• O vydavateli
  • Reference
  • Ceník
  • Archiv
  • Články
  • TECH EDU
  • Soutěž
  • Kontakt
  • Srdce s láskou darujeme a po světě cestujeme

    Text: Daniela Janoušková

    Foto: archiv MŠ

    AGE 3 - 4 / 2022

    Zvláštní cena předsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR

    MŠ Zlín, Budovatelská 4819

    Třída Motýlků a Včelek (16 dětí) pod vedením paní učitelky Daniely Janouškové

    Celý náš soutěžní projekt jsme nazvali: Srdce s láskou darujeme a po světě cestujeme.

    Na projektu se podílely čtyři děti ze třídy Motýlků ve věku 4 let a dvanáct dětí ze třídy Včelek ve věku 5 až 6 let pod vedením paní učitelky Daniely ze třídy Motýlků, která je vášnivá milovnice dramatizací pohádek, přednesu, improvizací a všeho, co se dramatiky týká.

    Již podle názvu vás jistě mohlo napadnout, že se vydáme na záživnou cestu kolem světa, kde navštívíme celkem devět zemí – Anglii, Řecko, Tanzanii, Peru, Grónsko, Spojené státy americké, Austrálii, Indii a na závěr se vrátíme k nám do České republiky. A co by to bylo za výlet bez poznávání kultury, nasávání typické atmosféry dané země a přivezení suvenýrů? To všechno nás samozřejmě čeká!

    Po pečlivé úvaze jsme se rozhodli, že tento projekt chceme věnovat klientům v Alzheimercentru Zlín. Jsme si vědomi toho, že vycestování do tolika zemí musí být jak fyzicky, tak finančně náročné, proto jsme se chopili možnosti, že se s klienty vydáme za dobrodružstvím společně a procestujeme s nimi svět z pohodlí jejich domova.

    Jak probíhala příprava?

    Nejprve jsme oprášili starý glóbus, vytáhli mapu světa a pátrali, kde se dané země nacházejí. Povídali jsme si o různorodých kulturách, zahráli si pohybové hry, zazpívali písničky, poslechli hymny nebo jsme zkusili napodobit cizí řeči. Poté jsme začali s výrobou kostýmů od barevných suknic na Afričany, věnců z lístečků na řecké bohyně až po výrobu indiánských čelenek a amuletů. Nyní nás čekala další zábavná činnost, a to tvoření dárků/suvenýrů, které se hodí k daným zemím:

    Anglie – pečení máslových sušenek,

    Peru – lapač snů,

    Řecko – želvička s mušlí,

    Tanzanie – kámen s mozaikou,

    New York – triko I LOVE NY + otisky rukou,

    Indie – svícínek,

    Grónsko – Eskymák na špejli (zápich do květináče),

    Austrálie – klokan na ruličce od toaletního papíru.

    Česká republika – obraz.

    Následovalo učení, zkoušení, natáčení všech scének a poté zpracování do výsledného videa.

    Jaký byl den v Alzheimercentru?

    Jedním slovem – báječný! Klientům jsme se s dětmi představili, ve stručnosti vysvětlili, o jaký projekt se jedná a co je v nejbližších chvílích čeká a nemine. Následovalo puštění videa s devíti scénkami a poté smích, pláč, dojetí, vzpomínky. Děti rozzářily obličej úsměvem všem v místnosti. Na závěr jsme předali suvenýry na památku a pořídili společnou fotku, abychom mohli i za několik let na tuto krásnou akci s láskou vzpomínat.

    Text: Daniela Janoušková

    Foto: archiv MŠ

    Celý článek si přečtěte v tištěné verzi AGE 3 - 4 / 2022 na straně 40-41.