• O vydavateli
  • Reference
  • Ceník
  • Archiv
  • Články
  • TECH EDU
  • Soutěž
  • Kontakt
  • Finanční návyky si vytváříme již v dětství - Starejme se, aby byly zdravé

    Text: Martina Hošková

    Foto: archiv Kateřiny Košinové

    AGE 1 - 2 / 2021

    „Situace vyvolaná covidem-19 mě utvrdila v přesvědčení, že život je nevyzpytatelný a je velmi důležité tvořit si finanční rezervu. Na to nyní kladu velký důraz při tvorbě finančních plánů. Jsem ráda, že v rámci společnosti Partners můžeme zdravé finanční návyky předávat již dětem, jednoho dne budou svou finanční situaci určitě řešit i ony,“ je přesvědčená Kateřina Košinová, majitelka a hlavní finanční koučka poradenské kanceláře Partners ve Zlíně.

    Ve Zlíně jste vystudovala univerzitu a máte zde kancelář, snažíte se tedy předávat zdravé finanční návyky i zlínským dětem?

    Ano, s kolegyní jsme v rámci Dne finanční gramotnosti školily o fungování peněz děti na zdejší základní škole a byla to pro mě výborná zkušenost. Jsem ráda, že Partners takový projekt zastřešuje. Kdo jiný než odborník z praxe je totiž kompetentní finanční gramotnost šířit? Jenom mě mrzí, že hodiny finanční gramotnosti nejsou ještě ve školách standardem jako třeba hodiny českého jazyka. Vnímám to jako obrovskou chybu školství. Děti se pak často učí špatné nebo neefektivní finanční návyky od rodičů a těžko se této zátěže zbavují. Jsme rádi, že můžeme přispět k osvětě, ale rozhodně si nemyslím, že jedna hodina za rok stačí.

    Zmiňujete svou kolegyni, na webových stránkách vaší zlínské kanceláře také vidím samé ženy. Znamená to, že se vám mezi ženami pracuje lépe?

    Nebyl to záměr, vyplynulo to tak v mém životě samo. Z nějakého důvodu to vždycky dopadne tak, že mám kolem sebe schopné ženy. Pracuje se mi s nimi dobře, rozumíme si navzájem i s klienty. Myslím, že jsme schopné navázat s nimi důvěrnější vztah, jsme empatičtější, máme větší intuici než většina mužů. Důležité pro mne je, že klienti si vybírají nás a my zase je, a když to klapne, tak je to vztah navždy. Mám pocit, že se nám v kanceláři daří navodit rodinnou atmosféru a že naši klienti to cítí a jsou s námi rádi.

    Den finanční gramotnosti neboli DFG je neziskovým projektem společnosti Partners Financial Services, jehož cílem je šířit mezi občany České republiky, včetně dětí, znalosti z oblasti hospodaření s osobními financemi. Za dobu existence projektu lektoři Partners odškolili již 3055 seminářů, kterých se zúčastnilo přes 38 tisíc osob. V současnosti se finanční osvětě v rámci DFG věnuje 177 lektorů. Více informací najdete na webových stránkách projektu, kde si takové školení lze rovnou i objednat.

    www.denfinancnigramotnosti.cz

    Kancelář s rodinnou atmosférou mi do konceptu Partners krásně zapadá…

    Práce v prostředí Partners se mi líbí hlavně z toho důvodu, že vlastně nemá žádné limity. Svou vlastní cestu si tu najde každý. Dříve bylo ve finančněporadenské firmě „divné“, že se chcete věnovat pouze klientům a nebudujete si síť několika desítek či stovek poradců pod sebou, dnes se trh profesionalizuje a v Partners můžete jít cestou franšízy a doslova si postavit kamennou pobočku, kde poskytujete kvalitní službu finančního poradenství. Nebo si můžete vybudovat VIP kancelář a starat se o bonitnější klientelu.

    Navíc mě baví sledovat, jak neuvěřitelně rychle Partners inovuje. V žádné jiné poradenské firmě vám ajťáci téměř s týdenní frekvencí nepředstavují novinky, které vám usnadní život. Mám na mysli automatizaci, design, propojení systémů, vývoj technologií a podobně. Být v Partners mi prostě dává pocit, že jednou dosáhneme velkých věcí, protože máme skvělé vedení, kvalitní službu, smysluplnou strategii, neuvěřitelný tým a velice přátelské prostředí a atmosféru.

