• O vydavateli
  • Reference
  • Ceník
  • Archiv
  • Články
  • TECH EDU
  • Soutěž
  • Kontakt
  • Srdce s láskou darované všem, kteří pomáhají

    Text: ZŠ Frenštát pod Radhoštěm, Tyršova 913

    Foto: archiv ZŠ Frenštát p. Radhoštěm

    AGE 3 - 4 / 2021

    Zvláštní cena pro školu

    ZŠ a MŠ Frenštát pod Radhoštěm, Tyršova 913

    Celkem 70 soutěžních prací pod vedením paní ředitelky Zdeňky Murasové a školní psycholožky Miroslavy Vojnové

    Na projektu se dále podíleli: Petr Ondryáš a Pavla Novotná

    V březnu 2020 přišla první vlna covidu-19, byla nečekaná, šokující a pro všechny z nás velmi náročná po všech stránkách. Uzavřením školních bran jsme bohužel byli ze dne na den nuceni potýkat se s řadou nových, nezvyklých a nepříjemných situací spojených s nejistotou, stresem, strachem, obavami o sebe i své blízké. Nastala potřeba adaptovat se i na nový způsob výuky, samostudium bez učitelů, spolužáků, kamarádů.

    Velmi jsme si uvědomovali obtížnost tohoto období jak pro žáky, rodiče, ale i pro učitele. Zvažovali jsme, jak na dálku pomoci, a tak se zrodil nový týdenní internetový školní časopis TYRŠOVÁCKÁ DOBA COVIDOVÁ se sérií výzev a soutěží. Prostřednictvím nich jsme mohli být všem blíž. Snahou bylo pobavit, sdílet aktuální témata, povzbudit a pozitivním přístupem celou dobu pomoci zvládnout.

    První startovací výzvou bylo vymyslet BOJOVNÍKA či VYNÁLEZ PROTI KORONAVIRU se zacílením na snížení strachu a dodání naděje na zvládnutí. Žáci z Tyršovky hýřili nápaditostí, kreativitou, nemusel by se za ně stydět žádný vynálezce.

    Po dodání odvahy k porazitelnosti viru jsme se pustili druhou výzvou do prevence a aktivní ochrany sebe i druhých. Vypukla TYRŠOVÁCKÁ ROUŠKOMÁNIE, NEJVTIPNĚJŠÍ KORONAOHOZ TYRŠOVKY. Dlouho jsme se tak nenasmáli jako u vtipných převleků našich žáků a učitelů.

    Když jsme zvládli prevenci a ochranu, bylo potřeba napovědět ostatním, jak načerpat ztracenou energii. Podělili jsme se o osobní zdroje, domácí COVID-POMOCNÍKY, UTAJENÉ HRDINY A OCENILI JEJICH UŽITEČNOST. Poděkování a naše první zaslané srdce patřilo právě jim.

    Krásnou tečkou na závěr bylo naše společně darované srdce VŠEM HRDINŮM V PRVNÍ LINII, kteří v době krize léčili, pečovali, pomáhali a chránili.

    Jak se vše odehrálo?

    1. Na přelomu dubna a května 2020 proběhla ve školním časopise online dobrovolná výzva pro žáky PODĚKUJ A POŠLI SRDCE VŠEM HRDINŮM V PRVNÍ LINII.

    2. Žáci s rodiči doma vytvářeli SRDCE S PODĚKOVÁNÍM a posílali je do školy

    Pomocí různých výtvarných technik vznikla nádherná díla SRDCÍ. Žáci malovali, stříhali, lepili, modelovali, tvořili mandaly, háčkovali, stavěli, skládali, pekli. Použili grafický PC design, hru Minecraft, pastelky, fixy, foukací fixy, vodové i temperové barvy. Z rozmanitých materiálů využili květiny (hlavně pampelišky), dřevěné špalíčky, kameny, hobliny z pastelek, stavebnice, ohrady pro zvířátka, včelí plástve, korálky, těstoviny, rýži, pečené koláčky, obaly na vajíčka, rukavice i bavlnky.

    Do školy poslalo srdce sedmdesát žáků napříč všemi ročníky (od prvňáčků až po deváťáky).

    3. SRDCE žáků putovala na bránu školy

    Zaslaná srdce žáků s poděkováním jsme vytiskli, zalaminovali a vyzdobili jimi naši školní bránu. Snažili jsme se tak jejich díla ukázat co nejvíce lidem a přivést je k zamyšlení nad potřebou ocenit všechny pomáhající. Již při instalaci prací nebyl člověk (bez ohledu na věk), který by se nezastavil, nepodíval a nepousmál.

    4. Vzniklo jedno společné velké TYRŠOVÁCKÉ SRDCE a PLAKÁTY

    Všechna vytvořená díla žáků (70 srdcí s poděkováním) byla graficky zpracována do jednoho celku – velkého srdce na červeném podkladu s textem poděkování.

    Také jsme nechali vyrobit plakáty různých velikostí, abychom je mohli darovat všem, kteří v době nouzového stavu pomáhali a stále pomáhají.

    5. Tyršováci rozdávali RADOST a DOJETÍ

    Srdce s poděkováním putovalo do různých institucí a úřadů: panu hejtmanu Moravskoslezského kraje Ivo Vondrákovi (jako poděkování všem záchranným složkám MSK), Městskému úřadu Frenštát pod Radhoštěm, České poště, Úřadu práce ČR, Zdravotnické záchranné službě, policii státní i městské, hasičům, pracovníkům městské polikliniky, Domovu pro seniory Hortenzie, domu s pečovatelskou službou, Charitě Frenštát pod Radhoštěm, Astře – centru volného času. Z dalších služeb pak lékárnám a větším obchodům s potravinami. Bylo velmi milé vidět upřímnou radost, potěšení a dojetí všech obdarovaných.

    6. SRDCE v atriu naší školy na památku a počest

    Jeden exemplář společného srdce jsme si nechali na památku hrdinů v atriu naší školy, aby nám připomínal, že dokážeme i v těžkých chvílích držet při sobě, spolupracovat a navzájem si pomáhat.

    Co říci závěrem?

    Hřálo nás u srdce, že jsme mohli aspoň malým dárkem (srdcem) vyjádřit obrovskou vděčnost a vyloudit na tvářích všech obdarovaných úsměv.

    I když přijde další a další vlna, nepřestáváme být vděční a s velkou pokorou obdivujeme práci hrdinů, kteří v první linii často nasazují i životy.

    Děkujeme, naše srdce bijí pro vás.

    ZŠ Frenštát pod Radhoštěm, Tyršova 913

    Foto: archiv ZŠ Frenštát p. Radhoštěm

    Celý článek si přečtěte v tištěné verzi AGE 3 - 4 / 2021 na straně 32-33.