• O vydavateli
  • Reference
  • Ceník
  • Archiv
  • Články
  • TECH EDU
  • Soutěž
  • Kontakt
  • Domeček pro panenky

    Text: Mgr. Dominika Kutnohorská

    Foto: 1. ZŠ T. G. Masaryka, Milevsko

    AGE 3 - 4 / 2021

    2. místo veřejné hlasování na internetu

    7510 hlasů

    1. ZŠ T. G. Masaryka, Milevsko

    7. B (6 dětí) pod vedením paní učitelky Dominiky Kutnohorské

    Děvčata, která učím, byla nápadem zapojit se do vaší soutěže nadšená. Společně jsme hledaly inspiraci, vymýšlely náměty, které jsme rozváděly nebo naopak hned zavrhly, a nakonec jsme se shodly na výsledném námětu: uděláme domeček pro panenky, který ale nebude jen tak nějaký! S realizací této představy nám musel pomoci jeden tatínek, který poskytl potřebné dřevěné části. Pak už jsme nastoupily my – radily jsme se, dohadovaly, někdy i překřikovaly, ale došly jsme ke kompromisu. Od začátku nám bylo jasné, že tento domeček bude kopií velkého domu, ve kterém bychom rády někdy bydlely i my. Předáme ho do nějakého zařízení dětem, které vyrůstají bez rodičů, bez přátel a bez rodiny. Alespoň tak jim částečně vynahradíme absenci rodinného zázemí.

    Zpočátku jsme se držely trochu zpátky, ale jak práce postupně pokračovaly, nechaly jsme se trochu unést. Do koupelny jsme navrhly černobílé čtvercové obklady a vanu, do kuchyně jsme umístily kompletní kuchyňskou linku včetně spotřebičů, zkrátka vše, co by rodina při zařizování nového domu uvítala. Nechybí samozřejmě jídelní kout, obývací pokoj s televizorem i pokojíky pro kluka i děvče kompletně zařízené.

    Předání domečku do dětského domova se podařilo až po uzávěrce soutěže

    Po dlouhé covidové přestávce přišel konečně den D, a to darování našeho domečku dětem v Dětském domově ve Zvíkovském Podhradí. Uvítala nás tam neskutečně přátelská atmosféra, děti i dospělí byli moc milí. Za dětský domov přebírala dar žákyně prvního ročníku, u které bude určitě na správném místě. Poté nám děti ukázaly své pokojíčky a zahráli jsme si s nimi nějaké hry. Byl to pro nás skvělý zážitek, jsme rádi, že se domeček líbil. Určitě jsme v tomto dětském domově nebyli naposledy, rádi ho budeme dál podporovat.

    Po dokončení rozkládacího domečku jsme přemýšlely, do jakého zařízení bychom tento model předaly. Hned nás napadl Dětský domov Zvíkovské Podhradí, který se nachází nedaleko našeho města Milevska.

    Doufáme, že se epidemiologická situace trochu uklidní a my budeme moci osobně předat tento model dětem v domově. Přály bychom si, aby se jim náš výtvor líbil a aby si s ním užily mnoho šťastných chvil.

    Autorky projektu:

    Barbora Stejskalová

    Daniela Benešová

    Eliška Vacková

    Klára Šifaldová

    Tereza Janušková

    Vanesa Kotrbová

    Vedení projektu:

    Mgr. Dominika Kutnohorská

    Celý článek si přečtěte v tištěné verzi AGE 3 - 4 / 2021 na straně 44-45.