• O vydavateli
  • Reference
  • Ceník
  • Archiv
  • Články
  • TECH EDU
  • Soutěž
  • Kontakt
  • Soubor her pro seniory

    AGE 3 - 4 / 2022

    Zvláštní cena ministra práce a sociálních věcí za rozvoj mezigenerační spolupráce a solidarity

    Člověk v tísni, o. p. s.

    Předškolní klub Kereka, Sokolov, (8 dětí) pod vedením paní učitelky Barbory Holubcové

    Vážení přátelé, v minulém roce se na mě obrátila klientka našeho předškolního klubu a vyzvala mě, abychom se zapojili do soutěže Srdce s láskou darované. Nabídla i pomoc s celým projektem. Vymyslela, co budeme vyrábět, pro koho, i všechny úkoly. Já už jsem s dětmi jen pracovala a domluvila předání souboru her panu Zubkovi, který v Sokolově vede klub seniorů Háječek.

    Co jsme vyráběli

    Soubor her pro seniory podporující paměť a mírný pohyb.

    Jako první jsme vyráběli srdíčkové pexeso. Není dokonalé, ale je vytvořeno s láskou. Děti vybarvovaly pastelkami a vystřihovaly srdíčka. Já jsem pak srdíčka zalaminovala a rozstříhala na pexeso.

    Poté jsme vyráběli srdíčkové puzzle. Zde děti mohly tvořit opravdu jen podle své fantazie. Některá srdce jsou tedy jen černobílá, některá barevná – kreslená fixem. Některé děti je potiskaly bramborovými tiskátky. Já jsem pak srdce opět zalaminovala a rozstříhala na puzzle. Z druhé strany srdce je vždy napsané jméno dítěte, které puzzle tvořilo, a jeho věk.

    Jako třetí jsme vyráběli úkoly pro seniory. Všechny úkoly vymyslela klientka. Já jsem je přepsala do počítače, naformátovala, ozdobila obrázky srdíček a vytiskla jsem je na barevný papír ve formátu A4. Děti pak srdíčka podle své fantazie dozdobily. Poté jsem ještě úkoly zalaminovala, aby mohly dlouho sloužit.

    Soubor her jsme nakonec vložili do krabice, kterou jsme dozdobili dalšími srdíčky. A komu jsme soubor her předali?

    Předali jsme ho klubu seniorů Háječek, který vede pan Juraj Zubko. Pan Zubko si pro dárek přišel osobně, aby viděl děti, které byly zapojeny do vyrábění. Domluvili jsme se na další spolupráci mezi našimi kluby, protože setkání dětí se seniory přináší veliká pozitiva pro obě skupiny. První akce, kterou společně uspořádáme, je návštěva klubu Háječek u nás v předškolním klubu. Další, co bychom mohli společně podniknout, je výlet do okolí Sokolova. Moc se na tuto spolupráci těšíme.

    Jako poslední jsme ozdobili papírové sáčky, do kterých jsme vložili puzzle i pexeso. Sáčky děti potiskaly bramborovými tiskátky ve tvaru srdíčka.

    Pár slov o statečné mamince

    Musím napsat i pár slov o mé klientce, která stojí za celým tímto projektem. Bez ní bych o soutěži vůbec nevěděla a bez její pomoci a neustálého povzbuzování bychom projekt ani nedokončili.

    Je maminkou pěti nádherných, šikovných dětí – čtyř kluků a jedné holčičky. Všechny jsou ještě v předškolním věku. Tři z nich chodily do našeho klubu v minulosti, jeden chodí v současnosti. O děti se stará sama, protože otec dětí není dobrý člověk. Za dramatických okolností od něj před rokem a půl i s dětmi odešla. Chvilku bydlela s dětmi v azylovém domě, později se díky pomoci hodných lidí přestěhovali do nájemního bytu. Měla moc těžké dětství, a tak má jen základní vzdělání. Přitom je to velice inteligentní a šikovná žena. Spolupráce s ní je jedna velká radost. Své děti maximálně podporuje ve všech vzdělávacích aktivitách, účastní se i volnočasových aktivit, které pro děti a jejich rodiče pořádáme. Má také „srdce na pravém místě“, a i když má svých starostí až nad hlavu, pomáhá, kde se dá. Pomáhala materiálně při sbírce na tornádem poničené Moravě, byla i s dětmi zapojená do Tříkrálové sbírky. V současnosti nabídla ubytování ve svém bytě čtyřem uprchlíkům z Ukrajiny. Mimo to si našetřila na kurz Pracovníka v sociálních službách, který bude dělat během března a dubna 2022. Praxi bude vykonávat u nás v organizaci. V dubnu ji také čekají přijímací zkoušky na střední školu. Chtěla by si zvýšit vzdělání, aby mohla hned, jak jí skončí rodičovský příspěvek, nastoupit do práce. A i když to nebude lehké, věřím, že se s tím popere se ctí.

    Právě díky lidem, jako je tato maminka, má moje práce smysl.

    Co nám tato soutěž dala

    Kromě toho, že jsme potrénovali grafomotoriku a správné držení tužky, přinesla nám tato soutěž spolupráci s klubem seniorů, na kterou se moc těšíme. A dobrý pocit, že jsme vykonali něco hezkého pro někoho, kdo žije vedle nás.

    Děkujeme za tuto soutěž, bez ní bychom tyto krásné pocity nezažili.

    Seznam úkolů pro seniory:

    - Zazpívej píseň.

    - Napiš větu v morseovce.

    - Použij nějakou věc jako hudební nástroj.

    - V rámci svých možností zatancuj.

    - Dej si tužku mezi malíček a prsteníček levé ruky a přesuň ji pouze pomocí prstu následujícího až mezi prsteníček a malíček pravé ruky.

    - Řekni jazykolam.

    - Zasměj se.

    - Řekni vtip.

    - Jsi-li pravák, použij levou ruku ke kreslení domečku, jsi-li levák, pravou.

    - Předveď pantomimou zvíře tak, aby ostatní poznali, o jaké zvíře jde.

    - Řekni citát.

    - Na příští setkání přines něco dobrého.

    - Řekni během minuty co nejvíce slov na počáteční písmeno tvého jména.

    - 5 minut vyprávěj příběh, ve kterém bude 5 slov, která určí spoluhráči.

    - Najdi si nového koníčka a na příštím setkání o něm vyprávěj.

    - Koho máš rád/a?

    - Co děláš pro ostatní?

    - Co děláš pro sebe?

    - Z čeho máš radost? Co tě trápí?

    - Nakresli portrét během minuty.

    - Vyprávěj o svých okamžicích z roku, který řekne jeden ze spoluhráčů, avšak tento rok se nesmí opakovat, a tak musí zaznít v každé hře jiný rok.

    - Vezmi si do každé ruky jednu tužku, jednou rukou kresli trojúhelník a druhou rukou zároveň kresli čtverec.

    Celý článek si přečtěte v tištěné verzi AGE 3 - 4 / 2022 na straně 34-35.