• O vydavateli
  • Reference
  • Ceník
  • Archiv
  • Články
  • TECH EDU
  • Soutěž
  • Kontakt
  • Staňte se svým osobním kronikářem - Některé vzpomínky stojí za to si uchovat nejen v hlavě

    Text: Petra Hořejší Čejková

    Foto: archiv Koh-i-noor Hardtmuth

    AGE 1 - 2 / 2022

    Ptáte se, co vám přinese psaní deníku? Pravidelný záznam nejdůležitějších okamžiků, ale i běžných událostí vám umožní podívat se na vlastní zážitky, myšlenky a emoce s nadhledem.

    Nechce se vám s vedením deníku začít, protože se bojíte, že na psaní nemáte výdrž a talent? Pravidelnost a rutina jsou pro mnohé výzvou samy o sobě. Překonat těžké začátky vám pomůže stanovení kratšího časového rámce. Na začátku si řekněte, že si budete psát záznam jednou za týden nebo měsíc. Splnili jste svůj cíl a nekončíte? Skvělé! Pokud si dokážete vést deník po delší dobu, stane se jeho psaní vaší součástí.

    Buďte sběratelem obrazů ze svého života

    Necítíte se být spisovatelem? Nikdo netvrdí, že musíte psát romány. Poznámky do deníku mohou mít formu hesel. Varianta kresleného deníku není pro každého, ale nenechte se odradit, pokud vaše ilustrátorské schopnosti nejsou zatím na vysoké úrovni. Jako cokoliv jiného je i skicování okamžiků o tréninku. Začněte jen malými doprovodnými obrázky tužkou nebo finelinery. Co na tom, že mají kresby naivní charakter. Uvidíte, že díky pravidelnosti se bude váš výtvarný rukopis měnit. Nechce se vám kreslit? Nejsnazší cestou je vytisknout si mini formáty fotek z mobilu a vlepit je do deníku, stejně jako vstupenky z akcí nebo vylisované květiny z míst, která jste navštívili. Čím pestřejší bude vaše sbírka, tím silnější vzpomínky.

    Zážitky z cest

    Nemusíte být zrovna Jack Kerouac, abyste si vedli dost dobrý cestovatelský deník. Ten váš může být klidně víc přízemní. Máte problém vybavit si jména míst, která jste navštívili? Jak se jmenovalo město v Itálii, kde měli tu nejlepší zmrzlinu na světě? Nebo jak vysoký byl ten kopec v Rakousku, na který jste loni vylezli? Cestovatelský deníček si bude pamatovat za vás. A víte, co je nejlepší na psaní záznamů? To, že si zážitek poznamenáte, s velkou pravděpodobností způsobí, že si jej budete lépe pamatovat, aniž byste museli deníkem listovat.

    Neumíš psát? Nevadí, nakresli to

    Vedení deníku je naprosto skvělá věc také pro děti, a to i pro ty, které ještě neumějí psát. Nechte děti čas od času nakreslit to nejzajímavější, co se jim ten den přihodilo. Vhodná chvíle to zkusit je během prázdnin, kdy je zážitků všeho druhu nejvíc. Dospělí mohou přidat k dětským obrázkům svůj komentář a samozřejmě datum. Takový deník je nesmírně cenný záznam vzpomínek, který si s odstupem času bude každý rád prohlížet. Navíc vyprávění o zážitcích všedního dne, sdílení času a společná práce na „projektu“, to všechno jsou věci, které sbližují a rozvíjejí.

    Využijte všeho, co psaní deníku přináší. Od rozvoje psaného či výtvarného projevu až po možnost vrátit se díky záznamům do minulosti.

    Udělejte z psaní deníku zábavu díky skvělým psacím a kreslicím prostředkům

     

    Kaligrafické fixy se skvěle hodí na nadpisy

    • Suché zvýrazňovače se neprosáknou na další stranu

    • S barevnými fixami s tenkým hrotem, takzvanými finelinery, si můžete hodně vyhrát

    • Psaní s klasickým perem dodá každému rukopisu eleganci

    • Obyčejná tužka má půvabnou stopu, která je sama o sobě malým uměleckým dílem

    Text: Petra Hořejší Čejková

    Foto: archiv Koh-i-noor Hardtmuth

    Celý článek si přečtěte v tištěné verzi AGE 1 - 2 / 2022 na straně 40-41.