• O vydavateli
  • Reference
  • Ceník
  • Archiv
  • Články
  • TECH EDU
  • Soutěž
  • Kontakt
  • O sportu

    Text: Jana Jenšíková

    AGE 4 - 5 / 2016

    V duchu olympijského nadšení jsme toto vydání AGE věnovali sportování. Tedy spíš sportovcům všech věkových kategorií napříč nejrůznějšími sporty. Tak, jak nám prostě přišli do cesty. Někteří už jsou ověnčeni vavříny, jiní se hýbají jen tak pro radost. Ale všichni se shodují, že jim sport zásadně ovlivnil život.

    Když se začtete do jejich příběhů, zjistíte, že talent je jedna věc, ale sám o sobě nic neznamená. Důležitá je vůle a píle. Že je vždycky jen na nás, jaký život si vybudujeme a jak ten náš příběh bude končit.

    Přesně tak, jak to ukazuje jedna z posledních chytrých reklam společnosti Nike, kterou už zhlédly desítky milionů lidí. Je situována do porodnice, protože i ti nejslavnější sportovci se nerodí jako sportovci, ale jako děti. A kolikrát to měli mnohem těžší než leckdo z nás, přesto se vůlí a vytrvalostí prosadili.

    Jste v ní svědky motivačního projevu k miminkům: „Poslouchejte, děcka! Život není spravedlivý. Ve světě, do kterého jste se narodila, nemáte vůbec žádné slovo.

    Nemůžete si vybrat, jak se budete jmenovat.“

    (Muž projde kolem postýlky s cedulkou Neymar Jr., což je jeden z nejlepších fotbalistů současnosti a kapitán čerstvých olympijských vítězů ve fotbale z Brazílie; v tuto chvíli jeden ze sportovců s největší marketingovou hodnotou na světě. Kdyby si mohl vybrat jméno, nejspíš by to nebylo to zděděné po otci – ten je Neymar Senior.)

    „Nemůžete si vybrat, v jaké části světa se narodíte.“

    (Projde kolem postýlky s cedulkou Serena Williams, což je už po víc než deset let světová tenisová superhvězda, která postupně překonává všechny možné historické rekordy v ženském tenise. Po celou kariéru, a zejména v úvodních letech, se potýkala s předsudky vůči tomu, že je Afroameričanka a že Afroameričané se tradičně v USA tenisu moc nevěnovali.)

    „Nemůžete ovlivnit ani to, jestli budete mít vůbec střechu nad hlavou...“

    (Projde kolem postýlky s cedulkou LeBron James, což je po několik let jeden z nejlepších a nejslavnějších basketbalistů v NBA i na světě. Pochází z hodně chudé rodiny v Ohiu v USA, a jelikož jeho matka neměla na stálé bydlení, bydlel jako chlapec u rodiny svého basketbalového trenéra.)

    „...nebo to, jestli celá vaše rodina bude muset opustit vaši vlast.“

    (Projde kolem postýlky s cedulkou Mo Farah, což je britský vytrvalec a čerstvý obhájce obou svých zlatých medailí z běhu na 5000 a 10 000 metrů z OH v Londýně, jehož rodina musela opustit Somálsko, odkud pochází, když mu bylo osm let.)

    „Nemůžete ovlivnit, jak vás bude svět jednou hodnotit.“

    (Projde kolem postýlky s cedulkou Zhou Qi, tedy Čou Čchi, což je čínský basketbalista, který nedávno přestoupil do NBA a kolem něhož existují dohady, že mu není 20 let, jak tvrdí, ale už 24 nebo 25.)

    „Nemůžete ovlivnit ani to, jak váš příběh vůbec začne...

    ...ale můžete sami ovlivnit to, jak bude končit. Ano!“

    A následuje motto Nike „Just do it“, tedy „Jdi do toho“.

    Určitě mě nepodezříváte, že mi tento úvodník z Nike zaplatili. Ale lépe bych motto tohoto vydání AGE nedokázala shrnout.

    Takže, ano, jděte do toho. A to se netýká jen sportu. Protože, jak říká titulek jednoho z následujících rozhovorů, život si děláš ty sám.

    Celý článek si přečtěte v tištěné verzi AGE 4 - 5 / 2016 na straně 5.