• O vydavateli
  • Reference
  • Ceník
  • Archiv
  • Články
  • TECH EDU
  • Soutěž
  • Kontakt
  • Jak volí děti? Pohádkově!

    Text: Česká asociace

    AGE 6 / 2021

    Spolu s volbami do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky 2021 proběhly i volby do pohádkové vlády! Česká asociace v Řecku připravila ojedinělý projekt. Ve stejných dnech, kdy šli čeští krajané volit na své zastupitelské úřady, mohly do volební urny vhodit hlasy i české děti po celém světě. Pohádkové volby byly totiž i distanční!

    Cílem kreativního projektu bylo zábavnou formou ukázat dětem základní volební principy a směrovat je k aktivnímu občanství. Učit je číst volební programy stran, zkoumat, zda jsou předvolební sliby realistické, a podporovat kritické myšlení. Otázkou pak už jen bylo, zda se děti nechají zlákat sliby na školu od dvanácti hodin a výuku jen dvě hodiny denně, co bude kritériem pro jejich rozhodování a zda se zachovají jako zodpovědní občané, nebo se nechají „opít rohlíkem“. 

    Kandidovali večerníčkoví hrdinové

    Kandidáty tohoto volebního projektu byly klasické večerníčkové postavy a jejich strany. Pat a Mat za politickou stranu Kutilové slibovali řešení každého průšvihu a lobbovali za slušnou společnost, ve které se všichni zdraví gestem „A je to!“. Strana Ušatých v čele s Bobem a Bobkem a heslem „Dobří lidé se vejdou všude“ prosazovala zdravý životní styl v programu „Vstávat a cvičit!“ a zároveň slibovala posun začátku školy z osmé ranní na dvanáctou.

    Strana 3. B Macha a Šebestové s heslem „Splníme Vám každé přání“ chtěla naopak zmodernizovat vzdělávací systém a za pomoci kouzelného sluchátka oživit výuku podle Komenského teorie škola hrou. Hravá výuka patřila spolu s kouzelnými sluchátky do všech telefonních budek k základním volebním bodům jejich programu.

    Vzdělávání se věnovala i strana Čarodějnic za kouzla do škol. V rámci podpory měkkých dovedností u žáků chtěla, aby se na všech základních školách na prvním stupni zavedla povinná praktická výuka kouzlení a menu ve školních jídelnách se rozšířilo o magické lektvary. Bojovala také za více moci do rukou dětí a obohacení městské hromadné dopravy ve všech městech o ekologická košťata.

    Rumcajsova loupežnická koalice s heslem „Rodina na prvním místě“ se otázkám vzdělávání nevěnovala. Zato si vzala na paškál životní prostředí a usilovala o více zeleně a parků. Nejdůležitějším bodem programu byla stejná výše platů napříč společností a dotovaná dovolená v lese Řáholci pro rodiny s dětmi.

    „Pomocí pohádek dětem přibližujeme proces voleb a umožňujeme jim vyzkoušet si jedno ze základních práv občanů, právo volební. Malý občan je taky občan a návyky k aktivnímu občanství je podle mne vhodné u dětí pěstovat od nejnižšího věku,“ přibližuje smysl akce Lenka Kanellia, předsedkyně České asociace. „Díky možnosti volit online byly naše pohádkové volby přístupné všem dětem. A my dospělí budeme doufat, že distanční volba již brzy přestane být pohádkou, ale stane se realitou pro všechny občany ČR bez ohledu na to, kde se právě nacházejí,“ doplňuje Kanellia. Právě ona za pomoci dvou českých studentek pohádkové volby připravila.

    Neodolali ani dospělí

    Přestože volby byly připraveny pro děti, neodolali ani někteří dospělí. Projekt byl sice prvoplánově určen českým dětem a českým krajanským školám v zahraničí, zaujal ale i řadu škol v České republice. V Základní škole Vorlina ve Vlašimi i v pražské Základní škole Litvínovská to pojali vskutku pohádkově. Učitelé i žáci se převlékli do pohádkových kostýmů. Vypracovali pracovní listy, ve kterých se museli zamyslet hned nad několika otázkami. (Co tě na jednotlivých volebních programech zaujalo a proč? Jak bude vypadat školství podle volebních slibů jednotlivých stran? Najdi sliby, které jsou podle tebe nereálné, a odůvodni proč.) Žáci si ve skupinkách přečetli volební programy a sliby jednotlivých stran. „Stejný plat pro všechny? Totální blbost!“ „Opravíme zadarmo ‒ nereálné. Kde na to vezmou peníze?“ „Opravíme zadarmo? Ale pak ČR zkrachuje!“ „Lektvary do školních jídelen by mohly být pro někoho smrtelné (alergie). Netestované zboží rovnou do škol?“

    Ve školách, kde volby proběhly naživo, vhazovali voliči své hlasy do improvizovaných volebních uren samozřejmě za plentou, aby se dodrželo tajné hlasování, a tím byla podpořena co nejreálnější podobnost se skutečnými volbami. 

    A jak to nakonec dopadlo? Absolutním vítězem se stala strana Ušatých se svými kandidáty Bobem a Bobkem. Jejich heslo „Dobří lidé se vejdou všude“ oslovilo mnohé a strana získala celkem 31,3 % hlasů. První kroky vítězů voleb ve vedoucí funkci byly podle jejich programu jasné: každé ráno „vstávat a cvičit“.

    Na druhém místě s 26 % hlasů skončila strana Kutilů. Strana Čarodějnic za kouzla do škol s 18 % hlasů se umístila na třetím místě. Poslední dvě příčky obsadily s 13 % strana 3. B a s 11,7 % Rumcajsova loupežnická koalice.

    Česká asociace je nezisková organizace, která si klade za cíl budovat a udržovat dobré jméno České republiky v zahraničí a seznamovat širokou veřejnost napříč světem i generacemi s krásami a kulturním bohatstvím České republiky. Jako spolupracující organizace spolku Krajánek ve světě zajišťuje v rámci své činnosti také distanční výuku pro české děti ve světě. Obě organizace jsou hrdými podporovateli projektu Srdce s láskou darované.

    www.czechassociation.org

    Zdroj: Česká asociace

    Celý článek si přečtěte v tištěné verzi AGE 6 / 2021 na straně 34-35.