• O vydavateli
  • Reference
  • Ceník
  • Archiv
  • Články
  • TECH EDU
  • Soutěž
  • Kontakt
  • Dobrou noc! pro prvňáčky z Medzilaborců

    Text: Lucka Vlčková a žáci 7. A, Náměšť nad Oslavou

    Foto: archiv ZŠ Náměšť n. O.

    AGE 3 - 4 / 2021

    1. místo kategorie ZŠ (3. až 9. ročníky)

    ZŠ Náměšť nad Oslavou, Komenského 53

    7. A (26 dětí) pod vedením paní učitelky Lucie Vlčkové

    Když jsme se konečně všichni zase sešli po letních prázdninách ve škole, těšili jsme se na nový školní rok. Byli jsme plní očekávání, ale také obav. Doufali jsme, že tento školní rok bude klidnější než ten předchozí. Přáli jsme si, abychom mohli chodit do školy, učit se, trávit společně čas nejen při vyučování, ale také při mimoškolních aktivitách. Také jsme chtěli začít pracovat na nových projektech.

    Školní rok se pomalu rozběhl a my jsme začali přemýšlet, jaké téma si zvolíme pro letošní ročník soutěže Srdce s láskou darované. Na tom, že se zúčastníme, jsme se shodli okamžitě. Se samotným tématem už to bylo trošku horší. Měli jsme spoustu nápadů, které jsme začali různě kombinovat. Vzhledem ke stávající epidemiologické situaci to nebylo vůbec jednoduché. V předchozích letech jsme s našimi projekty navštěvovali Domov bez zámku nebo mateřskou školku. Tušili jsme, že letos to pravděpodobně nebude možné.

    Situace se však začala zhoršovat rychleji, než jsme předpokládali, a my se začali obávat, že dojde k uzavření škol. Na další rozmýšlení a otálení už nebyl čas. Museli jsme velmi rychle sestavit záložní „bojový“ plán. Spojili jsme všechny síly a podařilo se! Rozhodli jsme se pro prvňáčky ze ZŠ Komenského v Medzilaborcích.

    A proč zrovna Medzilaborce?

    ZŠ Komenského v Medzilaborcích je naší slovenskou partnerskou školou. Za normálních podmínek pořádáme pravidelně každý rok výměnné pobyty. Střídavě se děti z našich škol navštěvují, účastní se společně výuky, poznávají sousední zemi a tráví spolu volný čas při aktivitách, které jsou pro ně připraveny. Jsou ubytovávány v rodinách svých kamarádů, takže se mohou lépe poznat a navázat nová přátelství. V loňském školním roce už nám to covid nedovolil. Bohužel to není možné ani letos.

    A proč jsme si vybrali prvňáčky?

    Každý prvňáček se těší do školy. Bude se učit číst, psát, počítat. Pozná svou paní učitelku a získá nové kamarády. Letošní prvňáčci byli ve škole jen krátce. Pak museli zůstat doma a s paní učitelkou i se svými kamarády se viděli pouze přes obrazovku počítače, tabletu nebo mobilního telefonu. Je nám to líto! Proto jsme se rozhodli poslat dárečky právě prvňáčkům, aby věděli, že na ně myslíme a že je máme rádi!

    A jak to celé proběhlo?

    Výrobu dárečků jsme stihli rozjet ještě ve škole. Po jejím uzavření se práce na výrobcích přesunula do domácího prostředí. Dopoledne jsme se účastnili online výuky, odpoledne jsme měli sraz u kostela vedle školy. Sešli jsme se v malých skupinkách podle rozpisu a předali jsme si základní pokyny a materiály potřebné k vyrábění dárečků. Když jsme měli hotovo, stejným způsobem jsme si vyrobené věci zase předali zpátky.

    Pak nám svitla naděje, že se vrátíme do školy. Na chvilku se to opravdu povedlo. Získaný čas jsme využili k dokončení výrobků. Nebylo ho mnoho a spoustu práce jsme měli ještě před sebou. Byl to náročný maraton. Přesto všechno jsme to zvládli. Před Vánocemi putoval za našimi slovenskými kamarády velký balíček plný vánočních dárků. Na každého prvňáčka čekalo ručně malované tričko s jeho vlastním jménem a knížka s pohádkou O perníkové chaloupce. Nezapomněli jsme ani na slovenské učitele. Na ně v balíčku čekal také dáreček. Každý dostal háčkovanou vánoční hvězdičku, kterou si mohl pověsit na stromeček jako ozdobu nebo připnout třeba na klíče.

    Ze Slovenska k nám přišel e-mail se zprávou, že dárečky dorazily v pořádku a udělaly všem velkou radost.

    I my jsme pak měli velkou radost. Navzdory covidu byla i letošní mise úspěšně dokončena!

    Žákům ze 7. A patří velké poděkování za odvedenou práci. Jsou to šikovné děti s velkým srdcem na správném místě! Jsem moc ráda, že můžu být součástí jejich kolektivu.

    Přejeme všem hodně zdraví. Buďte na sebe opatrní a mějte se rádi!

    S láskou Vaše

    Lucka Vlčková a žáci 7. A, Náměšť nad Oslavou

    Foto: archiv ZŠ Náměšť n. O.

    Celý článek si přečtěte v tištěné verzi AGE 3 - 4 / 2021 na straně 26-27.