sama Martina Rejzlová paličkuje od pěti let, což je věk, kdy už děti paličkování zvládnou a obvykle v tomto čase začínají. Svou maminku sledovaly denně u herdule, a tím se jako děti s paličkami sžívaly od malinka. „Když jsme nemohli já nebo bráška usnout, maminka nás brávala k herduli a klapot paliček fungoval jako ukolébavka. Je běžné, že předškolní děti paličkují vedle mámy. Když jsem byla větší a maminka měla třeba 150, 200 paliček na herduli a já si s ní chtěla hrát, tak jsme si hrály tak, že mi připevnila šest párů paliček na herdulku, naučila mě základní vzor a řekla: ,Kdo bude první kolem herdule?‘ No a protože ona měla herduli obrovskou a já malinkou, samozřejmě jsem vyhrála, a tím mě motivovala a k paličkování přirozeně vedla.“

    Láska na celý život

    Maminka Martiny, Jana Štefková, současná krajkářka známá svou tvorbou nejen u nás, ale i v zahraničí, spolupracovala se známými osobnostmi, například s Elenou Holéczyovou, profesorkou Marií Vaňkovou nebo akademickou malířkou Evou Fialovou. Martina vypráví, že od realizace krajky Eleny Holéczyové Mladucha z Moravského Lieskového odvezli maminku do porodnice, nebo jak například vznikala krajka nazvaná Mír z roku 1983, která putovala po mnoha výstavách a nyní je majetkem Muzea krajky ve Vamberku. „Na krajce je zajímavé to, že ji stále vidíte z rubové strany a až teprve po odšpendlení, sundání z herdule se ukáže v plné kráse a pro krajkářku je to ta největší odměna. Tak to bylo i s krajkou Mír, kterou maminka musela upaličkovat za dvacet dnů, a tak někdy pracovala až dvacet hodin denně.“ Zdá se nám, že paličkovat dvacet dnů tolik hodin denně snad ani není možné vydržet... Pokud to není láska. A paní Martina tvrdí, že kdo paličkované krajce propadne, je to velká láska na celý život.


    Martina Rejzlová (vlevo) a paní učitelka Miroslava Šustrová (zcela vpravo) při hodině výuky ve škole

    Krajkářská škola ve Vamberku

    V době, kdy Martina jako dítě školou povinné navštěvovala Krajkářskou školu, spadala tato instituce pod Školský ústav umělecké výroby Praha (ŠÚUV), a tak byla více propojená se základní školní docházkou. Výuka probíhala od 5. do 8. třídy, a kdo měl zájem, mohl pokračovat ještě při střední škole. Existovaly klasické osnovy, v nichž bylo předepsáno, co všechno se musí za jeden rok stihnout: páskové krajky, speciální vazby, okolek a dvě dečky. V 6. a 7. třídě se mohly dělat obrázky nebo okraje k ubrusům – co se komu líbilo. Než se vyšlo z 8. třídy a ukončila se Krajkářská škola, bylo potřeba podle osnov udělat vzorníky, které se zaadjustovaly do desek a poslaly do Prahy, kde byly ve Školském ústavu oznámkovány. Tak se získalo osvědčení krajkářky.

    „V roce 1999 byl Školský ústav zrušen, ale naštěstí tradice krajkářské školy u nás nezanikla, a to díky městu Vamberk, které ji všemi silami podporuje,“ uvádí nás do současné situace naše průvodkyně po cestě přes náměstí k nedaleké budově Krajkářské školy, kde právě probíhaly odpolední kurzy dětí ve dvou skupinách rozdělených podle věku. V té mladší jsme našli i prvňáčky.

    „O výuku u nás je dnes velký zájem, v pololetí naši školu navštěvovalo 50 dětí a 88 dospělých,“ říká zkušená krajkářka Miroslava Šustrová, která zde vede zájmové kurzy už od roku 1999. Děti i dospělí sem docházejí až třikrát týdně. Vybírat se dá z bohaté místní nabídky vzorů, i když je možné si přinést také vlastní vzor, se kterým zdejší pedagogové rádi pomohou. „V dnešní době není hlavní motivací si paličkováním něco vydělat, ale relaxace, protože na práci je potřeba se plně soustředit, a tak se myšlenky zaměstnají něčím jiným než všedními starostmi. A může se začít klidně i v důchodu,“ přibližuje nám současnou motivaci většiny dospělých návštěvníků paní učitelka.

