• O vydavateli
  • Reference
  • Ceník
  • Archiv
  • Články
  • TECH EDU
  • Soutěž
  • Kontakt
  • AGE 5 - 6 / 2014

    O srdcích a energetické bombě

    Když jsme v září vyhlašovali soutěž Srdce s láskou darované, v duchu našeho nastavení jsme příliv pozitivní energie čekali. Že nás však ve finiši zavalí doslova lavina, která zbortí na chvíli i naše na nápor připravené e-mailové schránky, to jsme nepředpokládali ani v těch nejrůžovějších snech. Vždyť času máme všichni málo, a to jak učitelé, tak děti – a soutěží a dalších lákadel je hodně. A ta naše se právě narodila a rozkoukává se… Jestliže jsme na začátku měli představu tak padesáti, sta…

    Text: Jana Jenšíková

    AGE 5 - 6 / 2014

    Celý článek…

    Jiří Lábus: Svůj dětský sen jsem si splnil: hraju divadlo

    S Jiřím Lábusem jsme hovořili v letu v jeho domovské Ypsilonce před představením Vratká prkna, kde exceluje vedle Jaroslavy Kretschmerové. Dramatik Arnošt Goldflam, který hru zároveň ve Studiu Ypsilon režíroval, ji napsal těm dvěma na míru. S láskyplnou ironií v ní nahlíží do světa divadla i do hereckých duší. V duchu této ironie se tak trochu nesly i odpovědi. Lábusovsky stručné, malinko rýpavé, ale i tak milé a hřejivé. Vždycky jste chtěl být herec?

    Text: Jana Jenšíková

    Foto: P. Hrubeš, archiv divadla

    AGE 5 - 6 / 2014

    Celý článek…

    Dana Zátopková: Byla jsem zamilovaná do Emila a do oštěpu

    Sobotní odpoledne 24. července 1952 láká někam k vodě. Vzdor tomu miliony Čechů a Slováků netrpělivě posedávají doma u rozhlasových přijímačů. O přenosných tranzistoráčcích si zatím mohou nechat jen zdát, pokud jim jejich technická představivost takové sny dovolí. A jak by se mohli vzdálit od rádia, když na XV. olympijských hrách v Helsinkách podstoupí Emil Zátopek svůj další velký závod? Už si tam doběhl pro jednu zlatou medaili: v běhu na 10 000 metrů podle očekávání obhájil prvenství z…

    Text: Miloslav Jenšík

    Foto: Marek Jenšík a archiv Dany Zátopkové

    AGE 5 - 6 / 2014

    Celý článek…

    Amfora plná fotbalu pro radost

    Petr Salava, diskžokej, moderátor, producent a pořadatel zábavných akcí. Potkávali jsme se několik let u soutěže Miss aerobik. Nyní spolu hovoříme o jeho fotbalové Amfoře. Málokdo totiž ví, že ji zakládal ve svých devatenácti, a to je už čtyřicet let. Co jsi vlastně, Petře, chtěl dělat před Amforou, klubem amatérských fotbalových rarit?

    Text: Jiří Frey

    Foto: archiv Petra Salavy

    AGE 5 - 6 / 2014

    Celý článek…

    Jaroslav Sýkora: Zrozen k létání

    Když mluví o létání, má jiskřičky v očích. V tu chvíli si uvědomíte, jak je ten čas relativní pojem. Z Jaroslava Sýkory čiší stále energie a chuť pouštět se do nových věcí i láska k životu vůbec. Osmdesát byste mu nehádali ani náhodou, klidně o dvacet méně. Jak to dělá? „Můj životabudič je lítání a mladí lidé kolem. Naštěstí je jich ještě hodně, co mě potřebují, a pořád se najde někdo, kdo se nebojí mi půjčit letadlo, byť jako pilotovi na druhém sedadle,“ směje se očima bývalý vojenský pilot…

    Text: Jana Jenšíková

    Foto: Marek Jenšík a archiv J. Sýkory

    AGE 5 - 6 / 2014

    Celý článek…

    Jan Mužík: Vítězství? Přijde, když se do hry dá srdce

    Je pátek 19. září. Na školním hřišti Základní školy Alšova v Kopřivnici nervózně přešlapuje na startu několik desítek dětí. Začíná každoroční klání žáků kopřivnických základek – Zátopkova pětka pro první stupeň a Zátopkova desítka pro stupeň druhý. Paní Dana Zátopková děti jako vždy povzbuzuje a za chvíli z její ruky zazní startovní výstřel. Letos se účastnily čtyři kopřivnické školy. A první místo ne poprvé obsadili v obou kategoriích malí běžci ze Základní školy Emila Zátopka. Slavný místní…

    Text: Jana Jenšíková

    Foto: Marek Jenšík a archiv školy

    AGE 5 - 6 / 2014

    Celý článek…

    Nejen o srdcích z perníku

    Tradice východočeského perníkářství začala už ve třináctém století. Pravda, šlo tehdy o Turnovsko či Trutnovsko, ale později se začal péci perník hlavně na pardubickém zámku. Jako cukroví, které bylo jen pro vrchnost. Upečené nezdobené perníčky. Neplněné. Nebyl tehdy ani cukr ani marmeláda. Ale byly to už zpočátku perníčky tvarované: srdíčka, stromky, koníci, podkovy... Cukráři namačkali těsto do dřevěných forem a upekli. „To je dávná historie,“ říká majitelka firmy JaJa pardubický perník…

    Text: Jiří Frey

    Foto: Jiří Frey a archiv JaJa

    AGE 5 - 6 / 2014

    Celý článek…