• O vydavateli
  • Reference
  • Ceník
  • Archiv
  • Články
  • TECH EDU
  • Soutěž
  • Kontakt
  • Jan Vícha: Papír se vrací na scénu

    Text: Jana Jenšíková

    Foto: Marek Jenšík a archiv Optysu

    AGE 5 - 6 / 2015

    Společnost OPTYS znají čtenáři AGE jako partnera časopisu a spoluorganizátora soutěže Srdce s láskou darované. V pravidelné rubrice Tvoření pro radost vám přinášíme informace o nových výtvarných technikách a návody na vlastní kouzelné výrobky. Mnozí z vás si už určitě byli pro další nápady v jedné z jeho kamenných prodejen nebo využili bohatě zásobený e-shop. Tentokrát přinášíme rozhovor s jednatelem společnosti OPTYS Janem Víchou, který stál před více než dvaceti lety u jejího založení. Patří k vizionářům, díky nimž se firma neustále posunuje dopředu, rozšiřuje svou technologickou vybavenost i sortiment. Nám se přiznal, že v poslední době mu z bohatého firemního portfolia dělá radost hlavně výtvarný a kreativní program a neustále se prohlubující spolupráce se školami.

    OPTYS stojí za tím, že se AGE dostane na každou školu v naší republice. Ale jak je to dál mezi OPTYSem a školami? Co všechno dokážete nabídnout a v čem učitelům umíte usnadnit život?

    K učitelům a školám máme blízko, pracujeme s nimi už mnoho let. Připravujeme pro ně nejrůznější tiskoviny a pomůcky, ať už se jedná o školní sešity, třídní knihy, vysvědčení, žákovské knížky nebo speciální rozvrh hodin či výukové karty se samolepkami. Vždycky nás zajímalo, co přesně by školy potřebovaly, a tak jsme postupně náš sortiment rozšiřovali. Naše didaktická pomůcka na výuku finanční gramotnosti Hra na obchod nebo pexesa na hledání mnohoznačných a protikladných slov či časová osa pro dějepis vznikaly právě v úzké spolupráci s pedagogy.

    Vaše produkty nejsou jen o tom, že si školy objednají něco ze skladu. Tisknete pro ně na zakázku, dáváte konkrétní škole originální výtvarné návrhy a podporujete její jedinečnost. To musí být organizačně i výrobně dost náročné.

    Máte pravdu. Daleko snazší je vyrobit vagony jednotných sešitů, rozvrhů a vysvědčení než pro každou školu připravit vlastní kreativní produkty, kterými se bude odlišovat. Ale právě to nás všechny baví. Nesázíme na šedý průměr, ale chceme si školy získat právě tím nadstandardním servisem. S mnoha z nich spolupracujeme už na partnerské bázi, často je navštěvujeme a učitelé chodí na naše prezentace nových výtvarných technik a možností.

    Je nějaká novinka, kterou pro ně chystáte?

    Letos jsme získali akreditaci MŠMT a pořádáme pro učitele výtvarné kurzy, z nichž zejména výroba netradičních přání, tvorba z papírových proužků – quilling a kurzy na výrobu prostorových dekorací z papírů jsou ihned obsazené. Naši nabídku chceme příští rok rozšířit, aby se dostalo na všechny zájemce.

    Co je vlastně nyní ve výtvarných technikách in?

    U nás momentálně letí dřevěné výřezy a plastové šablony na potisk oděvů. Na scénu se však vrací klasický papír.

    Můžete prozradit víc?

    Fenomény ve světě papírového tvoření jsou scrapbooking – složenina slov scrap (výstřižek, útržek) a book (kniha) a cardmaking (tvorba přání). Není to nic nového pod sluncem, snad každý z nás někdy vyrobil přání, domaloval k dárku jmenovku nebo dopsal komentář k fotografiím z dovolené. Dnešní doba našla v papíru zalíbení a dovedla papírové tvoření k dokonalosti. Nabízíme k tomu spoustu šikovných „udělátek“: razítka, papírové i dřevěné výřezy, knoflíčky, mašličky, šablony a další pomocníky, jako je lis na vyřezávání a embosování papíru, rýhovací podložku nebo výsekové strojky. S nimi to jde jako po másle.

    OPTYS spol. s r. o.

    Tradice polygrafické a obchodní společnosti OPTYS sahá až do 18. století. Původní budova tiskárny na opavské Masarykově třídě je stále v majetku firmy a patří mezi známé místní kulturní památky. Dnešní firma vznikla v roce 1992 privatizací výrobního provozu opavského závodu Moravských tiskařských závodů Olomouc. Tehdy měla 46 pracovníků, dnes jich má necelých 400. Klasickou tiskařskou produkci brzy po vzniku obohatila o výrobu speciálních tiskopisů (nekonečných formulářů, rychle oddělitelných sad, samopropisovacích bloků apod.). Od roku 2009 se zaměřuje také na výrobu cenin a speciálních dokumentů s vysokým stupněm ochrany. Společnost má tři expediční sklady a osm kamenných prodejen po celé ČR. Od roku 2012 sídlí v moderním výrobním a logistickém areálu v Dolních Životicích.

    Celý článek si přečtěte v tištěné verzi AGE 5 - 6 / 2015 na straně 54—55.