• O vydavateli
  • Reference
  • Ceník
  • Archiv
  • Články
  • TECH EDU
  • Soutěž
  • Kontakt
  • Energie z Hanspaulky

    Text: Michal Tačík

    Foto: archiv ZŠ Hanspaulka

    AGE 3 - 4 / 2021

    Zvláštní cena pro školu

    ZŠ Hanspaulka, Praha 6

    Celkem 24 soutěžních prací pod vedením pana učitele Michala Tačíka

    Na projektu se dále podílely: Zuzana Katolická, Eva Německá a Markéta Platzová

    Projekt Energie z Hanspaulky vznikl na základě současné covidové situace. Tímto činem jsme chtěli pomoci zdravotníkům v nelehké době. Vážíme si jejich práce a víme, že teď pracují nad své síly. Uznáním jejich činnosti jsme jim chtěli vyjádřit podporu a sounáležitost.

    Vybrali jsme si Fakultní nemocnici Motol a domluvili jsme se na spolupráci. Ujala se nás paní Dana Černá, která zastupovala komunikaci. Společně jsme pracovali na přerozdělení darů, jejich distribuci a domluvili jsme se na dodržování přísných hygienických opatření.

    Projekt jsme rozdělili do tří částí, tří vln podpory. V první vlně jsme podpořili zdravotníky, kteří pečují o covidové pacienty, v druhé vlně podpora putovala pro dlouhodobě nemocné pacienty a těm, kteří o ně pečují. Třetí a poslední vlna je věnována dětským pacientům, kteří přes Vánoce zůstávají v nemocnici a v současné situaci mají omezené návštěvy rodiny. Žáci dětským pacientům věnovali vánoční dárky. U těchto darů jsme museli dodržet striktní hygienická opatření, musely být hygienicky nezávadné a originálně zabalené, tak aby neohrožovaly pacienty. Dárky byly zabaleny jako vánoční dárek, i tím jsme chtěli zpříjemnit vánoční čas v nemocnici těm nejmenším.

    Do projektu se zapojili především žáci, ale také jejich rodiče i veřejnost. Tento projekt měli možnost podpořit i obyvatelé Hanspaulky, informace získali z facebookové stránky Sousedi a sousedky z Hanspaulky a na webových stránkách školy www.zshanspaulka.cz.

    Třetí vlnou podpory projekt Energie z Hanspaulky končí. Líbilo se nám, že se do těchto aktivit mohou zapojit nejen žáci, ale i učitelé a obyvatelé Hanspaulky a že jsme mohli společně v této době udělat někomu radost a dobrý skutek.

    Snažíme se, aby takových činností v rámci běžné výuky bylo víc, budujeme v žácích prosociální chování, empatii a vědomí toho, že je dobré pomáhat.

    Pomáhat je lidské a to má velký přesah pro žáky naší školy a nejen pro ně.

    Michal Tačík

    Foto: archiv ZŠ Hanspaulka

    Celý článek si přečtěte v tištěné verzi AGE 3 - 4 / 2021 na straně 34-35.