• O vydavateli
  • Reference
  • Ceník
  • Archiv
  • Články
  • TECH EDU
  • Soutěž
  • Kontakt
  • Jak důležité je být tu pro toho druhého…

    AGE 3 - 4 / 2021

    Co překoná i epidemii? No přece Srdce s láskou darované! Dokázaly to děti, které se zapojily do již 7. ročníku stejnojmenného celostátního projektu navzdory těžkostem spojeným s pandemií a lockdownem, navzdory zavřeným školám a školkám. Jednotlivé týmy daly hlavy dohromady a vymýšlely, jak potěšit, kde pomoci a čím udělat radost. Tušily, že i malé gesto může právě v neutěšené době koronavirové znamenat hodně.

    Líbí se mi, že víc než kdy jindy soutěžící mysleli na seniory, na lidi opuštěné a izolované. Je to neuvěřitelné, ale přihlásilo se bezmála 80 týmů! Ti všichni mohou do budoucna sloužit jako inspirace a příklad ostatním a já jim děkuji za skvělé nápady, vynaložený čas a také nadšení, se kterým tvořili svoje soutěžní práce. Poděkování patří rovněž pořadatelům, že to ani letos nevzdali, a vedoucím týmů, kteří dělali vše pro to, aby se srdce s láskou darovaná dostala do správných rukou: zařizovali, balili, rozváželi... dokážu si představit, že přípravám a realizaci věnovali každou volnou chvilku.

    Bylo pro mě těžké vybrat z toho množství tři práce, ale nakonec jsem se rozhodl Zvláštní cenu předsedy Poslanecké sněmovny udělit Mateřské škole Zlín, Budovatelská za srdce plné andílků, Základní škole Hanspaulka v Praze 6 za Srdce pro pejsky a Mateřské škole Kyjovice za Srdce pro stromy. Touto cestou bych ovšem rád ocenil další týmy, které se probojovaly na příčky nejvyšší, ale také VŠECHNY účastníky a jejich práce. Každý příspěvek je v něčem originální a jedinečný, každý udělal spoustu radosti, a splnil tak svůj účel.

    Škoda, že se ani letos nesejdeme v historickém jednacím sále Poslanecké sněmovny, abychom si společně zase popovídali, zazpívali a já mohl vítězům osobně pogratulovat – tak jako předloni a rok předtím, než nám tento krásný zážitek znemožnil covid. Tak vás všechny srdečně zdravím a mávám ze Sněmovny alespoň takhle prostřednictvím časopisu AGE.

    Na závěr bych vám chtěl říct, že mi bylo ctí být čtyři roky součástí projektu Srdce s láskou darované. Těším se, že budu v září u vyhlášení dalšího, již 8. ročníku.

    Prošel jsem si videa a fotografie z jednotlivých škol, které mapují tvůrčí proces krůček po krůčku, od prvních náčrtků až po předání srdcí na určená místa – do domovů seniorů, do nemocnic, útulků apod. A nemohl jsem si nevšimnout dojetí v očích obdarovaných.

    Mějte se krásně a buďte zdrávi.

    Váš Radek Vondráček,

    předseda Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR

    Celý článek si přečtěte v tištěné verzi AGE 3 - 4 / 2021 na straně 9.