    Při pohledu na nadšené malé krajkářky a krajkáře nemáme o pokračování tradice vamberecké krajky obavy. Tím spíš, že muzeum ve spolupráci s městem pořádá na její podporu další akce, letos to bude například Muzejní noc, Mezinárodní krajkářské slavnosti nebo Bienále české krajky, které se koná jednou za dva roky.

    Co nám řekli malí krajkáři

    Vojta (13 let)

    „Tyto kytky dělám asi půl roku, protože nechodím tak často jako holky, a jak je to malý, tak to dá zabrat. Paličkuju ze lnu, který se mi líbí, i když je to s ním těžší, protože se snadněji přetrhne než perlovka.“

    Anežka (12 let)

    „Paličkuju už skoro pět let, od první třídy. Navedla mě k tomu mamka, která taky dřív paličkovala, ale teď už na to nemá tolik času. Tento tulipánek paličkuju od února. Strašně mě na krajkách baví, že si můžeme vybrat, co budeme dělat, a paní učitelky jsou hrozně fajn, že nás nenechají se v tom plácat a řeknou i ukážou, jak to správně paličkovat. Když to zkazím a je to hodně velký kus a ta chyba není moc vidět, tak nám to paní učitelky odpustí, jinak musíme párat a to mě nebaví. Jsem ráda, že mám možnost se tohle řemeslo naučit, protože spousta lidí to už nezná. A taky tu máme fajn kolektiv.“

    Valentýna (13 let)

    „Paličkuju šestým rokem, teď už čtyři týdny tohoto páva. Teď jsem skončila, protože nevím, jak dál, a potřebuju do toho korálky, a ty nám dává paní učitelka a většinou nám i poradí, jaké vybrat. Když je dílo úplně hotové, tak je zažehlíme, sundáme špendlíky a pak se přelakuje. Je to vlastně propletené, podobně jako když se háčkuje. Tužidlo je zásadní, bez něj by se to asi trochu rozjelo. Taky záleží na typu nitek, když je pružnější nebo s drátky, drží krajka víc u sebe. Vyrábíme i prostorové věci, třeba kytičku nebo králíčka jako zápich do květináče.“

    Víte, že...

    - Na Vamberecko se krajka dostala v polovině 17. století po skončení třicetileté války díky Magdaleně Grambové, ženě císařského plukovníka Kašpara Gramba. Jedná se o jedinou lokalitu na území České republiky, kde její tradice v průběhu téměř čtyřistaleté historie nebyla nikdy přerušena a udržela se díky generačnímu předávání.

    - V 19. století poskytovalo krajkářství na Vamberecku obživu několika tisícům lidem; výrobě krajek se věnovaly celé rodiny. A i když druhá polovina 19. století s masovou strojní produkcí mnohá textilní rukodělná řemesla fakticky zlikvidovala, ruční krajkářství si díky vysoké umělecké hodnotě dokázalo najít svou cestu, a tím se udrželo dodnes.

    - V roce 1889 byla ve Vamberku zřízena Krajkářská škola, která zde působí s nepřerušovanou tradicí dodnes.

    - Družstvo Vamberecká krajka, které vzniklo ve 20. století, v době svého největšího rozkvětu zaměstnávalo až 400 krajkářek.

    - Na samotném způsobu práce a používaném vybavení pro paličkování krajek se nezměnilo za staletí prakticky nic – stále se používá herdule, válcovitá nebo kulatá poduška umístěná na stojánku nebo v košíku, na které se krajka tvoří, paličky obyčejné dřevěné nebo s pláštíkem, na Vamberecku bambulkové, a k tomu příze z bavlny, lnu, perlovky nebo oblíbeného dracounu, což je obvykle lněný nebo bavlněný základ opředený efektní kovovou přízí.

    Celý článek si přečtěte v tištěné verzi AGE 2 - 3 / 2017 na straně 48-51.