• O vydavateli
  • Reference
  • Ceník
  • Archiv
  • Články
  • TECH EDU
  • Soutěž
  • Kontakt
  • Úvodník 2 (aktuální) - O slézu alias malvě na titulce

    Text: Jana Jenšíková

    Foto: Shutterstock

    AGE 1 - 2 / 2022

    V tomto čísle máme úvodníky hned dva. Ne proto, že minule takový textík chyběl a někteří z vás ho prý na obvyklé stránce marně hledali. Ale proto, že toto číslo je specifické.

    Když jsme před několika měsíci připravovali ediční plán AGE na rok 2022, přišlo nám příhodné zvolit pro první letošní vydání jako hlavní téma osvědčené rčení „ve zdravém těle zdravý duch“. Protože jsme v těch dlouhých dvou letech, kdy nás trápí kulatý vir, pochopili, že se o sebe musíme víc starat. V tomto duchu jsme také od ledna začali připravovat články a hodně z nich jich bylo hotovo dávno před strašlivými událostmi na Ukrajině. Úvodník a titulní stranu však dokončujeme vždy až ve finále. A tak jsme titulku celou předělali a k již hotovému úvodníku připsali další. I když to původní téma je i v tomto kontextu silné. Pokud totiž chceme pomáhat ostatním, musíme na to mít sílu. Fyzickou i duševní.

    Tak si přejme spoustu sil a hlavně brzký klid a mír všem lidem dobré vůle!

    Jana Jenšíková, šéfredaktorka

    Úvodník 2 (aktuální)

    O slézu alias malvě na titulce

    Když jsme na začátku února vybírali jarní motiv na obálku, přicházely v úvahu nejrůznější: krokusy, modřenec, narcisy, rozkvetlé stromy… Sléz neboli malvu nám vybrala Alina.

    Alina je ukrajinská maminka, která dorazila se svými dvěma dětmi, jedenapůlroční Aničkou a čtyřletým Románkem, a s babičkou Taniou k naší kolegyňce Martině právě v době, kdy jsme dokončovali toto AGE. Opustila domov ve vesničce asi sto kilometrů od Kyjeva, kde se musela s dětmi skrývat před nálety ve vlhkém sklepě. Románek od té doby pořád kašle.

    „Válku nikdo nečekal. Naše rodina byla donucena opustit rodnou Ukrajinu a hledat bezpečí pro děti. A cílovou zemí se pro nás stala Česká republika. Velké díky dobrovolníkovi Honzovi Hegrovi, který nás odvezl z polských hranic a přivezl do Chýně k Martině Hoškové, která nás krásně přivítala. A taky pomohla zařídit různé věci pro naši rodinu,“ říká Alina.

    A Martina k tomu podotýká, že výsledná podpora jedné konkrétní rodiny je vždy součtem spolupráce mnoha lidí, kteří se na ní každý svým dílem podílejí. Doprava od hranic, ubytování, finanční dary, materiální dary, zjišťování informací...

    Když začnete počítat a rozhlédnete se kolem sebe, zjistíte, že se do konkrétní pomoci zapojily už miliony z nás. I v tomto případě platí, že není velkých a malých dobrých skutků. Každý pomáháme podle svých možností a každému za to patří obrovský dík.

    A kytka na titulce? Oficiálním národním symbolem Ukrajiny je slunečnice. Ovšem od Aliny jsme se dozvěděli, že neoficiálně je „jejich“ kytičkou právě sléz (ukrajinsky i latinsky malva), který roste ve většině zahrádkách. Je oblíbený pro své léčivé účinky, mimo jiné pomáhá při hojení ran. A tak ho symbolicky posíláme lidem (nejen) na Ukrajině. Bude ho třeba hodně, aby se hluboké rány zacelily.

    Jana Jenšíková

    Foto: Shutterstock

    Celý článek si přečtěte v tištěné verzi AGE 1 - 2 / 2022 na straně 4.