• O vydavateli
  • Reference
  • Ceník
  • Archiv
  • Články
  • TECH EDU
  • Soutěž
  • Kontakt
  • Vlna laskavých srdcí zaplavila celou Českou republiku

    AGE 2 - 3 / 2020

    Už třetí rok mám tu čest pozdravit Vás, srdcaře, z pozice předsedy Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, která poskytuje projektu Srdce s láskou darované záštitu. A také z pozice jednoho z porotců.

     

    Na konci května jsme vždy společně ve sněmovně ocenili vítěze, strávili příjemné chvíle a dokonce si i zazpívali. Jednací sál takovou nálož pozitivní energie jednoznačně potřebuje.

    Šestý ročník je však trochu jiný. Epidemie koronaviru nám setkání překazila, protože se nemůžeme v tak velkém počtu sejít. Ale to je život, nebudeme kvůli tomu věšet hlavu. I na dálku jsme na jedné vlně, aspoň tak to cítím já. Ostatně dnešní doba nejlépe ukazuje, že vzdálenost nehraje zásadní roli. Záleží na vůli jít za společným cílem a táhnout za jeden provaz. A tuto sounáležitost většina z nás v době krize a karantény projevila víc než kdy předtím. Malí, velcí – každý, kdo mohl, pomohl. Byť už jen tím, že ohleduplně dodržoval nastavená opatření proti šíření nemoci, i za cenu dočasného nepohodlí. Tolik srdcí na dlani se jen tak nevidí. Proč to zmiňuji? Srdce s láskou darované by si tento rok podle mého názoru zasloužila celá naše republika. :)

    Stejně jako loni jsem měl coby porotce těžký úkol: vybrat z velkého množství přihlášených prací tři, které dostanou Zvláštní cenu předsedy Poslanecké sněmovny. Bylo to o fous, ale nakonec jsem se přiklonil k tématu záchrany Austrálie. Záběry hořícího kontinentu chytily za srdce snad každého a žákům ZŠ Předměřice nad Labem se jejich dílo Láskovník pro Austrálii opravdu povedlo. Další ocenění patří dětem z plzeňské ZŠ Božkov, které se rozhodly svými originálními výtvory pomoci kočičímu útulku. A třetí získalo Srdce pro statečné babičky z Arcusu od dětí ze ZŠ a MŠ Libouchec. Pro všechny tři týmy mám přichystané dárky, nepřijdou samozřejmě o oblíbeného sněmovního lvíčka, který měl svoji premiéru minulý rok právě při slavnostním setkání v Poslanecké sněmovně.

    Ale co je důležité: poděkovat a pogratulovat chci všem dětem, které se soutěže Srdce s láskou darované zúčastnily, za jejich nápady, kreativitu a nadšení pro dobročinnost. A také organizátorům, pedagogům a porotcům za energii a úsilí, které projektu každoročně věnují.

    Ať si z dob těžších vezmeme to nejlepší a příští rok se opět sejdeme! Věřím, že to bude znovu tradičně ve sněmovně! Těším se na Vás!

    Hodně zdraví Vám přeje

    Radek Vondráček,

    předseda Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky

    Celý článek si přečtěte v tištěné verzi AGE 2 - 3 / 2020 na straně 8.