• O vydavateli
  • Reference
  • Ceník
  • Archiv
  • Články
  • TECH EDU
  • Soutěž
  • Kontakt
  • Strom plný pohádkového pohlazení a snění

    Text: ZŠ Porubská

    Foto: archiv ZŠ Porubská

    AGE 2 - 3 / 2020

    1. místo, kategorie ZŠ (3. až 9. ročníky) v 6. ročníku Srdce s láskou darované

    ZŠ Porubská 832, Ostrava-Poruba

    2. C, 4. A a družina ZŠ (11 dětí) pod vedením paní učitelky Mileny Jedličkové a Andrey Mičíkové

    „Pohádky – to je kouzlo života.“ Stella Zázvorková

    Bylo, nebylo… Máte rádi pohádky? My ano! Proto jsme se rozhodly, že vyrobíme jeden z úkolů na Senior‑junior‑hendikepiádu, což je klání mezi třemi sociálními skupinami, v němž se rozvíjejí fyzické a psychické dovednosti, motorika, obratnost a jiné. Hlavním cílem je ale poznání sebe navzájem, svých zvláštností a odlišností. Tento projekt je dlouhodobý, podílí se na něm družina naší školy a podporuje jej Úřad městského obvodu Poruba. Akce se účastní žáci naší školy, senioři z domu s pečovatelskou službou Astra, hendikepovaní ze Střediska pracovní rehabilitace a Střední školy prof. Matějčka. Posiluje sounáležitost mezi třemi na první pohled nesourodými skupinami, které si tak rozšiřují obzor, rozvíjejí jemnou i hrubou motoriku, kreativitu a logické myšlení a mají z toho radost. V dnešní hektické době, kdy na sebe nemají čas mnohdy ani nejbližší členové rodin, jsou taková setkání tří generací vždy přínosná pro všechny zúčastněné. Sportovní a vědomostní klání provází svým vystoupením skupina Porubští trubači.

    Dohodly jsme se, že holky z druhé třídy – Klárka, Anička, Nela, Verunka, Gabka a Anetka budou tvořit hračky a kreslit, my holky ze čtvrté třídy a družiny – Ema, Valča, Verča, Lucka a Nelinka – budeme psát pohádky. Také jsme malovaly pohádkové židličky, které budou stát pod kouzelným stromem pohádek. Vyrobily jsme obrázkové biografy z krabic, kde si může posluchač čtené pohádky prohlížet společně s obrázky otočným kolečkem na bocích krabice. Pro „pomazlení“ máme pro každou pohádku hračku, ke které se může posluchač přitulit a pozorně naslouchat. Strom jako symbol života a židle jako symbol domova, kde se setkáváme jako rodina, byly inspirací pro celkový úkol, který jsme pro Senior‑junior‑hendikepiádu vytvořily.

    Pohádky jsme psaly v družině nejprve ručně a poté na počítači. Psaní se v družince u paní vychovatelky Jedličkové věnujeme často. Velmi nás to baví, motivuje a inspiruje. Je to naše srdeční záležitost. Také rády kreslíme a děláme lidem radost.

    Premiéru má náš strom už za sebou, je zatím umístěn u školní družiny vedle jídelny, kde se potkáváme se všemi spolužáky a přáteli, pracovníky školy a rodiči. Všichni se mohou zastavit, posadit se. Oficiální předání našeho díla bude poslední květnový pátek, kdy se akce Junior‑senior‑hendikepiáda bude konat na zahradě. Zde budou žáci číst pohádky, senioři a lidé s hendikepem budou poslouchat, manipulovat biografem a mazlit se s hračkou, která je určena k pohádce a pohlazení.

    My jsme si pohádky zamilovaly, co vy? Přijďte v květnu za námi: propojíme naše světy a spojíme svá srdce…

    Akce Senior‑junior‑hendikepiáda se bohužel kvůli opatřením spojeným s celosvětovou pandemií nemohla uskutečnit. Pohádkový strom bude však v brzké době Centru sociálních služeb v Porubě předán. A zazáří na hendikepiádě příští rok.

    Celý článek si přečtěte v tištěné verzi AGE 2 - 3 / 2020 na straně 26-27.