• O vydavateli
  • Reference
  • Ceník
  • Archiv
  • Články
  • TECH EDU
  • Soutěž
  • Kontakt
  • O štěstí

    Text: Jana Jenšíková

    Foto: Shutterstock

    AGE 4 - 5 / 2019

    „Když mi bylo pět, maminka mi řekla, že klíčem k životu je štěstí. Když jsem přišel do školy, zeptali se mě, co chci být, až vyrostu. Napsal jsem ‚šťastný‘. Řekli mi, že nerozumím zadání. Já jim řekl, že oni nerozumí životu.“

    John Lennon

    Tak nevím, jestli to John Lennon skutečně vyprávěl a zažil, ale historka je to, věřím, pravdivá. Mohla se totiž stát kdykoli, kdekoli, komukoli.

    Kdo by nechtěl být šťastný? A co to ve skutečnosti obnáší? Dá se štěstí změřit a zvážit?

    Například američtí vědci z Vermontské univerzity věří, že ano. Vymysleli analytický program hedonometer a tvrdí, že díky němu dokážou měřit míru štěstí. Využívají přitom vzkazy uživatelů na jedné z celosvětových sociálních sítí, denně jich prý seberou desítky milionů.

    Ovšem už neříkají, jak se ke štěstí dobrat. Na to se snaží najít odpověď nespočet dalších odborníků, ať už jsou to filozofové, ekonomové, lékaři, sociologové… Dnešní doba je totiž štěstím skoro posedlá.

    Když jsem byla malá, vědu jsme z toho doma nedělali. Večer před spaním jsme četli pohádky a taky se mě maminka prostě zeptala, co se mi ten den nejvíc líbilo. A tak jsem se učila listovat ve svých vzpomínkách a ty hezké dostávat na povrch. Cachtání v nafukovacím bazénku, jahody, bublifuk, později jedničky ve škole nebo kamarádství na život a na smrt… Malé velké zážitky – a každý den se nějaký pěkný našel. To se to potom usínalo!

    Mít svou vlastní databanku šťastných chvil a umět z ní čerpat vždycky, když to potřebujeme a zrovna nemáme úsměv od ucha k uchu, je ten největší poklad. A hlavně ji umět neustále doplňovat – na to není nikdy pozdě.

    „Chceš‑li v žití šťasten být, přispěj k štěstí druhému, neboť radost, kterou dáváš, vrací se k srdci tvému.“ To jsem si vypůjčila slova Johanna Wolfganga von Goetha. On totiž taky našel jeden zaručený recept na štěstí. A máme ho vyzkoušený!

    I proto startujeme už šestý ročník naší celostátní soutěže pro děti a učitele Srdce s láskou darované. Pro radost a štěstí jejich, jimi obdarovaných i své.

    Jana Jenšíková, šéfredaktorka

    Text: Jana Jenšíková

    Foto: Marek Jenšík a Shutterstock

    Celý článek si přečtěte v tištěné verzi AGE 4 - 5 / 2019 na straně 5.