• O vydavateli
  • Reference
  • Ceník
  • Archiv
  • Články
  • TECH EDU
  • Soutěž
  • Kontakt
  • V divných dobách potřebujeme věrné přátele a inspirující osobnosti

    Text: Daniel Sobotka

    Foto: archiv Symfonického orchestru hl. m. Prahy FOK

    AGE 3 - 4 / 2022

    Klasická hudba má moc nás uklidňovat, vzdělávání zase pochopit dění kolem nás. Veškeré zlato světa dnes nevyváží ani jednu z těchto schopností. Žijeme v divné a nepředvídatelné době, marně se v ní snažíme spolehlivě zorientovat. Je to, jako byste se ráno probudili v cizím městě, ačkoli jste přitom nikam necestovali. Výzev je prostě příliš a tím intenzivněji se vyjevuje význam stabilních, důvěrně známých principů, na které se lze spolehnout. Proto nám klasická hudba jako důvěrná přítelkyně přináší větší uklidnění než kdy dříve. A to samé se dá říci o vzdělání, díky němuž můžeme lépe najít ten správný směr.

    Kultura, hudba a umění vůbec jsou ještě v jednom unikátní – vytvářejí, hledají a představují odlišnosti, ty jsou jejich municí. Na rozdíl od světa geopolitiky, kde nesoulad vede k použití zcela jiné munice. Víte přesně, kam tím mířím. I tenhle svorník je v dnešních časech nezastupitelný – poznávání odlišností, které nevyvolává agresi. Není to jen svorník, to je princip. Nadcházející koncertní sezóna Pražských symfoniků má v sobě tyto svorníky zakomponovány. Jsem přesvědčen, že mají smysl, dokonce větší, než by kdo ještě nedávno odhadoval.

    V červenci tohoto roku se Česká republika ujímá předsednictví v Radě Evropské unie, což významně zarezonuje i v dramaturgickém plánu Pražských symfoniků. Již zahajovací koncert předurčí evropské téma celé sezóny – zazní světová premiéra skladby Praga Arcana současného českého skladatele Jana Ryanta Dřízala vedle Beethovenovy Deváté symfonie s Ódou na radost, která vyzdvihuje lidskou jednotu, humanismus a radost ze života. Koncerty věnujeme také dvěma krásným evropským městům Paříži a Varšavě. Těšit se můžete na nejvýznamnější vokálně instrumentální díla světového repertoáru, jako jsou Poulencovo Gloria, Dvořákova Stabat mater či Orffova Carmina burana s vynikajícími evropskými sólisty. Významnou událostí budou oslavy 150. výročí narození Sergeje Rachmaninova a koncerty s nespoutaně talentovaným Lukášem Vondráčkem. Jako dirigent, ale především jako zpěvák zavítá na pódium Smetanovy síně světoznámý tenor José Cura, který s Pražskými symfoniky dokonce oslaví své životní jubileum. Koncertní večery nazvané výmluvně Happy Birthday, José budou jedním z vrcholů sezóny. Všestranného Curu představí jako věhlasného zpěváka, zdatného dirigenta a také skladatele. České premiéry se dočká jeho skladba Te Deum.

    I v 88. sezóně pokračují rodinné programy pro všechny věkové kategorie. Ještě před oficiálním začátkem sezóny se uskuteční tradiční koncert pod širým nebem ve Valdštejnské zahradě. Na první školní den chystáme opět veselé hudební setkání pro celou rodinu. Koncert s projekcí se tentokrát ponese ve večerníčkovém duchu a nabídne několik příběhů všemi generacemi milovaného Krtečka s živou hudbou od Vadima Petrova. Pokračovat bude také velmi úspěšná spolupráce s Divadlem bratří Formanů. Jejich do posledního místa vyprodané vánoční Kouzelné Rybovky se v nadcházející sezóně vrátí v celé své loutkové kráse.

    A je toho samozřejmě mnohem více. 88. sezóna čítá přes 80 orchestrálních a komorních koncertů, kterými bychom naše posluchače rádi obohatili, ale především rozptýlili od všedního života. Zkrátka hudba, která vás obejme.

    Pomáhat druhým, najít společnou řeč a spolupracovat, to jsou schopnosti, které si člověk osvojí jako dítě a často právě díky soustavné práci pedagogů ve školce či ve škole. Silné a inspirující osobnosti ve školství často znamenají pro mladého člověka opravdu hodně. Práci takových osobností vidíme i v každém výtvoru letošní soutěže Srdce s láskou darované. Ty by bez oněch schopností nikdy nevznikly. Je volbou každého z nás, zda je necháme rozkvést. Všem výhercům jménem celého Symfonického orchestru hl. m. Prahy FOK gratuluji a přeji příjemnou zábavu na některém z našich dětských programů.

    Daniel Sobotka, ředitel Symfonického orchestru hl. m. Prahy FOK

    Text: Daniel Sobotka

    Foto: archiv Symfonického orchestru hl. m. Prahy FOK

    Celý článek si přečtěte v tištěné verzi AGE 3 - 4 / 2022 na straně 65.