• O vydavateli
  • Reference
  • Ceník
  • Archiv
  • Články
  • TECH EDU
  • Soutěž
  • Kontakt
  • Foťák pro Medou

    Text: ZŠ Hálkova, Humpolec, VII. B, D, VIII. A

    Foto: archiv ZŠ Hálkova, Humpolec

    AGE 2 - 3 / 2019

    3. místo ve veřejném hlasování na internetu, 5. ročník Srdce s láskou darované

    ZŠ Hálkova, Humpolec, 7. B, D + 8. A (25 dětí) pod vedením paní učitelky Ivony Krčilové a Heleny Kahounové

    ČLOVĚK S POSTIŽENÍM MÁ STEJNÉ POTŘEBY JAKO ZDRAVÝ ČLOVĚK. PRVNÍ Z NICH JE BÝT UZNÁN A MILOVÁN TAKOVÝ, JAKÝ JE.

    I letos jsme se na naší škole rozhodli, že srdíčko věnujeme organizaci Medou, působící v Humpolci. Je to nestátní nezisková společnost. Byla založena z iniciativy rodičů a přátel zdravotně znevýhodněných dětí a mladých lidí s cílem pomoci postiženým zapojit se do běžného života. Jejím posláním je sdružování a zkvalitňování života dospělých lidí s tělesným, mentálním nebo kombinovaným postižením a lidí s autismem.

    Také tento rok jsme si vybrali osobnost z Medou. Jde o chlapce, jehož sourozenci studují nebo studovali u nás na škole. Jmenuje se Dominik Halla.

    Dominik je dospělý mladý muž, který rád fotografuje. Je uzavřený, ve známém kolektivu dokáže být společenský, usměvavý, vstřícný a empatický. To jsou vlastnosti, jimiž ovlivňuje i tvorbu fotografií. Jeho snem bylo naučit se pořizovat fotografie profesionálním fotoaparátem. Dominik navštěvuje každý den Medou, které podporuje jeho individualitu a schopnosti. Jeho fotografie jsou názorným příkladem naplnění lidského snu.

    Ze společných schůzek s Annou Příhodovou, která Dominika při fotografování vedla, vznikla série detailních snímků přírody. Zároveň si Dominik osvojil úpravu fotografií ve speciálním programu. Díky fotografování získal vnitřní klid a jistotu, zvýšilo se mu sebevědomí, získal pocit, že je užitečný pro ostatní.

    Dominik o svém koníčku říká: „Ve svém fotografování cítím pokroky. Fotky mi dávají smysl života. Jsem rád, když ostatním dělají radost.“

    A také nám Dominikovy fotky dělají radost. Naše srdíčko je plné jeho fotografií. Na naší škole plánujeme udělat z nich výstavu a moc se na to těšíme.

    Srdíčkem chceme poděkovat nejen Dominikovi, ale též všem z Medou, za kterými můžeme chodit, s kterými si můžeme zazpívat a kterým už můžeme říkat kamarádi. Vždycky se na návštěvy k nim moc těšíme. Určitě musíme z této organizace zmínit dvě jména, a to paní ředitelku Mgr. Zuzanu Žaloudkovou a paní zástupkyni Mgr. Helenu Kratochvílovou.

    Jsme rádi, že jsme vás všechny poznali, a věříme, že se budeme scházet ještě dlouhá léta. Děkujeme!

    Text: ZŠ Hálkova, Humpolec, VII. B, D, VIII. A

    Foto: archiv ZŠ Hálkova, Humpolec

    Celý článek si přečtěte v tištěné verzi AGE 2 - 3 / 2019 na straně 48-49.