• O vydavateli
  • Reference
  • Ceník
  • Archiv
  • Články
  • TECH EDU
  • Soutěž
  • Kontakt
  • O srdcích a energetické bombě

    Text: Jana Jenšíková

    AGE 5 - 6 / 2014

    Když jsme v září vyhlašovali soutěž Srdce s láskou darované, v duchu našeho nastavení jsme příliv pozitivní energie čekali. Že nás však ve finiši zavalí doslova lavina, která zbortí na chvíli i naše na nápor připravené e-mailové schránky, to jsme nepředpokládali ani v těch nejrůžovějších snech. Vždyť času máme všichni málo, a to jak učitelé, tak děti – a soutěží a dalších lákadel je hodně. A ta naše se právě narodila a rozkoukává se…

    Jestliže jsme na začátku měli představu tak padesáti, sta příspěvků, v říjnu už jsme doufali ve dvě stovky. Výsledných 550 přihlášených srdcí však překonalo všechna naše očekávání. Do soutěže se zapojilo přes 10 500 dětí se svými učitelkami a učiteli, a to je nádhera! Často volali na naši „horkou linku“ o pomoc s on-line přihláškou – a my jsme se snažili individuálně vyřešit jejich problém. A tak jsme se o soutěži i o nich měli možnost dozvědět víc. Že jsme se strefli do vakua týmových soutěží, že je naše SRDCE Z LÁSKY stmelilo, že se o svých žácích dozvěděli víc, že jsou sami překvapeni, jak často ne zrovna vzorní žáci mají srdce na správném místě, jak jsou děti ochotny pomoct druhému.

    Některé úryvky z dopisů vám už v této první fázi nabízíme na protější straně. Další přibývají na našich stránkách www.age-management.cz v rubrice Ohlasy, kterou však zanedlouho doplní nově zřízená rubrika Soutěžní práce 2014. Rozhodli jsme se totiž, že v duchu prohlášení jednoho z porotců, Jiřího Lábuse, vlastně vyhráli všichni. Proto oproti slibovaným nejlepším 50 pracím umístíme v průběhu prosince na našem webu všechny. Podle nás si to totiž děti a učitelé, kteří se do soutěže zapojili, zaslouží. A i vy si budete moci vybrat svého favorita.

    Vyhlašujeme tedy nově další kategorii naší soutěže, o níž nebude rozhodovat porota, ale vy všichni, kdo sledujete náš časopis a web, vaši přátelé a známí. Až do poloviny ledna budete moci dát svůj hlas tomu týmu, jehož práce se vám bude líbit. V konečné fázi pak vaše počty hlasů vyhodnotí počítač. Mezitím bude probíhat nezávislé hodnocení poroty. Laťka přihlášených příspěvků je vysoko, takže porota dostane zabrat. Ale už teď se všichni těšíme, jak se Srdcem z lásky darovaným strávíme vánoční svátky.

    P. S. Žáci z  blanenského gymnázia vyrobili 365 barevných skládaných srdíček a vyrazili do města, aby je rozdali lidem v ulicích. „Chtěli jsme udělat radost zasmušilým lidem v dušičkovém období. Potěšit je srdíčkem pro radost, pro pěkný den…,“ napsali nám. „Reakce mnohých spoluobčanů nás však zarazila: Prchali od nás se slovy: ,My nic nechceme, my nechceme platit.‘ Nechtěli rozumět tomu, že jsou srdce jen tak pro radost, zadarmo. Někteří si pak srdíčka s rozpaky vzali, jiní stále nechápavě kroutili hlavou a odcházeli. Více však bylo lidí, kteří se usmívali, povídali, děkovali a děkovali a také nás moc chválili. To bylo příjemné. Snad jsme jim udělali radost a škarohlídkům zavdali důvod k přemýšlení.“ Naštěstí podobnou zkušenost měli ze všech 550 dětských kolektivů jenom Blanenští, ovšem i ta je jedním z důvodů, proč má podobná soutěž smysl stejně jako časopis, který s láskou vyrábíme. I my se totiž nejednou setkáváme se škarohlídy, kteří nechápou, proč to děláme…

    Za celý náš tým děkuji vám všem, že v tom nejsme sami. Dokázali jsme společně, že Newtonovy pohybové zákony opravdu fungují!

    Jana Jenšíková

    Celý článek si přečtěte v tištěné verzi AGE 5 - 6 / 2014 na straně 5.