• O vydavateli
  • Reference
  • Ceník
  • Archiv
  • Články
  • TECH EDU
  • Soutěž
  • Kontakt
  • Štědrý den u Werichů

    Text: Eva Tůmova

    Foto: Marek Jenšík a Shutterstock

    AGE 6 / 2019

    Když mluvíme o štrůdlu, musím zmínit, že pro Jana Wericha a jeho rodinu jsem ho pekla většinou až na Nový rok. Na Štědrý den byl totiž u Werichových „den otevřených dveří", nebo spíš taková pánská party. Zastáncům genderu by se to dnes asi nelíbilo, ale Jan Werich říkal, že všechny hospodyně mají na Štědrý den tolik práce, že jim pomůže, když jim muže na chvíli odvede z domova, aby doma nepřekáželi. Přístup do téhle čistě pánské společnosti měly jen dvě dámy - Jarka Adamová a Stella Zázvorková. O těch Werich říkal, že mají mužský mozek a dá se s nimi mluvit o všem.

    Čtyřiadvacátého prosince v devět ráno jsem tedy ve Werichově vile na pražské Kampě otevírala velkou litinovou černou bránu, která oddělova­la byt básníka Vladimíra Holana od Wericho­va, aby mohli začít k Werichovým proudit ná­vštěvníci. Byli pečlivě evidováni. Na posledním schodku totiž seděla Werichova vnučka Fanynka a zapisovala je. A že měla spoustu práce, protože v posledních letech Werichova života jich zavítalo až 150!

    Eva Tůmová (84)

    Je dcerou slavného českého legionáře, generálmajora Karla Střelky. Profesí je učitelka a speciální pedagožka. Jako rodinná přítelkyně trávila několik posledních let společně s Werichovými ve vile na Kampě a byla mimo jiné i vychovatelkou Werichovy vnučky Fanči. Její život by vydal na knihu, a ta také vyšla. Pod názvem A taky jsem vařila u Werichů… ji vydal Pavel Mészáros s doslovem Jiřího Wericha Petráška, syna Jana Wericha.

    Přicházela rozmanitá společnost: kulisáci, truh­láři z bývalého Osvobozeného divadla, herci, zpěváci, malíři, vědci a další přátelé. Nikdo se dlouho nezdržel, tak maximálně půl hodinky. Ale každý chtěl Jana Wericha pozdravit, popřát hodně zdraví a potěšit ho nějakou maličkostí. Na oplátku je Jan Werich všechny pohostil. Jídlo jsme nepřipravovaly samy, tedy Francis Ježková, která u Werichů vařila, Werichova paní Zdenka a já, ale vše probíhalo ve spolupráci s restaurace­mi U Měšťánků nebo U malířů, které zapůjčova­ly pro tuto příležitost i nezbytné nádobí, sklenice a příbory. Werich za to chtěl od hostů jediné - aby se mu podepsali černou fixou na bílý ubrus. Ubrusy se pak pečlivě schovávaly. Kdeže jim je dnes konec...

    Celá akce trvala maximálně do dvou odpoledne, aby se všichni včas dostali domů ke svým rodi­nám. A mohl začít Štědrý večer.

    Recept na pivní závin (štrůdl)

    Chcete na Štědrý den opravdu překvapit? Tak upečte pivní štrůdl! Každý muž v domácnosti zajásá a všichni si pochutnáte.

    Suroviny:

    30 dkg hladké mouky, 1/2 kostky stoprocentního tuku, 16 polévkových lžic jakéhokoliv světlého piva, 5 polévkových lžic strouhaného perníku nebo strouhanky, 5 středně velkých jablek, 5 polévkových lžic cukru krystal, 5 polévkových lžic mletých oříšků, rozinky namočené v rumu a mletá skořice podle chuti, 1 vejce

    Postup:

    • Do mísy prosijeme hladkou mouku, nalijeme rozpuštěný stoprocentní tuk a 16 polévkových lžic piva. Suroviny zpracujeme v sušší těsto, které položíme na horký mělký talíř a přiklopíme prázdným horkým hrncem nebo mísou.

    • Po půl hodině těsto rozkrájíme na pět přibližně stejných kousků. Na pomoučeném vále postupně vyválíme pět tenkých placek.

    • Každou posypeme mletým perníkem nebo strouhankou, vždy jednou lžící, a poklademe jedním oloupaným a nastrouhaným jablkem. Jablka pokládáme do řádku ve středu placky a rovnoměrně je posypeme jednou lžící cukru. Skořici, mleté oříšky a rozinky přidáme podle uvážení.

    • Volné okraje kolem náplně zavineme, čímž vznikne pět stejných válečků, které přeneseme na plech vyložený pečicím papírem. Troubu zapneme na 170 až 180 stupňů a necháme ji asi pět minut předehřát.

    • Do hrnečku vyklepneme jedno celé syrové vejce, vidličkou je rozšleháme a mašlovačkou všechny válečky důkladně potřeme. Válečky nepokládáme na plech svisle, ale vodorovně na šířku plechu, krásně se tam přesně toto množství vejde. Pečeme čtyřicet až pětačtyřicet minut při 170 stupních.

    Dobrou chuť a krásné svátky přeje Eva Tůmová!
     

    Text: Eva Tůmova

    Foto: Marek Jenšík a Shutterstock

    Celý článek si přečtěte v tištěné verzi AGE 6 / 2019 na straně 16-17.