• O vydavateli
  • Reference
  • Ceník
  • Archiv
  • Články
  • TECH EDU
  • Soutěž
  • Kontakt
  • Srdce s láskou darované krajánkům žijícím ve světě

    Text: Lenka Proschková

    Foto: archiv Krajánka ve světě

    AGE 3 - 4 / 2022

    Zvláštní cena za šíření myšlenky projektu v zahraničí

    Spolek Krajánek ve světě, Dobruška

    1. třída (8 dětí) pod vedením paní učitelky Lenky Proschkové

    Srdce s láskou darujeme všem Čechům, kteří žijí v cizině a vzpomínají na své rodné Česko. Jsme české děti a žijeme s rodiči v různých koutech světa. Jsme tedy krajánci ve světě. Ve svém volném čase se věnujeme výuce českého jazyka, abychom na něj nezapomněly. A i když jsme ještě malí, tak nám to jde velmi dobře i v online výuce. Už docela pěkně čteme. Baví nás číst slabikář, ale i české knížky. Jsme totiž žáci 1. ročníku mezinárodní školy Krajánek ve světě a spolu s paní učitelkou Lenkou Proschkovou jsme na to hrdí.

    A tak posíláme vám všem, kteří jste také daleko od domova, pozdravy a připomínku českého jazyka tak, jak si ho pamatujete ze svého mládí, když jste chodili do školy. Na elektronickou nástěnku Padlet jsme každý z nás nahráli to, co už umíme přečíst. Nakreslili jsme obrázky se svými vzpomínkami na Česko. Naučili jsme se skládat krajánkovskou lodičku, která je od pradávna symbolem cestovatelství. Prostě každý z nás připravil překvapení a potěšení pro všechny „krajánky ve světě“. Naše elektronická nástěnka je dostupná všem v celém světě. Je umístěna na stránkách https://czechassociation.org/

    Cílem projektu je zaprvé podpora tradičních lidských hodnot – lásky, sounáležitosti, národní hrdosti, radosti z darování a radosti z práce; zadruhé je cílem oslavit mateřský jazyk každého z nás a pro nás je to čeština.

    Slyšte ten krásný zpěvný jazyk, svou mateřštinu. Zní jako píseň a volá vás k návratu domů, třeba jen v myšlenkách.

    Reakce dětí a rodičů na připravovaný projekt byla nepopsatelná, okamžitě se zapojili, i když je každý z jiné části světa. Co je všechny spojuje? Alespoň jeden z rodičů mluví česky, žili v Česku a se svými dětmi se přestěhovali do světa. Jsou to krajánci ve světě. Jejich děti mluví česky a nyní se i českému jazyku učí. Stejně jako v naší škole, ale vzdělávají se online formou. Rodiče připravovali s dětmi jejich příspěvky a podporovali je hlavně po technické stránce. Děti malovaly, četly a vyráběly. Vznikla elektronická nástěnka, která mluví, hraje a přináší drobná výtvarná dílka.

    Všechny děti si zaslouží velké poděkování, svou prací prokázaly tvůrčí schopnosti, dokonalou kolektivní spolupráci, velké nasazení a potřebu udělat radost, nezištně pomoci a povzbudit.

    S láskou jsme připravili online nástěnku pro všechny KRAJÁNKY VE SVĚTĚ.

    Text: Lenka Proschková

    Foto: archiv Krajánka ve světě

    Celý článek si přečtěte v tištěné verzi AGE 3 - 4 / 2022 na straně 48-49.