• O vydavateli
  • Reference
  • Ceník
  • Archiv
  • Články
  • TECH EDU
  • Soutěž
  • Kontakt
  • Srdce pro Paraple, Srdce pro Paraple, Srdce pro NAUTIS

    Text: Hana Štěpánková

    Foto: archiv školy

    AGE 3 - 4 / 2022

    1. místo, kategorie ZŠ (3. až 9. ročníky)

    ZŠ Litvínovská 600, Praha 9

    Třídy 7. C, 9. A a 9. B (81 dětí) pod vedením paní učitelky Hany Štěpánkové

    Třídy 7. C, 9. A a 9. B v Základní škole Litvínovská se s velkým nadšením zapojily do projektu Srdce s láskou darované. Každá ze tříd svedla diskuzi, které organizaci srdce vytvoří a následně předá.

    7. C: Srdce pro Paraple

    Centrum Paraple pomáhá lidem, kteří utrpěli úraz při sportu, v automobilu, v zaměstnání, poranili si páteř a míchu nebo náhle ochrnuli při nemoci.

    Tak jako déšť přináší život rostlinám, tak je Paraple vláhou a zlepšením života mnoha lidí. V jednom oblouku srdce je slunce, ve druhém duha, která vznikne, když prší. Kapičky deště padají ve tvaru srdíček na paraplata. Každé paraple „nese“ část názvu školy.

    Srdce žáci předali v Centru Paraple řediteli Davidu Lukešovi. Další setkání s Centrem Paraple bude v červnu, kdy se třída zapojí do Běhu pro Paraple.

    9. A: Srdce pro Debru

    Debra, organizace, která pomáhá lidem s tzv. nemocí motýlích křídel.

    Srdce je obalené obvazy a každý ze třídy přidal svého motýla, který má průhledná křídla, tak jako lidé s touto nemocí mají „průhlednou“ kůži.

    9. A předala srdce v Brně, kde Debra sídlí ve Fakultní nemocnici Brno. S sebou děti vezly masti pro nemocného Danečka, dárečky pro něj a jeho sestru. Jedna z maminek nám vyrobila úžasné motýly z korálků a vlny, které jsme spolu se Srdcem předali řediteli Ing. Pavlovi Melichárkovi a koordinátorce akcí Anitě Gaillyové.

    9. B: Srdce pro NAUTIS

    NAUTIS, Národní ústav pro autismus, je nezisková organizace, která poskytuje širokou nabídku služeb lidem s autismem a jejich blízkým. Puzzle na srdci symbolizují autismus, noty jsou pro dobrou náladu všem, hudba léčí a spojuje.

    Děti srdce předaly Mgr. Janu Šlosárkovi, řediteli chráněného bydlení. Navíc mezi sebou vybraly peněžní dar, který předají při návštěvě v NAUTISu, aby se dozvěděly o organizaci ještě více.

    Text: Hana Štěpánková

    Foto: archiv školy

    Celý článek si přečtěte v tištěné verzi AGE 3 - 4 / 2022 na straně 24-25.