• O vydavateli
  • Reference
  • Ceník
  • Archiv
  • Články
  • TECH EDU
  • Soutěž
  • Kontakt
  • DOG-X, Srdce s láskou darované

    AGE 3 - 4 / 2022

    Zvláštní cena pro školu

    ZŠ Jihlava, Jungmannova 6

    Celkem 7 soutěžních projektů pod vedením paní učitelky Jany Šinkovské, Hany Matějkové, Jany Filové, Michaely Kročilové, Aleny Veliké, Kateřiny Hukové, Jany Morkusové, pana učitele Petra Šilharta a asistentky pedagoga Petry Fialové, Lindy Niklové Vrané a Evy Čurdové


    DOG-X, Polštářky pro učitele, Srdce s láskou darované, Srdce z lásky, Srdíčka z recyklovaného papíru, Srdce záchranné, Srdíčka na závěsu

    Na naší základní škole máme tým pedagogů, kteří ochotně spolupracují. Když jsme si přečetli cíle a podmínky soutěže Srdce s láskou darované, neváhali jsme se zapojit do tohoto celostátního projektu. Nešlo nám o zviditelnění, ale přišlo nám jako dobrý nápad potěšit našimi dárky lidičky, kteří si to opravdu zaslouží. A protože máme rádi zvířátka, došlo i na ně. Bylo fajn, že každá třída si mohla rozhodnout, koho obdaruje.

    Projektový den Srdce s láskou darované jsme si naplánovali tak, abychom měli dostatek času na výrobu dárků. Další den, popřípadě dny, jsme srdíčka s láskou roznesli.

    Děti z přípravné třídy pod vedením paní učitelky Jany Filové a asistentky pedagoga Lindy Niklové Vrané ušily polštářky ve tvaru srdce a vyrobily i ozdobná srdíčka na zavěšení. Srdce odnesly do Denního a týdenního stacionáře v Jihlavě, který se věnuje osobám s handicapem.

    Druháčci spolu s třídní učitelkou Janou Morkusovou a asistentkou pedagoga Evou Čurdovou se rozhodli, že potěší svými srdíčky na závěsu zdravotníky a pečovatelky v Domově Stříbrné terasy v Jihlavě. Tito milí a obětaví lidé pomáhají starouškům a stařenkám smysluplně prožívat volný čas, vídat se s rodinou, a žít tak důstojný život.

    Žáci inovativní třídy pod vedením svých učitelek Aleny Veliké a Kateřiny Hukové se nemohli rozhodnout, komu svá srdíčka darovat. Proto vyrobili hned dvě, jedno pro zdravotnické záchranáře a druhé pro Psí útulek v Pístově u Jihlavy. Děti samy navrhly postupy prací a dlouze diskutovaly o důležité práci záchranářů a o odpovědném láskyplném přístupu k domácím mazlíčkům. Do srdíčka pro pejsky žáci přidali i vhodné pamlsky.

    Páťáci spolu s třídní učitelkou Hanou Matějkovou a asistentkou pedagoga Petrou Fialovou se hodně „rozsrdíčkovali“. Vyráběli srdce ze dřeva, z korálků, knoflíků i z krepového papíru a darovali je téměř po celé Jihlavě. Do dopravního podniku, do Služeb města Jihlavy, do Domova pro seniory Jihlava-Lesnov, do Záchranné stanice Pavlov, do místní nemocnice, požárníkům do hasičské zbrojnice i do zoologické zahrady. Nezapomněli ani na naši paní ředitelku, které darovali veliké srdce a poděkovali jí za lidský přístup ke všem žákům a pracovníkům zdejší školy.

    Naši šesťáci pod vedením paní učitelky Michaely Kročilové si vzpomněli na řidiče MHD v Jihlavě. A jako poděkování jim vyrobili z novin recyklovaná srdíčka.

    Celá 8. třída s panem učitelem Petrem Šilhartem se rozhodla dopřát radost němým tvářím, tedy jak se to vezme, poněvadž u předávání srdíčkové krabice plné pamlsků zněl v městském útulku radostný a hlasitý štěkot.

    Deváťáci, snad díky skutečnosti, že školu letos opustí, radost rozdávali na domácím hřišti. Pod vedením své třídní učitelky Jany Šinkovské poděkovali dlouholetým zaměstnancům školy – paní učitelce Daně Schwarzové, paní učitelce Haně Matějkové a panu učiteli Pavlu Koreňovi. Vlastnoručně jim ušili srdíčkové polštáře.

    Osmý ročník (pro nás první ročník) projektu Srdce s láskou darované můžeme směle považovat za velmi úspěšný. Právě v této nelehké době celý tento projekt nabírá na síle a spojuje všechny generace.

    A už nyní se těšíme na další ročník!

    Celý článek si přečtěte v tištěné verzi AGE 3 - 4 / 2022 na straně 44-45.