• O vydavateli
  • Reference
  • Ceník
  • Archiv
  • Články
  • TECH EDU
  • Soutěž
  • Kontakt
  • Srdce pro Nellinku a Charlottku

    Text: ZŠ Štětí

    Foto: archiv ZŠ Štětí

    AGE 2 - 3 / 2020

    1. místo, veřejné hlasování na internetu - 11 276 hlasů, v 6. ročníku Srdce s láskou darované

    ZŠ Štětí

    1. A (22 dětí) pod vedením paní učitelky Soni Jirotové

    Dobrý den, jsem učitelka prvňáčků ze základní školy. Musím se přiznat, že jsem před začátkem školního roku měla z této nové třídy obavy. Když jsem na schůzce s rodiči viděla „tu omladinu“, pomyslela jsem si něco o generaci, která bude neustále na mobilu, že se její zájmy budou točit kolem Facebooku a Instagramu a děti budou až na druhé koleji. Prostě, že děti mají děti…

    Jak jsem se spletla! A ani nevíte, jak jsem za to šťastná! Již během prvních společně strávených chvil s dětmi a po setkání s rodiči jsem zjistila, že mé obavy byly opravdu liché.

    Mám třídu plnou naprosto skvělých dětí a tyto děti mají úžasné rodiče, kteří je vedou k tradičním hodnotám, ke slušnosti, vzájemné pomoci, přátelství a lásce.

    Jelikož se sama zúčastňuji řady charitativních projektů a na naší škole se snažím šířit v tomto směru osvětu, zapojila jsem do nich i tyto své „nové“ žáky. Přála bych vám vidět, s jakým nadšením myšlenku pomoci druhým přijali za svou.

    A nyní již k samotnému výběru „našeho srdce“.

    Během školní přestávky začátkem října minulého roku jsem se dozvěděla o úmrtí našeho nejpopulárnějšího zpěváka Karla Gotta. Byl to šok! Náhlá bolest mě úplně paralyzovala. Nejraději bych utekla domů a beze svědků plakala do polštáře. Bohužel to nešlo. Musela jsem se vrátit do třídy a učit.

    Děti si však nezaslouží vidět uplakanou paní učitelku. Zmobilizovala jsem všechny síly a pláč si nedovolila. Jsem ale asi špatná herečka a hlavně ta moje zlatíčka jsou tak empatická, že se hned někdo zeptal: „Co se vám stalo, paní učitelko?“ Odpověděla jsem, že se stalo něco smutného. Nechtěla jsem o tom dál mluvit, protože každý nemusí sdílet moji lásku ke K. G. a přede mnou seděla přece ještě tak malá díťátka. Již podruhé během tohoto psaní musím přiznat, že jsem se mýlila. Možná malá tělíčkem, ale velká srdcem!

    Děti dál trvaly na tom, abych jim sdělila důvod svého smutku – a tak jsme nakonec celý zbytek vyučování věnovali vyprávění, fotkám a písním Karla Gotta.

    Když se konalo rozloučení se zpěvákem na Žofíně, věděly o tom z domova, všechno je zajímalo a samy si v tento den řekly o píseň Srdce nehasnou, kterou nádherně, s citem, a nebudu přehánět, když řeknu, že s úctou, zazpívaly.

    Zpětně jsem vděčná, že mě děti „donutily“, abych jim všechno pověděla. Je přece krásné, že prvňáčkové vědí, kdo byl Karel Gott!

    Přihlásit se do soutěže a věnovat srdce zpěvákovým malým dcerám Nellince a Charlottce jsme se rozhodli až po Novém roce. Při našem vzpomínání na Vánoce jsem se dětí zeptala, zda byly i smutné, že třeba nedostaly nějaký vysněný dárek apod. No a od toho byl již kousek k zamyšlení, kdo asi měl opravdu smutné svátky? Společně jsme uvedli několik příkladů a padla i jména holčiček.

    Takže proč srdce pro Nellinku a Charlottku? To je přece jasné! Aby věděly, že jim sice s tou obrovskou bolestí nepomůžeme, ale moc bychom chtěli. Aby věděly, že jim přejeme jen to nejlepší a držíme palečky, aby vše zvládaly a byly obklopené lidmi, kterým láska v srdcích nehasne. Z toho důvodu jsme zvolili k výrobě právě zápalky. Pouze k osobnímu předání nedojde. O to bychom rádi požádali porotu či organizátory soutěže. Chceme respektovat soukromí, ale zároveň bychom rádi, aby věděly, že na ně myslíme a že část našich srdcí bije i pro ně.

    Pan Karel Gott byl vzácný svým darem spojovat lidi – a rozdávat radost, lásku a empatii dokáže i Srdce s láskou darované. Myslím, že moji prvňáčkové na tyto zážitky nikdy nezapomenou a budou na ně rádi vzpomínat. Přáli bychom si, aby podobné pocity a radosti často zažívaly i Charlottka s Nellinkou. Doufáme, že o našem srdci vědí a potěšilo je.

    Mgr. Soňa Jirotová

    Celý článek si přečtěte v tištěné verzi AGE 2 - 3 / 2020 na straně 50-51.