• O vydavateli
  • Reference
  • Ceník
  • Archiv
  • Články
  • TECH EDU
  • Soutěž
  • Kontakt
  • Hudba překoná všechny bariéry - 26. roč. Mezinárodního varhanního festivalu nabídne hudební bonbonky

    Text: Jana Jenšíková

    Foto: archiv Ireny Chřibkové

    AGE 1 - 2 / 2021

    Mezinárodní varhanní festival, který pořádá Svatojakubské Audite Organum v bazilice sv. Jakuba na Starém Městě pražském letos již po šestadvacáté, je plánován pro tradiční termín 5. 8. až 23. 9., vždy každý čtvrtek od 19 hodin. Věřme, že to hygienická situace dovolí a největší pražské varhany se rozezní pod rukama i nohama předních umělců ze Spojených států amerických, Belgie, Německa, Švédska, Ázerbájdžánu, Francie a českých interpretů.

    „Program letošního ročníku připomene několik významných skladatelů, například sté výročí úmrtí C. Saint-Saënse, sté výročí narození geniální francouzské varhanice J. Demessieux nebo padesáté výročí úmrtí legendárního varhanního virtuoza M. Duprého. Samozřejmě, že nebudou chybět Bachovy skladby a díla světových klasiků,“ říká ředitelka festivalu a titulární varhanice baziliky sv. Jakuba Irena Chřibková.

    Zahajovacího koncertu se ujme americký varhaník, umělec, který je hudebními kritiky označován za nejskvělejšího varhanního virtuoza naší doby. Stephen Tarp již u nás s velkým úspěchem koncertoval před několika lety a jeho výkon nelze zapomenout! Karel Martínek, titulární varhaník olomoucké katedrály sv. Václava, je známý svými improvizacemi, a proto jeho vystoupení bude z velké části patřit právě této disciplíně – momentální invenci, nápaditosti a fantazii na podkladě daných témat. Renomovaní varhaníci Christian-Markus RaiserJohan Hermans z Německa a Belgie budou reprezentovat klasičtější linii danou díly barokních mistrů, především Johanna Sebastiana Bacha, spolu s dalšími zásadními díly romantického repertoáru, Regera, Schumanna a Guilmanta. Takřka každoročně na festivalu dostávají příležitost mladí varhaníci, laureáti mezinárodních varhanních soutěží, kteří stojí na počátku své kariéry. Takový je i náš český interpret Aleš Nosek, čerstvý titulární varhaník katedrály sv. Bartloměje v Plzni. Švédský varhaník Nils Larsson spolu s kolegyní Leylií Yekta z Baku tvoří zajímavé varhanní duo. Oba jsou uznávaní sólisté a pedagogové a zároveň působí v prestižních stockholmských chrámech. Jejich koncert se loni nemohl právě z důvodu pandemie uskutečnit. Věříme, že letos se to podaří. Program pro čtyři ruce a čtyři nohy je vždy lákadlem. Koncert Ireny Chřibkové s názvem Tajemství víry představuje v různých hudebních dílech světa tři náboženství – židovství, křesťanství a islám. Závěrečný koncert bude patřit varhaníkovi pařížské katedrály Notre-Dame Johannu Vexovi. Francouzští umělci patří v celé historii festivalu vždy k těm nejlepším!

    Během každého koncertu bude opět probíhat videoprojekce, díky níž mohou posluchači sledovat na plátně varhaníka při hře. Svatojakubské varhany a jejich 8277 píšťal se tak opět představí ve všech svých rozmanitých barevných kombinacích. Jejich zvukové spektrum lze přirovnat k velkému symfonickému orchestru. Ve spojení s vynikající akustikou chrámu a jeho jedinečnou architekturou přinášejí posluchačům nevšední a obohacující duchovní zážitky.

    Varhanice Irena Chřibková věnuje všem vedoucím vítězných týmů 7. ročníku projektu Srdce s láskou darované dvě volné vstupenky na Mezinárodní varhanní festival v Praze. Těší se na setkání!

    Více informací:

    www.auditeorganum.cz

    www.facebook.com/aomvf

    Připravila: Jana Jenšíková

    Foto: archiv Ireny Chřibkové

    Celý článek si přečtěte v tištěné verzi AGE 1 - 2 / 2021 na straně 25.