• O vydavateli
  • Reference
  • Ceník
  • Archiv
  • Články
  • TECH EDU
  • Soutěž
  • Kontakt
  • Hudba jako kouzelnice i věrná přítelkyně - Pražští symfonikové připravili program pro rodiny s dětmi

    Text: Karla Melichnová

    Foto: archiv Symfonického orchestru hl. m. Prahy FOK

    AGE 5 / 2022

    Hudba jako věrná přítelkyně. Takový podtitul nese nová sezona Pražských symfoniků, které patří číslo 88. „V současné době, která nám v jednom kuse přináší samé změny, a někdy dokonce i nepříjemná překvapení, jsme v nové sezoně divákům připravili program, který je obejme. Nenajdete v něm žádnou drsnou nebo agresivní hudbu. Chceme, aby si divák šel na naše koncerty odpočinout a vychutnat si něco krásného. Být na chvíli offline, ve světě hudby,“ říká dramaturg Pražských symfoniků Martin Rudovský.

    Příjemné prostředí a hudba jako věrná přítelkyně je zapotřebí o to víc u našich nejmenších, u dětí. V dětských programech se orchestr FOK každoročně zaměřuje na všechny věkové kategorie. Od nejmenších, pro které je návštěva s rodiči možná úplně první setkání s živou hudbou, až po školní exkurze, jimž nabízí i pohled do zákulisí fungování orchestru a historický kontext.

    Filmová hudba i Krteček

    Ještě před začátkem sezony se všichni příznivci setkají na tradičním koncertě ve Valdštejnské zahradě, který bude dirigovat Marko Ivanović. Návštěvníci se opět můžou těšit na oblíbenou filmovou hudbu, ale i vybrané klasické kusy, tentokrát od Josefa Suka, Bedřicha Smetany a Antonína Dvořáka. Vystoupí též přední česká sopranistka Jana Šrejma Kačírková.

    I školní rok se zahajuje s FOK. Na prvního září je naplánován odpolední program se všemi milovaným večerníčkovým Krtečkem, který se z televize přesune na velké plátno Smetanovy síně Obecního domu. Za zvuků živé hudby si děti (ale i rodiče, kteří na pohádkách vyrůstali) užijí Krtkovy dobrodružné příběhy, mezi nimiž samozřejmě nemůže chybět Krtek a muzika. První příběh Jak krtek ke kalhotkám přišel letos slaví 65 let od svého vzniku, což přesně dokládá, kolik z nás už s Krtkem prožilo dětství. Jako jediný byl také opatřen mluveným slovem. V těch ostatních to je právě hudba Vadima Petrova, která převzala daleko zásadnější roli.

    Dotkněte se orchestru

    Oblíbená hudební setkávání pro celou rodinu Orchestr na dotek úplně změní kabát. Zpracování se chopil zkušený dramaturg a scenárista Jiří Chalupa, známý jako moderátor Studia Kamarád, televizního programu, který provázel dětství dnešních rodičů a často už i prarodičů. Ve čtyřech setkáních s kouzelnicí Hudbou děti objeví tajemství, krásu a neobyčejnost jim dobře známých míst. Kapitolami Domov, V naší ulici, Vycházka do přírody a Na cestách budou provádět nové postavy slečny Jůlie a pana Notičky, ve kterých se představí Veronika Khek Kubařová (v alternaci s Johanou Schmidtmajerovou) a Marek Němec. Zábavná hudební dopoledne bude dirigovat již tradičně Jan Kučera. Po covidové době se děti opět mohou těšit na oblíbenou část těchto koncertů, kdy dostanou možnost se zblízka setkat s hráči na pódiu a vyzkoušet si samy hru na hudební nástroje.

    Hudební imaginárium a Kouzelná Rybovka

    Ve vánočním čase se vrátí představení Kouzelná Rybovka, které Pražští symfonikové v minulé sezoně připravili ve spolupráci s Divadlem Lampion a režisérem Matějem Formanem. Unikátní loutkové zpracování příběhu České mše vánoční od Jakuba Jana Ryby bylo do posledního místa vyprodané, a proto se letos představení uskuteční nejen v krásném kostele sv. Šimona a Judy, ale také ve Smetanově síni Obecního domu, kde bude spojeno s každoroční charitativní akcí pro UNICEF.

    Bratři Formanové se tentokrát ujali také režie každoročních víkendových dílen pro děti Klasika všemi smysly, které FOK pořádá vždy první týden v září. Program nese název Hudební imaginárium a nabízí inspirativní výlet do poetického světa výtvarného umění a hudební imaginace. Vedle koncertů pro veřejnost se orchestr FOK věnuje také vzdělávací činnosti a nabízí hned několik programů pro školy.

    Kdy jindy než v dětství udělat „kouzelnici“ hudbu svojí věrnou přítelkyní. Protože hudba nám může dát daleko víc, než by se na první poslech mohlo zdát. Je vyjádřením emocí, způsobem komunikace. A objevování světa jejím prostřednictvím dodává dětskému vnímání další rozměr. Nemluvě o nezapomenutelných vzpomínkách na zážitky strávené s rodinou.

    Objevování světa prostřednictvím hudby dodává dětskému vnímání další rozměr.

    Text: Karla Melichnová

    Foto: archiv Symfonického orchestru hl. m. Prahy FOK

    Celý článek si přečtěte v tištěné verzi AGE 5 / 2022 na straně 32-33.