• O vydavateli
  • Reference
  • Ceník
  • Archiv
  • Články
  • TECH EDU
  • Soutěž
  • Kontakt
  • Babiččina vůně Vánoc

    Text: Jana Michaličková

    Foto: archiv J. Michaličkové

    AGE 6 / 2023

    Jako malá jsem milovala chvíle strávené se svojí babičkou v kuchyni. Zejména v předvánočním čase, kdy voněla vanilkou, perníčky, cukrovím, vánočkou, skořicí a jablíčky. Babička dokázala vytvořit to správné vánoční kouzlo a já si její recepty chráním dodnes. 

    Kouzelnou knihu nejen vánočních receptů otevíráme i společně s dětmi a babičkami v Domově Pod Kavčí Skálou. Připravujeme těsta a těšíme se na společné pečení. Vůbec nevadí, že některé z nás od sebe dělí více než 90 let života. Právě naopak. Babičky jsou ve svém živlu a jako by se vrátily do mládí. Pouštějí se s chutí do práce a děti se spontánně přidávají. Vrásčité ruce babiček se proplétají s malými prstíky dětí. Je slyšet veselé povídání i zkušené rady. Vše do sebe perfektně zapadá a najednou je tady to báječné souznění a vzájemnost. To přirozené a krásné předávání zkušeností a životního moudra mezi generacemi.

    Některé z nás od sebe dělí více než 90 let. Ale to vůbec nevadí! Právě naopak.

    Užívám si tu nádhernou atmosféru a vracím se do dětství. V tu chvíli mi jedna z babiček, které je už šestadevadesát, stiskne ruku. Naše oči se setkají a já slyším, jak si pobrukuje: „Srdce s láskou darované podáváš mi na dlani. Stačí dotek, pohlazení…“ Chvíli mi trvá, než naberu dech. Jsou to slova hymny jednoho z nejvíce smysluplných projektů, které znám a kterého se již několikátým rokem společně účastníme. Srdce s láskou darované. V ten okamžik si znovu uvědomuji, jak důležitá naše společná setkání jsou.

    Přejeme vám všem krásné a klidné noce.

    ti a paní učitelky z MŠ Čtyřlístek

    spolu s babičkami a dědečky

    Domova Pod Kavčí Skálou v Říčanech u Prahy

    Text: Jana Michaličková

    Foto: archiv J. Michaličkové

    Sváteční koláčky babičky Věrušky

    • 60 dkg hladké mouky
    • 1 droždí
    • ¼ l mléka
    • 1 prášek do pečiva
    • 2 lžičky cukru
    • 2 dcl oleje (může být méně)
    • 1 vanilkový cukr
    • 2 vejce
    • špetka soli, lžíce rumu

    Těsto necháme jen chvíli odpočinout a plníme jakoukoliv oblíbenou náplní

    Lískooříškové suchárky babičky Marušky

    • 60 dkg polohrubé mouky
    • 16 dkg rozpuštěného másla
    • 7 dkg cukru
    • 4 dkg droždí
    • 2 vejce
    • 10 dkg hrubě nasekaných lísk. ořechů
    • mléko
    • vanilka, špetka soli, citronová kůra

    Zpracovat těsto, vytvořit dlouhé válečky (jako maličké bagety). Po upečení nakrájet na plátky, obalit v cukru a znovu usušit v troubě.

    Celý článek si přečtěte v tištěné verzi AGE 6 / 2023 na straně 32-33.