• O vydavateli
  • Reference
  • Ceník
  • Archiv
  • Články
  • TECH EDU
  • Soutěž
  • Kontakt
  • Knihovny nejsou jen o knihách. Propojují generace

    Text: Jana Jenšíková

    Foto: archiv Městské knihovny Bruntál

    AGE 5 / 2024

    Pasování prvňáčků v historických prostorách auly bruntálského Petrinu, v němž sídlí nejen městská knihovna, ale také jedna ze základních a mateřských škol. Tato sláva se koná vždycky v červnu, kdy už prvňáčci umějí číst.

    Zastavení první: Bruntál

    „Slibuji ve jménu všech krásných knížek, pohádek, příběhů a básniček: Budu se chovat jako rytíř řádu čtenářského. Budu knížky opatrovat jako nejvzácnější dary. Budu je mít rád. Budu se k nim chovat opatrně a s úctou.“ Tento slib skládají slavnostně na konci školního roku prvňáčci ze všech bruntálských škol pod taktovkou svých učitelů a pracovníků Městské knihovny Bruntál. Ovšem není to zdaleka jediná nezapomenutelná akce, kterou tamní knihovna pro malé i velké spoluobčany pořádá. Protože podle slov jejího ředitele Jakuba Vlčka by knihovna měla být komunitním centrem. Tuto myšlenku v Bruntále rozvíjejí a posuďte sami, jak se jim to daří.

    Ideální knihovnice? Děti k ní chodí i pro radu

    „Kolikrát vím o dětských bolístkách dřív než rodiče, když za mnou děti přijdou rovnou ze školy,“ říká Monika Birtusová, která pracuje v dětském oddělení bruntálské knihovny. „Své povolání vnímám jako krásné poslání. Myslím si, že tohle oddělení je nejdůležitějším oddělením knihovny. Zde děti učíme lásce ke knížkám, objevujeme s nimi krásný pohádkový svět, ale především vychováváme budoucí čtenáře. A nejen, že si mohou u nás vypůjčit knížky a časopisy ke čtení. Nabízíme také Albi tužky s Kouzelným čtením, haptické knížky, zvukové knížky, leporela. Mohou si zahrát deskovou hru, vybarvit omalovánku nebo si třeba poskládat puzzle… Ale jsme také místem, kde si děti dávají schůzky, povídají si, útočištěm, kam se mohou schovat nejen, když prší a ujede jim autobus, ale i když prožívají nějaká svá dětská trápení,“ shrnuje knihovnice a je na ní zrovna vidět, že má malé čtenáře opravdu ráda.

     

    Spolu s ní působí v dětském oddělení také knihovnice Alena Visurová. Obě mají plné ruce práce – a kalendář nabitý k prasknutí. Ročně pro děti ze všech šesti bruntálských základních a čtyř mateřských škol a také dalších škol a školiček z obcí na Bruntálsku organizují víc než stovku nejrůznějších akcí. Vedle již zmíněného Pasování prvňáčků jsou to například velmi oblíbené Noci s Andersenem, projekt Lovci perel nebo projekt Bookstart – s knížkou do života. K tomu přidejme pravidelné besedy a workshopy, které vedou třeba i spisovatelky a ilustrátorky dětských knížek, bezpočet zábavných a poznávacích soutěží a také tvořivé dílničky. A určitě se nám všechno do výčtu nevešlo.

    Pracovníci Městské knihovny Bruntál. Uprostřed ředitel Jakub Vlček, který letos získal ocenění Krajský MARK Moravskoslezského kraje

    Oáza také pro starší a pokročilé

    Víte, jaká knížka nejvíc zabodovala u obyvatel bruntálského Centra sociálních služeb pro seniory Pohoda? Slovácko sa súdí aj nesúdí spisovatele Zdeňka Galušky. Když jim pracovníci knihovny četli tyto povídky psané ve slováckém nářečí, vykouzlily posluchačům úsměvy na tváři. A o to také v kontaktu se seniory jde. Udělat jim radost a zpříjemnit mnohdy nelehký podzim života. Pracovníci bruntálské knihovny proto docházejí do centra Pohoda už několik let. Třeba v březnu se četly také knihy autorů Jamese Herriota, Marka Ebena, Josefa Laufera a Vlasty Javořické.

    Ovšem veřejné předčítání z knížek se netýká pouze obyvatel Pohody. Letos v září se knihovna poprvé zapojila také do celostátní akce Noc literatury. Svým spoluobčanům tak četli ze svých oblíbených knížek učitelé češtiny, student gymnázia, ale také ředitel knihovny Jakub Vlček.

    Co pro něj knížky znamenají? „Celý můj život se točí kolem knih a věřím, že tomu tak zůstane i nadále. Odjakživa jsem rád četl a knihy vyhledávám nejen jako zdroj zábavy, ale také coby zdroj informací. Jsem toho názoru, že kniha je jedním z nejdůležitějších vynálezů lidstva. Můj nejoblíbenější spisovatel je Karel Čapek, kterého osobně považuju za největšího českého spisovatele. Co se týče Noci literatury, představuje pro mě novou výzvu a mám radost z propagace současné literární tvorby.

    Čtení seniorům

    Jakub Vlček pracuje v bruntálské knihovně pět let a vloni se stal jejím ředitelem. Říká, že každá knihovna je jedinečná a každá by měla jít svou vlastní cestou. A tím se také řídí. Snaží se naplno využít potenciál obsáhlého knihovního fondu a klást maximální důraz na oddělení pro děti a výchovu mladých čtenářů. Je hrdý na to, že se mu daří představovat významné osobnosti literárního života. Jen za poslední rok se například uskutečnily za velkého zájmu veřejnosti besedy s Jiřím Padevětem, Alenou Mornštajnovou, Milošem Doležalem, Karlem Hvížďalou, Martinou Viktorií Kopeckou, Markétou Pilátovou, Františkem Kotletou či Biancou Bellovou.

    Letos v létě získal Jakub Vlček ve Frýdku-Místku ocenění Krajský MARK Moravskoslezského kraje a postoupil do celostátní soutěže, jejíž vyhlášení proběhne v říjnu v Národní knihovně. A co že to je MARK? Jedná se o spojení počátečních písmen slov: mladý moudrý aktivní rozumný knihovník. Tuto cenu pro mladé knihovníky do 35 let uděluje Svaz knihovníků a informačních pracovníků České republiky. V době imprimatur těchto stránek jsme ještě nevěděli, jak to v Národní knihovně dopadlo. Ale podle nás by si další ocenění zasloužil.

    Držíme mu palce.

    Městská knihovna Bruntál

    Česká knihovna v Bruntále byla založena po druhé světové válce. Po desetiletí fungovala jako okresní a dnes je organizací pověřenou Moravskoslezskou vědeckou knihovnou v Ostravě výkonem regionálních funkcí a zajišťováním metodické podpory pro knihovny v rámci okresu Bruntál. Z toho důvodu je pro Městskou knihovnu Bruntál charakteristický obsáhlý knihovní fond. V roce 2023 evidovala bezmála 2000 čtenářů, z toho více než čtvrtina byly děti do patnácti let. V témže roce uspořádala 194 kulturních a vzdělávacích akcí pro děti i dospělé.

    Zpracovala: Jana Jenšíková

    Foto: archiv Městské knihovny Bruntál

    Celý článek si přečtěte v tištěné verzi AGE 5 / 2024 na straně 34-36.