• O vydavateli
  • Reference
  • Ceník
  • Archiv
  • Články
  • TECH EDU
  • Soutěž
  • Kontakt
  • Marian Jurečka: Pomáhat ostatním je normální

    Text: Jana Jenšíková

    Foto: archiv M. Jurečky

    AGE 1 - 2 / 2022

    Naše rodina Srdce s láskou darovaného přivítala mezi sebe na podzim dalšího srdcaře. Je jím Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí. V 8. ročníku tohoto celostátního projektu převzal pomyslnou štafetu hlavního partnera z rukou své předchůdkyně Jany Maláčové.

    Rodina, láska, přátelství, podpora, nezištná pomoc druhým, spolupráce. To jsou hlavní pilíře, na nichž náš projekt stojí. Co znamenají pro vás osobně?

    Jedná se o hodnoty, které mě celý život formovaly a formují dodnes. Sám pocházím z velké rodiny, jsem otcem pěti dětí a upřímně říkám, že bez vzájemné spolupráce, tolerance a pomoci mezi členy velké rodiny by to nešlo. Od rodičů jsme dostali pevný základ, věděli jsme, že si musíme pomáhat, a to se prolíná životem mým i mých sourozenců. Kdykoliv potřebuje některý z nás pomoci, stačí jen říct.

    Ohledy na ostatní a naprosto přirozený pocit, že musíme pomáhat i ostatním, tedy mimo okruh vlastní rodiny, se nám pak díky výchově naprosto přirozeně propisují do našich životů. Nemusí to být jen přírodní či jiné katastrofy, kdy se zapojíme. Jde především o okamžiky, kdy lidé kolem nás potřebují „jen“ lepší podmínky pro život a my jim můžeme a chceme pomoci.

    Je o vás známo, že rád a často pomáháte širokému okolí. A to nejrůznějšími způsoby, třeba i prostřednictvím benefičních koncertů.

    Ano, hraju na několik hudebních nástrojů a s kapelou Porta Benefica jsme během několika let její existence už podpořili řadu projektů, během nichž jsme věnovali osm milionů korun, které se nám na tyto dobré účely podařilo získat. Hudba lidi přirozeně sbližuje a příběhy potřebných nám pomáhají vysvětlit, proč je důležité darovat svůj čas, energii nebo peníze těm, kteří neměli tolik štěstí jako my.

    Určitě v tomto duchu vychováváte i své syny.

    Nezištná pomoc je, nebo by alespoň měla být, základním pilířem našich osobností a celé společnosti. To je hodnota, kterou by nám rodiče měli předat. Nemůžeme zůstat neteční k neštěstí jiných a k tomu by nás měla už od útlého dětství směrovat naše rodina, v dospělosti je pak zase na nás, abychom tuto „štafetu“ předali dál. Mezigenerační spolupráce je tím, co nás jako společnost posouvá.

    Mezigenerační spolupráce je tím, co nás jako společnost posouvá.

    Komu vy byste, pane ministře, daroval srdce s láskou?

    Na tomto místě musím ocenit pomoc všech, kteří pomáhají lidem postiženým válkou na Ukrajině. Ať už to jsou dojemné příběhy dětí, které se podělí o svoji vlastní oblíbenou hračku, darují peníze z kasičky, nebo o jednotlivce, kteří ubytují potřebné u sebe doma, či firmy, které zasílají do válkou postižených oblastí celé kamiony s pomocí. Máte můj hluboký obdiv a úctu, vám všem chci srdce s láskou darovat.

    MPSV hlavním partnerem celostátního projektu Srdce s láskou darované

    „Upřímné, bezelstné a se srdcem na dlani, takové obvykle bývají dary od našich dětí. Už odmala je učíme, aby se dělily a pomáhaly, protože jen soudržná společnost má šanci přežít. Naučí se dívat kolem sebe a pomáhat všem, kteří to potřebují. V míru a nyní bohužel i během válečného konfliktu. Vaše podpora a srdce s láskou darované, děti, je tím, co nám opravdu pomáhá. Děkujeme.“

    Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí

    Za rozhovor děkuje Jana Jenšíková

    Foto: archiv M. Jurečky

    Celý článek si přečtěte v tištěné verzi AGE 1 - 2 / 2022 na straně 26-27.