• O vydavateli
  • Reference
  • Ceník
  • Archiv
  • Články
  • TECH EDU
  • Soutěž
  • Kontakt
  • Srdce pro stromy

    Text: Miroslava Rychtářová a Miroslava Milotová

    Foto: archiv MŠ Kyjovice

    AGE 3 - 4 / 2021

    Zvláštní cena předsedy Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR

    ZŠ a MŠ Kyjovice

    Třída Pastelka (21 dětí) pod vedením paní učitelky Miroslavy Rychtářové a paní učitelky Miroslavy Milotové

    V měsíci září jsme se pustili s dětmi do úvodních aktivit našeho celoročního projektu se zaměřením na ochranu přírody, poznávání stromů i rostlin. Postupně jsme se seznamovali s názvy stromů v našem okolí.

    Pod vzácným liliovníkem tulipánokvětým jsme objevili malého skřítka Tukona, který se stal průvodcem dětí na cestě objevování a záchrany stromů.

    Jako první nás zajímala lípa. V parku jsme lípy vyhledávali. Tu podle našeho názoru nejstarší jsme se pokusili obejmout. Prošli jsme se lipovou alejí vedoucí ke hřbitovu. Spočítali jsme všechny lípy, které ji tvoří. Uvařili jsme si výborný lipový čaj. Psali jsme lípě dopis a vytvořili jí skřítka Lípěnku, ochránce všech lip.

    Potom jsme svůj zájem obrátili na duby. V parku jsme jich objevili šestnáct. Sbírali jsme žaludy a porovnávali dubové listy. Oblíbeným místem našich her se stal obrovský dub nad zámeckým altánem. Prozkoumali jsme pět mladých dubů v parčíku na rynku a vytvořili jsme ochránce všech dubů – Dubínka.

    Potom nás zaujaly javory. Mají zajímavé listy i plody. Javorů jsme v našem okolí objevili hodně. Na jejich ochranu jsme vyrobili Javorníčka.

    Postupně jsme objevovali, rozeznávali a sledovali další stromy a keře. Tak vznikali další skřítkové. Lísku chrání Lískulka, buk chrání Bukáček, Jasan má svého Jasánka a vrba má Vrbánka.

    Už víme, že stromy potřebují čistý vzduch, světlo, slunce, ale také vodu. Rozhodli jsme se, že pro stromy vytvoříme ještě skřítka Vodenku, který bude chránit vodu. V našem okolí jsme zkoumali zdroje vody. Byli jsme u jezírka, prohlédli jsme si starou obecní studnu. Z našeho bádání jsme vytvořili knihu o vodě, která je tak důležitá nejen pro člověka či zvířata, ale také pro stromy.

    Některé stromy jsme však objevili poničené a staré. Přemýšleli jsme, jak jim pomoci. Dostali jsme nápad. Napsali jsme tuto výzvu: „Pleteme šálu pro nemocné stromy. Kdo má zájem, může nám kousek této pestrobarevné šály uplést. Jednotlivé donesené kousky 20 x 20 cm pospojujeme. Víme o stromech, které naši šálu budou potřebovat, protože jsou nemocné, poškozené nebo jinak zničené. Snad je naše šála alespoň trochu ochrání.“

    Náš nápad se ujal. Kousek po kousku vznikala záchranná šála pro naše stromy.

    Před zimou byla šála hotová. Měří 11,7 metru. V posledních podzimních dnech jsme se vydali do lesa, abychom se se stromy před zimou rozloučili a trošičku jsme je zahřáli omotáním kmenů naší šálou.

    V zimě jsme pak chodili stromy kontrolovat, pozorovat a hlídat je, jak se jim daří.

    S prvním jarním sluníčkem jsme měli naplánované jarní výpravy za našimi stromy. Školky ale byly od počátku března z nařízení vlády zavřené. My jsme to však vyřešili. V rámci distanční výuky děti dostaly za úkol „naše stromy“ vyhledávat, zkoumat je po zimě a z tohoto stromového setkání pořídit a poslat foto.

    Takže dobrá zpráva je, že žádný strom neumrznul. Daří se jim dobře. Náš projekt by nyní mohl mít šťastný konec. Ale víme, že tomu tak není. Stromy dál budou růst, košatět, kvést, opadávat, měnit se. Stromy jsou jako lidé. Potřebují lásku, něhu, pozornost, dobré klima.

    Čekáme, až se uvolní protiepidemická opatření a budeme se opět scházet. Setkáme se s dětmi i jejich rodiči a po domluvě s vedením naší obce u nás zasadíme strom.

    Myslíme si, že to, co děti prožily v rámci tohoto projektu, si ponesou dál do života. Budou se na stromy dívat vlídnýma očima, budou k nim laskavé a vstřícné. Snad se příroda stane přirozenou a neodmyslitelnou součástí jejich života.

    Miroslava Rychtářová a Miroslava Milotová

    Foto: archiv MŠ Kyjovice

    Celý článek si přečtěte v tištěné verzi AGE 3 - 4 / 2021 na straně 40-41.