• O vydavateli
  • Reference
  • Ceník
  • Archiv
  • Články
  • TECH EDU
  • Soutěž
  • Kontakt
  • Srdce „vysílané“ do celého světa

    Text: ZŠ Svoboda nad Úpou

    Foto: ZŠ Svoboda nad Úpou

    AGE 3 - 4 / 2022

    3. místo, kategorie ZŠ (3. a 9. ročníky)

    ZŠ Svoboda nad Úpou

    Žáci 6. ročníku (26 dětí) pod vedením pana učitele Miloše Vláška

    Kdysi dávno žila byla jedna televize. Měla moc dobré srdce a chtěla svoji lásku rozdávat všem lidem. Zvláště těm, kteří byli opuštění a staří. Protože to byla televize, mohla oslovit opravdu spoustu lidí a učinit je šťastnými. Také se jí to u většiny povedlo. Někteří lidé však nechtěli být šťastní a zatvrzele její lásku odmítali. Konec pohádky a teď už k realitě.

    My jsme se rozhodli vyrobit televizi, protože je to médium. Tím pádem může oslovit spousty lidí po celém světě. A rozhodli jsme se, že své srdce darujeme starým, opuštěným, smutným a nešťastným lidem. Starým, protože jim zdraví už moc neslouží, a tím pádem mají o dost složitější život. Opuštěným, protože jim nemá kdo svoji lásku darovat, a nemají se proto z čeho radovat. Nyní myslíme i na lidi zasažené válkou na Ukrajině. Soucítíme s nimi a posíláme lásku i jim.

    Vyrobit televizi nám dalo docela dost práce. Na videu to sice vypadá, jako že se udělalo „fik, fik, bum“ a bylo během pár minut hotovo. Ve skutečnosti nám to zabralo spoustu hodin. Všem se televize moc líbila, podle toho jsme poznali, že to za tu námahu stálo. A doufáme, že vyhrajeme i u vás.

    Srdeční příběh

    Tento příběh se odehrál někdy v roce 1750 n. l.

    Bylo nebylo město Tumbleweed a město Black Water. Tato města spolu spolupracovala desítky let. Jednoho dne přijeli na koni lawmani (policie) z města Annis Denis s nabídkou rozšíření spolupráce s Tumbleweed a Black Water. Tato tři města patřila mezi nejbohatší ve státě.

    Annis Denis měl dohromady 450 tisíc korun, zatímco Black Water 150 tisíc korun a Tumbleweed 100 tisíc.

    Po dalších padesáti letech úspěšné spolupráce s Annis Denis se město Black Water rozhodlo, že svoji vzájemnou spolupráci ukončí. Městu Tumbleweed se to nelíbilo a snažilo se přemluvit prezidenta z Black Water, aby to nedělal. Prezident Black Water však Tumbleweed neposlouchal a pro výstrahu poslal na Annis Denis bojové letadlo a profesionální střelce.

    Město Annis Denis bylo bohaté a ozbrojené, tak se začalo bránit. Navíc se spojilo s Tumbleweed a začaly společně bojovat proti Black Water, vypukla z toho šedesátiletá válka.

    Obě strany byly velmi silné, a tak se dva lawmani vydali tajně do Black Water za prezidentem získat informace, ale samozřejmě se museli převléknout za stráž, aby se jim to povedlo. Našli dva strážníky, uspali je a vzali si jejich obleky. Tak se dostali k prezidentovi, od kterého se dozvěděli, že vyšle své další nejlepší bojovníky a bude chtít protivníka zaskočit.

    Lawmani odešli, aby doma předali cenné informace. Obě města byla připravena a vyčkávala na akci od Black Water. Když nakonec bojovníci přijeli na koních do Tumbleweedu provést akci, ze všech budov vyšli trénovaní bojovníci, aby ho ochránili. Black Water bylo však silnější a porazilo je.

    Bohužel mezi jednotlivými městy docházelo k takovýmto různým sporům, válkám a výbojům průběžně další desítky let. To už nebyli jenom koně, ale také auta a letadla. Válka nakonec skončila nerozhodně. Za celou dobu války se vystřídalo mnoho prezidentů a ti nejnovější si začali uvědomovat, že dělali chyby. Města byla zničená, lidé nešťastní, unavení, vyčerpaní. Black Water proto vyrobilo kartonovou televizi s modrými brčky jako anténami. Vevnitř televize bylo srdce a na něm fotky všech občanů a prezidentů z Black Water. Byl tam také reproduktor, kde byl nastaven tikot hodin. Města Tumbleweed a Annis Denis ji přijala jako omluvu. Všichni se usmířili, ale pozor, nikdo nevěděl, že tu televizi nevyrobilo Black Water, ale jedna malá škola – Svoboda nad Úpou v Čechách, která zajistila mír mezi všemi.


    Ponaučení:

    Nedělejte špatné věci, ze začátku jste dobří a silní, ale za nějakou dobu se vám to krutě nevyplatí. Jak se říká, boží mlýny melou pomalu, ale jistě. Z bojů nevzejde nikdy nic dobrého.

    Uvedený příběh byl sice vymyšlený, ale bohužel to samé nyní vidíme na Ukrajině. Nikdo z nás si nemyslel, že se něco takového v Evropě ve 21. století stane.

    Poučme se už konečně z našich chyb. Všichni budeme doufat, že dobro zvítězí.

    Ondra


    Text a foto: ZŠ Svoboda nad Úpou

    Celý článek si přečtěte v tištěné verzi AGE 3 - 4 / 2022 na straně 28-29.