Babiččina vůně Vánoc
Jako malá jsem milovala chvíle strávené se svojí babičkou v kuchyni. Zejména v předvánočním čase, kdy voněla vanilkou, perníčky, cukrovím, vánočkou, skořicí a jablíčky. Babička dokázala vytvořit to správné vánoční kouzlo a já si její recepty chráním dodnes.
Kouzelnou knihu nejen vánočních receptů otevíráme i společně s dětmi a babičkami v Domově Pod Kavčí Skálou. Připravujeme těsta a těšíme se na společné pečení. Vůbec nevadí, že některé z nás od sebe dělí více než 90 let života. Právě naopak. Babičky jsou ve svém živlu a jako by se vrátily do mládí. Pouštějí se s chutí do práce a děti se spontánně přidávají. Vrásčité ruce babiček se proplétají s malými prstíky dětí. Je slyšet veselé povídání i zkušené rady. Vše do sebe perfektně zapadá a najednou je tady to báječné souznění a vzájemnost. To přirozené a krásné předávání zkušeností a životního moudra mezi generacemi.
Některé z nás od sebe dělí více než 90 let. Ale to vůbec nevadí! Právě naopak.
Užívám si tu nádhernou atmosféru a vracím se do dětství. V tu chvíli mi jedna z babiček, které je už šestadevadesát, stiskne ruku. Naše oči se setkají a já slyším, jak si pobrukuje: „Srdce s láskou darované podáváš mi na dlani. Stačí dotek, pohlazení…“ Chvíli mi trvá, než naberu dech. Jsou to slova hymny jednoho z nejvíce smysluplných projektů, které znám a kterého se již několikátým rokem společně účastníme. Srdce s láskou darované. V ten okamžik si znovu uvědomuji, jak důležitá naše společná setkání jsou.
Přejeme vám všem krásné a klidné Vánoce.
Děti a paní učitelky z MŠ Čtyřlístek
spolu s babičkami a dědečky
Domova Pod Kavčí Skálou v Říčanech u Prahy
Text: Jana Michaličková
Foto: archiv J. Michaličkové
Sváteční koláčky babičky Věrušky
- 60 dkg hladké mouky
- 1 droždí
- ¼ l mléka
- 1 prášek do pečiva
- 2 lžičky cukru
- 2 dcl oleje (může být méně)
- 1 vanilkový cukr
- 2 vejce
- špetka soli, lžíce rumu
Těsto necháme jen chvíli odpočinout a plníme jakoukoliv oblíbenou náplní
Lískooříškové suchárky babičky Marušky
- 60 dkg polohrubé mouky
- 16 dkg rozpuštěného másla
- 7 dkg cukru
- 4 dkg droždí
- 2 vejce
- 10 dkg hrubě nasekaných lísk. ořechů
- mléko
- vanilka, špetka soli, citronová kůra
Zpracovat těsto, vytvořit dlouhé válečky (jako maličké bagety). Po upečení nakrájet na plátky, obalit v cukru a znovu usušit v troubě.
Celý článek si přečtěte v tištěné verzi AGE 6 / 2023 na straně 32-33.