• O vydavateli
  • Reference
  • Ceník
  • Archiv
  • Články
  • TECH EDU
  • Soutěž
  • Kontakt
  • Zelená pro matky s dětmi a každý den na jiné židli: Vodafone pracovními benefity nešetří

    Text: Veronika Ivanović

    Foto: archiv Vodafone a Shutterstock

    AGE 4 - 5 / 2018

    Stravenky, pět týdnů dovolené, zdravotní péče. Tyto benefity byly ještě před pár lety vnímány jako nadstandardní. Dnes jsou však již v mnoha firmách a institucích samozřejmostí. Oddělení lidských zdrojů, případně personální oddělení, která se jejich výběrem zabývají, se v posledních letech předhánějí v originálních nápadech, jak zaměstnance odměnit a zpříjemnit jim práci.

    Zacvičte si, ať je vám fajn

    Vodafone, nejmladší telefonní operátor na českém trhu, rozvíjí už několik let tzv. systém podpory zdraví, v jehož rámci dbá v roli zaměstnavatele na to, aby se všem dobře pracovalo. Zaměstnanci mají možnost zúčastnit se například školení o získání emoční odolnosti, mohou cvičit a sportovat, věnovat se józe. V pracovních prostorách nechybí odpočinkové zóny ani interní tělocvična. Část výhod je určena i rodinným příslušníkům. Uveďme alespoň slevy na telefony a výhodné tarify. Zájemci se mohou podílet také na dobrovolnické činnosti, kterou jim Vodafone proplatí, jako kdyby pracovali (např. Den pro neziskovku, darování krve, charitativní závody aj.).

    Veronika Ivanović je viceprezidentka pro lidské zdroje ve společnosti Vodafone

    Podporujeme maminky i tatínky

    Sama jsem dříve pracovala v různých mezinárodních společnostech a tyto zkušenosti mě stále inspirují. Například pokud jde o nápady, jak si udržet kvalitní zaměstnance a jak vytvářet specifické benefity. V souladu s tím se i my podílíme na společenské změně a dáváme rodičům možnost, aby se zapojili do pracovního procesu za podmínek, které si sami určí. Zvláště ženy vracející se do zaměstnání po delší pauze vykonávají totiž z 80 procent práci, která je pod úrovní jejich původní kvalifikace, berou v průměru o pětinu méně než muži na stejném místě a v závěru života mají kvůli tomu mnohem nižší důchody.

    Rodiče novorozenců mohou nyní v naší společnosti využít také zkrácenou pracovní dobu, a to během šesti měsíců od návratu z mateřské dovolené. Tato možnost je ideální pro ty, které by se z mateřské dovolené rády co nejrychleji vrátily do plného pracovního tempa. Po uplynutí šestiměsíční mateřské dovolené mohou využít pracovní dobu zkrácenou na třicet hodin týdně, avšak dostanou takový benefit, který jim rozdíl ve mzdě vyrovná, a rodinný rozpočet se tedy neztenčí.

    Půl roku po návratu do zaměstnání rodičům u nás totiž dorovnáváme rozdíl mezi mzdou a státní podporou poskytovanou v prvních 16 týdnech mateřské dovolené. Otcům poskytujeme při narození dítěte deset dnů volna navíc. Tatínek si může těchto deset dní přidat k týdnu volna, na který má nárok ze zákona.

    Chcete pracovat z domova nebo kavárny? I to jde!

    Ač se to může zdát neobvyklé, už i v českém pracovním prostředí je populární systém tzv. pružných kanceláří (Flexi Office). U nás to v praxi znamená, že zaměstnanci je dovoleno pracovat odkudkoliv. V centrále si pak může sednout kamkoliv v rámci všech pater, a být tak blíže kolegům, s nimiž pracuje na společných projektech. Program Flexi Office jsme spustili v roce 2009 a naši lidé potvrzují, že je pro ně užitečný a výhodný. Využívá jej asi 75 procent našich zaměstnanců, což je okolo 600 pracovníků centrály. Cílem programu je efektivní nakládání s prostorem i pracovním časem. Moderní informační technologie umožňují v personalistice malé zázraky.

    Text: Veronika Ivanović

    Foto: archiv Vodafone a Shutterstock

    Celý článek si přečtěte v tištěné verzi AGE 4 - 5 / 2018 na straně 43.