• O vydavateli
  • Reference
  • Ceník
  • Archiv
  • Články
  • TECH EDU
  • Soutěž
  • Kontakt
  • Srdce pro ptáčky

    Text: Růžena Barhoňová

    Foto: archiv Růženy Barhoňové

    AGE 2 - 3 / 2019

    Zvláštní cena za technickou tvořivost, 5. ročník Srdce s láskou darované

    Kutilové ze Starého Sedla u Tachova, skupina 11 dětí pod vedením paní Růženy Barhoňové

    Dovoluji si vám nejprve představit svou skupinku. Říkáme si „Kutilové ze Starého Sedla“ a já, Růžena Barhoňová, jsem vedoucí téhle super party dětí ve věku od 3 do 13 let.

    Pocházíme ze Starého Sedla, Racova a Darmyšle na Tachovsku. Tyto obce mají dohromady 247 obyvatel. Nejsem pedagog, jsem máma dvou dcer Anežky a Ivanky na mateřské dovolené. V roce 2017 mne oslovila naše paní starostka Jana Svobodová s tím, jestli bych vedla nově zrekonstruovanou knihovnu. S radostí jsem souhlasila a už to šlo jako po másle. Obvolala jsem další rodiče s dětmi a vzhledem k novým hezkým prostorům knihovny jsme si hned na prvním setkání vyrobili záložku do knihy. Tvoření se nám natolik zalíbilo, že se pravidelně scházíme, vždycky si něco nového vyrobíme a přečteme pohádku. Díky šikovným maminkám, které pro děti pokaždé něco dobrého připraví, děti při čtení svačí a trpělivě poslouchají. Vyrobili jsme si například pexeso, lodičky, papírové kytičky, ježky ze šišek, strašidýlka, adventní kalendáře, ozdoby na stromek, malovali jsme na kameny a podobně.

    Přestože v obci nemáme školu ani školku, nezapomněli jsme na naše dědečky a babičky při jejich každoročním posezení a secvičili jsme program s písničkami a básničkami, ze kterých měli opravdu radost.

    V našem kostele v Racově jsme 23. prosince zazpívali koledy, a tím pobavili skoro osmdesát místních i přespolních lidí.

    Letos 9. ledna se na jedné sociální síti objevil projekt Srdce s láskou darované. Řekla jsem o tom naší skupince dětí, ty nápad velice nadchl a už vymýšlely, co by vyrobily. Báli jsme se, že to nestihneme. Poslala jsem odkaz na projekt naší starostce, ta hned volala a podpořila nás se slovy: „Je teprve začátek ledna, to stihnete a děti budou mít radost.“

    Chtělo to něco výjimečného a milého zároveň. Po dlouhém přemýšlení a spoustě nápadů jsme na to přišli. Sypali jsme zrovna ptáčkům do krmítka a nápad byl na světě. Vyrobíme jednoduchá krmítka a věnujeme je ptáčkům. V tu chvíli jeden z tatínků nabídl pomoc s přípravou dřevěných polotovarů tak, aby si je děti dále dotvořily samy. Následně přišly další nápady na jednoduchá krmítka a rozjeli jsme to naplno. Souhra pár rodičů a jedenácti dětí byla naprosto úžasná. Dokonce už měli vymyšlené, kam všude krmítka pověsí. Do našeho obecního zpravodaje dáme článek o tom, kde jsou umístěna, a poprosíme hodné lidi, aby se i oni podělili o radost z krmítek a třeba je plnili sypáním celou zimu s námi.

    To, co z toho vzniklo, vidíte na přiložených fotografiích. Je to projekt dětí a trochy dospělých z malé vesničky s velkým srdcem. Nejstarší z dětí Sára vymyslela název: Srdce pro ptáčky. Tato krmítka od samého začátku srdce mají, ať už díky podpoře naší milé paní starostky nebo díky nám všem, kteří jsme se na projektu podíleli. A vlastně ten náš příběh teprve začíná.

    Děkuji za celou svou skupinku Kutilů ze Starého Sedla za váš čas, který věnujete našemu příběhu, a bylo mi ctí tuto práci prezentovat.

    Text: Růžena Barhoňová

    Foto: archiv Růženy Barhoňové

    Celý článek si přečtěte v tištěné verzi AGE 2 - 3 / 2019 na straně 36-37.