    U svého jména hrdě nosíte titul EFA, co to vlastně pro klienta znamená?

    Titul EFA, European Financial Advisor, jsem získala v roce 2016 a byl to můj velký cíl už při nástupu do Partners. Chtěla jsem se vzdělávat dostatečně na to, abych pro společnost měla opravdu přidanou hodnotu. Toto vzdělání zastřešuje evropská organizace EFPA, European Financial Planning Association, která vychovává největší profesionály ve finančním plánování v Evropě. Přípravě na zkoušku jsem věnovala asi rok a závěrem byla písemná zkouška a ústní obhajoba případové studie před komisí složenou ze zástupců výše zmíněné organizace plus zástupců ČNB a Ministerstva financí. Klientovi tímto přináším záruku kvality služby. Zkoušku EFA má momentálně v ČR asi 350 poradců. Její získání je náročné na energii, čas i peníze, musíte to tedy se svou profesí myslet skutečně vážně, abyste se do toho pustili. Pokud bych tento titul neměla, VIP poradenskou kancelář bych si v Partners otevřít vůbec nemohla.

    Chcete mít své finance pod kontrolou? Nejdůležitější jsou následující 3 kroky:

    1. Sedněte si a sepište si své výdaje. Spotřeba je totiž to jediné, co opravdu můžete ovlivnit. Zapisujte si výdaje třeba tři měsíce, uvidíte, jaký to bude mít efekt.

    2. Mějte dvě banky a dva účty: jeden, kde budou zůstávat jen peníze na spotřebu, a druhý, kde budete pouze tvořit rezervu. Máte tak větší přehled a větší kontrolu nad svou spotřebou, a tím se vám pak mnohem snadněji daří tvořit majetek do budoucna.

    3. Udělejte si čas sami na sebe, zasněte se a naplánujte si budoucnost. Jak by měla vypadat? S čím budete spokojeni? Za čím jdete? Proč vůbec pracujete a proč vyděláváte peníze?

    Jak se změnil běžný pracovní den majitelky finanční poradenské kanceláře v době covidové?

    Vzpomínám si, jak jsme společně se zbytkem republiky byly i u nás v kanceláři loni touto dobou docela v šoku. Lockdown jsme s kolegyněmi dodržely, ale zároveň jsem věděla, že kdo ho bude brát jako dovolenou, toho ostatní předběhnou. A tak jsem se vybavila technologiemi, v době karantény jsem se s nimi sžila, připravila si úplně jiné klientské rozhovory, než jsem byla zvyklá, a z prvního lockdownu jsem vyšla připravená na online svět a online schůzky.

    Klienti si na online schůzky zvykali o něco pomaleji. Nejdřív chtěli svoje záležitosti řešit „až pak“, ale časem všichni zjistili, že „až pak“ bude možná až za dost dlouho. Letos už fungujeme naprosto normálně. Dokonce máme spíš více práce než před covidem. Mezi našimi klienty je totiž hodně těch, které situace příliš nepostihla, řešíme tedy investování, jelikož už velice silně pociťují rozevírání nůžek inflace versus úroky na svých běžných či spořicích účtech.

    Myslím, že finanční služby budou potřeba stále, jelikož peníze se řeší pořád. Buď je máte, nebo nemáte. Oboje je potřeba řešit.

    Ing. Kateřina Košinová, EFA, majitelka a hlavní finanční koučka kanceláře společnosti Partners ve Zlíně. Vystudovala Univerzitu Tomáše Bati ve Zlíně, Fakultu managementu a ekonomiky. Ve finančním poradenství působí od roku 2012, v Partners od roku 2015, nejdříve jako koncipientka franšízy Partners Market Otrokovice, poté ve VIP poradenské kanceláři, kterou nakonec převzala. Když to ještě situace dovolovala, ve volném čase hrála squash a cestovala.

    Text: Martina Hošková

    Foto: archiv Kateřiny Košinové

    Celý článek si přečtěte v tištěné verzi AGE 1 - 2 / 2021 na straně 40-41.