• O vydavateli
  • Reference
  • Ceník
  • Archiv
  • Články
  • TECH EDU
  • Soutěž
  • Kontakt
  • O rodině

    Text: Jana Jenšíková, šéfredaktorka

    Foto: Lucie Ernestová

    AGE 1 - 2 / 2021

    „Bez rodiny se člověk chvěje zimou v nekonečném vesmíru.“

    André Maurois, francouzský spisovatel

    Dnes si půjčím jeden prý fakt pravdivý příběh, který pluje vlnami internetu. Je o novodobém Robinsonovi a jeho početné rodině. Ten Angličan se jmenoval Thomas Bell a žil v předminulém století. Z rodného Yorkshiru ho osud zavedl na Nový Zéland, kde potkal svou budoucí ženu a měl s ní šest krásných dětí. Početnou rodinu pak přestěhoval za vidinou prosperity na 1100 kilometrů vzdálený neobydlený ostrov. Jeli tam na palubě lodi Norval s klidnou myslí, protože kapitán jim slíbil, že se za nimi po třech měsících zastaví – a pokud se jim život na pustém ostrově nebude líbit, vezme je zpátky do civilizace.

    Jenže plány jsou jedna věc, a život druhá. Ostrov se ukázal být nehostinným místem, které mělo k ráji hodně daleko. Kapitán svůj slib nesplnil. A tak Bellovi museli přijmout novou realitu a začít boj o život s nemilosrdnou faunou i počasím. Pro naše účely příběh zkrátím: strávili na ostrově dlouhý čas, přes veškeré pohromy tam vybudovali prosperující farmu, která své přebytky prodávala kolem plujícím lodím, narodily se jim tam další čtyři děti. A s těžkým srdcem opouštěli „svůj“ ostrov Raul až po třiceti letech v roce 1914, těsně před počátkem první světové války.

    No schválně, nepřipomíná vám to něco?

    Pravda, my jsme se na své uzavřené ostrůvky nevydali přes oceán dobrovolně za vidinou zemského ráje. Ovšem to ostatní už dost sedí. Pohromu v podobě kulatého vetřelce jsme neplánovali, a postihla nás všechny. Museli jsme a dál musíme překonat nejedno nepohodlí a úskalí. A často bojujeme dokonce o život. Každý z nás to zvládá jinak a rodina v tom hraje hodně velkou roli. Pochopili jsme, jakou má ten náš „ostrov bezpečí“ pro nás hodnotu.

    I když dnes ještě naše rodinné ostrůvky plují kosmem více či méně osamoceně, mysleme na to, že i vesmír je jen jedna rodina. A budujme láskyplné a důvěryhodné rodinné vztahy. Může se nám to v budoucnu hodit.

    Krásné jaro!

    Jana Jenšíková, šéfredaktorka

    Ilustrace: Lucie Ernestová

    Celý článek si přečtěte v tištěné verzi AGE 1 - 2 / 2021 na straně 5.