• O vydavateli
  • Reference
  • Ceník
  • Archiv
  • Články
  • TECH EDU
  • Soutěž
  • Kontakt
  • Supermani z výšin

    AGE 3 - 4 / 2022

    1. místo - 20 202 hlasů, Veřejné hlasování na internetu

    ZŠ Zelená, Havířov-Životice

    4. a 5. třída (26 dětí) pod vedením paní učitelky Pavly Stachurové a asistenta pedagoga Tomáše Chudého

    Svět se v posledních dvou letech smrsknul jen na řešení covidové pandemie. Veškerou pozornost na sebe strhli politici řešící dopady této nákazy. Obrovské poděkování vyjádřila většina veřejnosti především zdravotníkům, kteří nasazovali své životy v boji s touto zákeřnou virovou chorobou. Ocenění si vysloužili i od naší školy. Avšak nebyli v této době jediní, kdo zaslouží velké uznání.

    My jsme se rozhodli své srdce věnovat Horské službě ČR, konkrétně její části působící v Moravskoslezských Beskydech. V době pandemie totiž lidé hledali únik od veškerých karantén a lockdownů převážně v přírodě. A kde se pročistí hlava a protáhne tělo lépe než na horách? V letních i zimních měsících se tak vydávali za povyražením do horských oblastí. Ty jsou sice krásné, ale často také skrývají nebezpečí různých úrazů. A to jak v letních, tak především v zimních měsících.

    Když k nějakému úrazu dojde, dostane se do akce horská služba. Ta má neskutečně obtížné podmínky hlavně v zimě. Zaměstnanci stanic horské služby jsou takoví supermani v pravém smyslu slova. Musí ovládat pravidla akutní medicíny, navíc jsou pohotoví a mají obdivuhodnou výbavu fyzických dovedností. Dopravit se ke zraněným totiž není vždycky jednoduchá záležitost. Terén, výšky nebo počasí jim často ztíží situaci. Záchranáři z horské služby tak musí absolvovat náročný výcvik. Ovládají totiž veškeré prvky horolezectví, slaňování a musí být v extrémně dobré fyzické kondici.

    Navíc zajišťují bezpečné fungování v horských oblastech. Kromě přímých zásahů instalují varovná a bezpečnostní upozornění, spolupracují s dalšími jednotkami integrovaného záchranného systému a provádějí pravidelnou hlídkovou činnost.

    Všichni členové horské služby mají náš neskonalý obdiv. Myslíme si, že se jim nedostává až takové pozornosti, jakou by si za svou práci zasloužili. Rádi bychom jim tedy poděkovali alespoň darovaným srdcem. Protože to jejich bije 24 hodin denně, 7 dní v týdnu, 52 týdnů v roce – zkrátka 365 dní v roce pro nás. Děkujeme!

    Jak to vidí děti z 5. ročníku

    „Zachraňujete ve dne i v noci. Potřebujete k tomu velkou sílu i kondici. Musíte umět řídit sněžný skútr, slaňovat z helikoptéry nebo šplhat po zmrzlých skalách. Děkujeme!“

    Lukáš Stachura a Tomáš Gelnar

    „Jaro, léto, podzim, zima, jakékoliv počasí, státní svátky. Pracujete každý den, dáváte do toho všechnu sílu a vždycky víte, co je třeba pro záchranu udělat.“

    Sofie Szturcová a Kristýna Krátká

    „Děkujeme, že pomáháte lidem v nesnázích a jste tu pro nás. Moc vás obdivujeme, jste naši hrdinové.“

    Filip Šumpich a Ondřej Olszar

    „Bez vás by byl na horách chaos. Bylo by mnoho zraněných, nebo co hůř, mrtvých. Dokážete tak nemožné věci, že nám z toho málem vypadly oči z důlků.“

    Nikola Šebestová a Natálie Harcová

    Celý článek si přečtěte v tištěné verzi AGE 3 - 4 / 2022 na straně 50-51.