• O vydavateli
  • Reference
  • Ceník
  • Archiv
  • Články
  • TECH EDU
  • Soutěž
  • Kontakt
  • O srdcařích aneb Čísla (ne)vládnou světu

    AGE 2 - 3 / 2019

    Jako všichni rodiče jsme chtěli při zrodu našeho Srdce s láskou darovaného před pěti lety pro naše dítko to nejlepší. Navíc hned premiérový rok ukázal, že jsme vyplnili vakuum týmových soutěží, když se do něj zapojily tisíce dětí. Spolu se svými učitelkami a učiteli s námi sdíleli své nadšení, že jde o správnou věc, a tak jsme se stejným nadšením oslovili velké korporátní firmy, které se ohánějí společenskou zodpovědností. (Psali jsme i Billu Gatesovi, chacha!) Naivně jsme si mysleli, že se nám tak podaří sehnat víc prostředků na to, abychom mohli projekt intenzivněji a rychleji rozšířit.

    Jenže manažeři v těch korporátech se nechtěli začíst do soutěžních prací dětí, nechat si od nás vyprávět o obrovské vlně radosti a posoudit hloubku myšlenky. Zajímala je jen čísla: kde všude se soutěž objevila v médiích (těch správných), jaká je zpětná vazba, kolik procent škol jsme pokryli, jaký růst můžeme zaručit do dalších let a tak dále… Tak nějak z toho všeho čouhala otázka „co z toho budeme mít“. Prostě čísla prý vládnou světu. Hlavně ta proměněná do finančního zisku.

    Za čas jsme pochopili, že tudy naše cesta nevede, neboť v Srdci s láskou darovaném jde o něco jiného. Jak totiž změříte a zvážíte, když se dají třeba deváťáci dohromady a místo telefonu a PC se vrhnou na přišívání knoflíků na vlastnoručně vyrobené polštářky pro děti z mateřské školky? Nebo když si zdravé a handicapované děti společně zatančí? Když se dojetím nad odpolednem stráveným s dětmi rozpláče domov pro seniory?

    Bylo nám tedy jasné, že se musíme propojit se stejnými srdcaři (Kloboučník v Alence v říši divů by nás asi trefněji nazval potrhlíky), pro které bude odměnou sdílená radost, znovuobjevená člověčina. S těmi, kteří nebudou počítat, ale budou chtít něco udělat.

    Podařilo se! Těm všem, kteří jsou dnes součástí naší Rodiny Srdce s láskou darovaného, patří náš obrovský dík! Stejně jako patří všem pedagogům, kteří dokáží své žáky nadchnout a získat pro dobrou věc. Protože vědí, že vědomosti jsou sice důležité, ale na prvním místě děti potřebují především lásku a lidskost. A samozřejmě děkujeme i všem dětem, které se s vervou pustily do soutěžních projektů a vykouzlily úsměv na desetitisících tvářích dětí i dospěláků!

    Ze srdce Jana Jenšíková a Jan Vícha,

    organizátoři soutěže Srdce s láskou darované

    P. S.: A pro ty, co přece jen potřebují čísla: 598 228. Tedy skoro šest set tisíc! Tolik hlasů získaly naše soutěžní týmy za všechny ročníky dohromady v on-line hlasování. Pokud by si ty hlasy stouply, rozpažily a chytily se za ruce, vytvořily by řetěz z Aše až do Košic. A pozor, ne vzdušnou čarou, ale po silnici. Můžete si to ověřit na internetu.

    Celý článek si přečtěte v tištěné verzi AGE 2 - 3 / 2019 na straně 5.