• O vydavateli
  • Reference
  • Ceník
  • Archiv
  • Články
  • TECH EDU
  • Soutěž
  • Kontakt
  • Kytička od srdíčka

    Text: Jana Tenková a Radmila Sequensová

    Foto: archiv MŠ Bílovec–Stará Ves

    AGE 3 - 4 / 2021

    3. místo veřejné hlasování na internetu

    5830 hlasů

    MŠ Bílovec–Stará Ves

     

    Třída MŠ (13 dětí) pod vedením paní učitelky Jany Tenkové a paní učitelky Radmily Sequensové

    Bylo nebylo za devatero horami mezi lesy u říčky Bílovky jedno malé království, kde se všem krásně žilo. Všichni se tam znali, rádi se vídali, rádi si spolu povídali a hlavně si navzájem pomáhali. Většinou ti velcí pomáhali těm malým, ale protože jsme v pohádce, tak i malí uměli pomáhat velkým. Říkáte si, jestli takové království vůbec existuje? Ale ano, existuje!

    Jmenuje se Stará Ves u Bílovce a žije v něm 570 hodných lidiček. Bydlí tady babičky a dědečkové, mámy a tátové, tety a strejdové i malí skřítkové (děti). A někteří z těch nejmladších skřítků chodí do jedné veselé pohádkové školky.

    Ano, je nás třináct, jsme kluci a holky od tří do sedmi let a rádi objevujeme svět. S tím objevováním nám hodně pomáhají už spoustu let naše kouzelné babičky a dědečkové.

    No věřte, nevěřte, ti toho o světě vědí nejvíc. Scházíme se společně „NAPŘÍČ GENERACEMI“ a vždycky dychtivě očekáváme další vyprávění o historii a životě v tom našem malém království. Hodně jsme se toho už dozvěděli, hodně nás už naučili. My nejmenší zase nikdy nezapomeneme babičky a dědečky pozvat na naše vystoupení plné zpívání, legrace a tancování nebo na pracovní dílničky s povídáním a společným vyráběním.

    Právě proto jsme už v lednu pro „naše nejstarší“ začali pěstovat pokojové fialky, jako poděkování za další společně strávené chvíle chystané na jaro. My, skřítkové z kouzelné školky, jsme se celou dobu o rostlinky pečlivě starali, dokud z nich nevyrostly překrásné květinky.

    Jenže jednoho dne do našeho království přiletěl zlý a nebezpečný drak Coviďák, který všechny babičky a dědečky zahnal do jejich domečků a překazil nám naše plány. Tak jsme se my, malí skřítci, rozhodli, že se od draka zastrašit nedáme a že to jen tak nenecháme. Dali jsme dohromady chytré hlavičky, přidali k nim i ručičky a začali plánovat pracovní dílničky. Rozsadili jsme rostlinky fialek a vyrobili plno srdíček a přáníček. Pracovali jsme pilně jako včeličky, stříhali jsme, zdobili, skládali, lepili a celou dobu jsme na babičky a dědečky mysleli. Co se nám podařilo z toho všeho vyčarovat? No přece „Kytičky, které vykouzlí úsměv“.

    Naše statečné rytířky (paní učitelky) si oblékly brnění (roušky a rukavice), osedlaly koně (auto) a vydaly se po celém království tyto čarovné kytičky rozvážet. A od těch dob jsou v kouzelných domečcích za okny květinky se srdíčky, které zahánějí smutek. Podle nich my skřítkové víme, že právě tady bydlí hodný dědeček a babička.

    Bylo nebylo za devatero horami mezi lesy u říčky Bílovky jedno malé království Stará Ves u Bílovce, kde se mají lidé rádi a kde jsou malí i velcí kamarádi.

    Čaruji, čaruji ještě dnes, ať je tady Stará Ves a v té vsi dědečkové a babičky, tátové a mamičky, strejdové a tetičky, kluci a holčičky – prostě lidičky s velikými srdíčky. ❤

    Kdo nevěří, ať k nám běží!

    Jana Tenková a Radmila Sequensová

    Foto: archiv MŠ Bílovec–Stará Ves

    Celý článek si přečtěte v tištěné verzi AGE 3 - 4 / 2021 na straně 46-47.