• O vydavateli
  • Reference
  • Ceník
  • Archiv
  • Články
  • TECH EDU
  • Soutěž
  • Kontakt
  • Igor Rolínek: Srdce s láskou darované pro mě představuje sounáležitost, empatii a nesobeckost

    Text: Jana Jenšíková

    Foto: Luděk Krušinský

    AGE 5 / 2024

    „Když jsem měl poprvé možnost být přítomen slavnostnímu setkání finalistů Srdce s láskou darovaného v Poslanecké sněmovně, byl jsem naprosto uchvácen tím, co všechno dokázaly děti společně vymyslet a hlavně udělat pro to, aby někomu pomohly nebo mu udělaly radost. Srdce s láskou darované pro mě znamená naději. Žijeme sice ve velmi dynamické době ‚neomezenýchmožností, máme vyspělé technologie. Avšak někdy mívám pocit, že to rychlé tempo je vykoupeno tím, že se z naší společnosti vytrácí ohleduplnost a vzájemná úcta,“ říká Igor Rolínek, manažer odboru marketingu ČPP, která je dlouholetým partnerem tohoto celostátního projektu.

    Budete již potřetí porotcem našeho projektu. Když hodnotíte zaslané práce, na co kladete důraz? Co je pro vás to nejvíc?

    Zajímavá otázka. Vlastně bych se nenazval porotcem, ale spíš čtenářem nebo divákem, co má možnost nahlédnout pod pokličku různorodých a zajímavých projektů, které mě stále nepřestávají překvapovat. Zatím pokaždé tam pro mě byla řada inspirativních „aha momentů“. Snažím se ke všem projektům přistupovat s pokorou a vždycky vidím to obrovské úsilí, které do nich děti a jejich pedagogové vložili. U výběru se řídím jednoduše srdcem, to mě vede.

    Máte dcerku, která se aktuálně stala prvňačkou… Co byste si přál, aby si ze školy především odnesla? Jak byste si představoval ideální paní učitelku nebo učitele?

    Přál bych si, aby jí navždycky zůstala touha a radost poznávat a objevovat nové věci. Aby v životě dělala to, co ji bude naplňovat a bavit. Také aby neměla strach z toho, že se něco nepovede.

    Zosobněním ideálního učitele je pro mě ten, ve kterém i v dospělém věku přetrvává neustálá radost z objevování a rád ji sdílí i s dětmi a je pro ně inspirací. Spolupráce dítěte s učitelem má být podle mého názoru založena na vzájemném respektu a učení se jeden od druhého.

    Spolupráce dítěte s učitelem má být založena na vzájemném respektu.

    Co pro vás znamená rodina?

    Středobod mého vesmíru. Časoprostor, kam se každý den vracím, kde se cítím doma, v bezpečí a kde jsem bezpodmínečně přijímán takový, jaký jsem. Není to však jednostranné, to stejné dávám i já.

    Fota zachycují slavnostní atmosféru ze setkání finalistů 10. ročníku Srdce s láskou darovaného.

    Partnerství ČPP s celostátním projektem Srdce s láskou darované je přirozené. Jako pojišťovna také pomáháte lidem v nouzi, jste jim oporou. Jaká filozofie vás spojuje?

    Pomoc druhým má v naší pojišťovně určitě víc rozměrů. Mimo naši „pojišťováckou“ profesi je nám v ČPP vlastně velmi přirozené, že se věnujeme pomoci druhým. Téměř 13 let úspěšně realizujeme interní program Den sociální aktivity, díky němuž můžeme věnovat dva pracovní dny na pomoc v různých neziskových organizacích. Loni se jej zúčastnily dvě třetiny našich zaměstnanců.

    Kromě faktické pomoci je pro nás také důležitá prevence, a proto již čtvrtým rokem organizujeme projekt Česky pěšky, kterým se snažíme motivovat populaci k pohybu formou turistických pochodů na různých místech České republiky. Letos se zaměřujeme na prevenci obezity a diabetu. Tento projekt má také více rozměrů, v rámci něj letos pomůžeme Centru výcviku psů pro postižené – Helppes. To, že jsme v ČPP srdcaři, dokazujeme nejen aktivitami, kterými podporujeme řadu organizací a jednotlivců, ale také tím, že mnoho z nás působí v ČPP opravdu dlouho, někteří téměř od jejího založení.

    Igor Rolínek je manažerem odboru marketingu v ČPP. Vystudoval VŠE v Praze a již od studií pro něj byly přitažlivé vody marketingu, jemuž se věnuje více než 15 let. Baví ho také astronomie a divadlo a volný čas rád tráví nejraději na cestách se svou rodinou.

    Za rozhovor děkuje Jana Jenšíková

    Foto: Luděk Krušinský

    Celý článek si přečtěte v tištěné verzi AGE 5 / 2024 na straně 26-27.