• O vydavateli
  • Reference
  • Ceník
  • Archiv
  • Články
  • TECH EDU
  • Soutěž
  • Kontakt
  • Srdce pro pejsky

    Text: Eva Německá

    Foto: archiv ZŠ Hanspaulka

    AGE 3 - 4 / 2021

    Zvláštní cena předsedy Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR

    ZŠ Hanspaulka, Praha 6

    Třída 4. B (24 dětí) pod vedením paní učitelky Evy Německé

    Moji noví čtvrťáci měli již od září velikou starost, jestli s nimi budu také dělat projekt Srdce s láskou darované. Srdce ve čtvrté bé tepalo opravdu silně. A tak se nám i za ztížených podmínek podařilo společně poslat do světa velký balík láskyplné energie.

    Nápadů na realizaci bylo spousta. Stihli jsme je posbírat a sepsat ještě při prezenční výuce v září. A před Vánoci jsme vybrali favority.

    Pak jsme si museli najít čas na online setkáních, abychom letošní projekt vyladili a vybrali ten správný způsob. S rozhodnutím jsme otáleli, protože jsme tiše doufali, že budeme moci na projektu pracovat, až se vrátíme do školy. Časem bylo jasné, že návrat do lavic je nejistý. Ale vzdát se projektu? Nikdy.

    Proběhla regulérní diskuze. Téměř volební kampaň a hlasování.

    A jak to nakonec dopadlo? Čtvrtá bé se rozhodla darovat srdce pejskům. Vyrobit pro ně pamlsky a hračky a pomoci některé „psí“ organizaci nebo útulku. Třída se pustila do hledání návodů na YouTube, jak vyrobit „dáreček“ pro psího kamaráda. Při online setkáních děti sdílely, který recept na psí pamlsky se jim osvědčil nebo jaký materiál se nejvíc hodí na hračku a jakým způsobem „copánek“ uplést. Mnozí svoje výrobky okamžitě testovali na čtyřnohých členech rodiny. Myslím, že v této chvíli projekt Srdce s láskou darované obdaroval děti radostí a elánem, který je při distanční výuce nedostatkovým zbožím.

    Tři dívky si vzaly na starost vyhledání útulku, který pomoc uvítá. S podporou rodičů zvládly telefonáty a předání informací. Jako první jsme se domluvili s paní Plaňanskou, která se v projektu Hope stará o pejsky v dočasné adopci. Snaží se pomoci takovým, kteří mají nějaký tělesný handicap nebo psychické problémy, a je pro ně proto těžší najít nové majitele.

    Po nějakém čase domácí výroby dárečků jsme zjistili, že věcí přibývá a budeme moci obdarovat ještě někoho. Kontaktovali jsme společnost Helppes, která se věnuje výcviku asistenčních psů.

    Přihodila se nám tak zajímavá věc. Jedno srdce putovalo do míst, kde pejsci pomáhají lidem s postižením. A druhé srdce putovalo tam, kde pomáhá člověk pejskům se znevýhodněním.

    Bohužel dokončení projektu a vlastní předání muselo proběhnout bez přítomnosti dětí. Dárečky a srdečné pozdravy jsem předávala sama. Ale energie vložená od dětí se neztratila a potěšila nejen čtyřnohé přátele, ale i jejich opatrovníky. A mně pak poskočilo srdce radostí při čtení zprávy od paní Daušové: „Je to úžasné, krásné, milé a opravdu z toho čiší to srdce a láska. Děkujeme. Helppes.“ A následně ještě jednou, když si u paní Plaňanské pejsci Ryan, Sam, Bája, Dorotka, Johanka, Blackyna a Terunka pochutnávali na darovaných dobrotách. – Škoda, že u toho děti nemohly být.

    Eva Německá

    Foto: archiv ZŠ Hanspaulka

    Celý článek si přečtěte v tištěné verzi AGE 3 - 4 / 2021 na straně 38-39.