• O vydavateli
  • Reference
  • Ceník
  • Archiv
  • Články
  • TECH EDU
  • Soutěž
  • Kontakt
  • O tom, že srdcaře nic nezastaví

    AGE 2 - 3 / 2020

    Srdcař srdce dává všem, lásku, na niž nezapomenem.

    Lásku větší nežli strach, úsměv překoná i pád.

    Smutek, zlost, strach i bolest pravý srdcař překoná.

    Lásku, štěstí dává dál, na nejhorší zapomíná.

                                                 S přáteli po boku v cestě nám nic nestojí.

                                                 Společná víra nám pomáhá v téhle době jít dál.

    To jsou verše Verunky Vichrové, žákyně 8. C ze Základní školy Porubská 832 v Ostravě‑Porubě, která se s dalšími spolužáky připojila k projektu Srdce s láskou darované. Lépe bychom to nevyjádřili, tak proč hledat jiná slova?

    Těšili jsme se, že ji dnes spolu s ostatními členy vítězných týmů osobně poznáme v Poslanecké sněmovně a své myšlenky přednese dvěma stovkám přítomných do mikrofonu v hlavním jednacím sále. Stejně jako jsme se těšili na vás všechny, děti, žáky a žákyně, pedagogy, vychovatelky a všechny příznivce našeho projektu, kteří byste se do Prahy sjeli z různých koutů republiky. Jako nejlepší z více než 4200 účastníků ze 150 škol zapojených do šestého ročníku. Je pondělí 25. května, a právě když píšeme tyto řádky, by sněmovnou zněla hymna Srdce s láskou darované.

    Koronavirová pandemie nám osobní setkání znemožnila, ale to nic neubírá na síle vašich myšlenek a projektů, naopak. Právě v této nelehké době se o to víc ukázalo, jak hluboký smysl mají hodnoty, které jsou duší Srdce s láskou darovaného. Jakou cenu má lidskost, vzájemná podpora, empatie, zodpovědnost. Že láska má neskutečně mnoho podob, stejně jako jsou různorodé vaše tvořivé přístupy a vyjádření, které při hodnocení prací jako porota obdivujeme. V našich očích jste totiž vítězové všichni.

    Stále víc se ukazuje, že Srdce s láskou darované není obyčejná soutěž. Je to výzva, hledání a objevování, sdílení, poselství. Pomáhá tvořit lepší svět. A je nám velikou ctí se s vámi na této tvorbě podílet a takovou výzvu pro vás připravovat.

    Děkujeme, srdcaři, za dobro, které kolem sebe rozdáváte. Jak totiž napsal německý spisovatel Karl Gutzkow, krása života bez dobrého srdce je jako dům bez dveří, loď bez větru, pramen bez vody.

    A těšíme se, až se v září společně pustíme do dalšího, již 7. ročníku!

    Vaši Jana Jenšíková a Jan Vícha, organizátoři projektu Srdce s láskou darované


    P. S.: Milí srdcaři, účastníci 6. ročníku našeho projektu, všechny odměny vám doručíme nejpozději do konce června. Pokud by k vám do té doby nedorazily, prosím, přihlaste se na redakční e‑mail produkce@antecom.cz, abychom případný problém mohli vyřešit. A upozorňujeme, že drobnou odměnu od nás dostane každičký tým, který se do projektu Srdce s láskou darované zapojil.

    Celý článek si přečtěte v tištěné verzi AGE 2 - 3 / 2020 na straně 5.